hirdetés

A 7 vízi vadászkutya: bongyor szőrű vízimádók

Hangai Lilla

2023. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

A 7 vízi vadászkutya a 3. alcsoportja a VIII-as számú FCI fajtacsoportnak, a Retrieverek, hajtókutyák és vízi vadászkutyák elnevezésűnek.

hirdetés

A retrieverekről és a hajtókutyákról készült gyűjtésünk már elkészült, most jöjjenek a vízi vadászkutyák!

A vízi vadászkutyák közé tartozik a spanyol vízikutya is.

1. Amerikai vízispániel

Az amerikaiak bevallottan előszeretettel használtak európai kutyafajtákat a saját ebeik kifejlesztéséhez; valahogy így született meg az amerikai vízispániel is. Az európai bevándorlók, akik Wisconsint és Minnesotát választották otthonuknak, a régióban bőséges mennyiségben fészkelő vízimadarakból nyerték élelmük és bevételük tetemes részét. Szükségük volt egy fürge, ügyes és strapabíró kutyára a vadászathoz. Az egyedi kihívásokhoz egyetlen kutya sem volt képes teljesen idomulni, de a kísérletezgetésnek köszönhetően sikerült megalkotniuk egy tökéletes kutyát erre a feladatra, amely feltehetően a göndör szőrű retriever és a mára kihalt angol vízispániel keresztezéséből jött létre.

Az amerikai vízispániel egy élénk, elragadó, kifejezetten emberközpontú kutya, akinek ennek ellenére egyértelműen megvan a kedvenc családtagja. Intelligens és könnyen képezhető, de nála is egyértelműen csak a pozitív megerősítés működik. A magányt nem tolerálja és a mozgáshiányt sem, így fontos, hogy csak olyan gazdik válasszák ezt a fajtát, akiknek az ideje és életvitele is lehetővé teszi, hogy sokat foglalkozzanak a kedvenccel.

2. Barbet

A barbet, vagy más néven a francia vízikutya elsősorban vízivad vadászatára bevetett eb, akit már a 16. században is említenek írások. Egy nagyon változatosan felhasználható, kifogástalan kutyaként tartották számon, akiről csak tisztelettel és csodálattal beszéltek. A világháborúk után a Barbet is majdnem kihalt, de szerencsére sikerült rehabilitálni a fajtát. Ennek ellenére még ma is igen ritka.

A barbet egy bolyhos, édes mackónak tűnhet, de ez ne tévesszen meg! Izmos, jól terhelhető masszív vadászkutya ő, akinek a külső jegyei a jellemében is tükröződnek. Kedves, szeretetteljes kutya a barbet, aki családi ebként is remekel, de még a mai napig is elsősorban vadászkutya, amit a gazdának tiszteletben kell tartani. Kiegyensúlyozott és nyugodt természete egy csipet érzékenységgel van fűszerezve. Gyorsan és szívesen tanul, de csak akkor, ha megtanul a nyelvén beszélni a gazda. Aktív kutya, akinek rendszeres és sok mozgásra van szüksége.

3. Fríz vízikutya

A fríz vízikutyát eredetileg vidra vadászatára tenyésztették ki, és a hollandiai Frieslandon őshonos. Az első feljegyzések körülbelül 400 évvel ezelőtt születtek róla. Túl sok információ nem maradt fent a fajtáról, de úgy tartják, hogy romák kutyái voltak az ősei, akiket őshonos fríz kutyákkal kereszteztek. A Holland Kennel Club 1943-ban ismerte el a fajtát hivatalosan. Rendkívül ritka ebről van szó, az egyedszámot mindössze 1000-re becsülik világszerte.

Szomorú, hogy ilyen ritka a fajta, ugyanis a tapasztalatok szerint családi kutyának messzemenően ideális négylábú. Nagyon ragaszkodik a gazdához, szeret mindent vele együtt csinálni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eredeti munkájának köszönhetően egy nagyon karakán kutya a fríz vízikutya, ami gondot okozhat a képzése során a kezdő gazdiknak. Ezért kárpótol az a tény, hogy imád dolgozni, mindig lelkesen veti bele magát a feladatok elvégzésébe, legyenek azok bármilyen nehezek is. Vadászatokhoz is kiváló, remekül teljesít vízen és szárazföldön is.

4. Ír vízispániel

A göndör szőrű ír vízikutyák már a reneszánsz írásokban is megjelentek, de a modern ír vízispániel az 1830-as években fejlődött ki. Akkor nyerte el végső formáját, amikor a dublini vadász, Justin McCarthy híres kutyájával, Boatswainnel karöltve meghatározta a fajta típusát. Minden mai kutya ír vízispániel őse Boatswain. Azóta a fajta hírneve töretlenül ragyog, kiváló vízi vadászként tartják számon ma is.

Az ír vízispániel családi kutyának is alkalmas, hiszen tisztelettel és fegyelmezettséggel közelít az emberekhez és a gyerekekhez is. Előszeretettel heveredik a nap végén a gazda mellé pihenni és lazítani, de csak akkor, ha gondoskodnak a megfelelő mentális és fizikális stimulációjáról. Nem szabad elfelejteni egyetlen vadászkutyából avanzsált családi kutya esetében sem, hogy elsősorban ezek vadászkutyák, a nevelésüket pedig ennek megfelelően kell kivitelezni. Alapvetően egy kedves, huncut kutyát ismerhetünk meg a személyében, akivel biztos, hogy egyetlen unalmas pillanatunk sem lesz.

5. Lagotto romagnolo

A lagotto romagnolo, vagyis az olasz vízikutya történelme egészen a reneszánszkori Olaszországig nyúlik vissza. Eredetileg a Ravenna város körülvevő mocsaras területeken gyűjtötte be a kilőtt madarakat. Rendkívüli orrának köszönhetően egyetlenként ő lett az, akinek fő feladatává vált a szarvasgomba felkutatása. Ma már szinte csak erre a feladatra használják és a világ legjobbjaként tartják számon.

A lagotto romagnolo a saját népe nyelvén carino, vagyis édes, cuki. Ez a göndör szőrű szépség azonban nem csak külső jellemzői miatt érdemelte ki az elbűvölő jelzőt. Egy kifejezetten intelligens, mókás kutya ő, aki szeret mindent a gazdival csinálni. Ha azonban a tulajdonosa nem adja meg neki a kellő mozgást és figyelmet, abban biztosak lehetünk, hogy feltalálja magát. Nagyon szeret például ásni… Aktív családok számára ő lehet az eszményi társ, kompakt méretéből adódóan nem jelent gondot minden kalandba belevonni. Kiegyensúlyozott, boldog kutya, aki gyerekekkel és más kutyákkal is kijön.

6. Portugál vízikutya

A portugál vízikutya még a vízikutyák között is igen különleges. Valaha egész Portugália partmenti településein megtalálható volt és arra használták, hogy a a halakat a hálóba terelje, visszahozza a vízen elúszott eszközöket és hírt vigyen a part és hajók között. Masszív, erős és izmos kutya a portugál vízikutya, aki sajnos a technika fejlődésével elveszítette a munkahelyét, szerencsére azonban szülőhazájában még mindig sok helyen használják vízi mentéshez. Barack Obamának, az egykori amerikai elnöknek is van két portugál vízikutyája, Sunny és Bo.

A portugál vízikutya valódi munkamániás eb, akinek lételeme teljesíteni. Szerencsére intelligenciája miatt nagyon könnyű tréningezni. Ha nem vadászatra használnánk, érdemes vele kutyás sportokat kipróbálni. Terápiás kutyának is alkalmazzák, ami biztosíték arra vonatkozóan, hogy egy gyengéd, empatikus, kedves eb lesz személyében a társunk. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ez csak akkor lesz így, ha megfelelően szocializáljuk és sokat foglalkozunk vele.

7. Spanyol vízikutya

A sokoldalú spanyol vízikutya olyan régóta az Ibériai-félsziget tavai körül él, hogy a szakértők sem tudják biztosan, hogy mikor és milyen úton-módon került oda. Az egyik elmélet szerint Észak-Afrikából érkezett, amikor az ottani népek megszállták Spanyolországot. Egy másik feltételezés szerint a fajtát török kereskedők vezették be az országba. Meglepő, de két olyan különböző feladatra használták mindig is, mint a vízi madarak begyűjtése és a juhászkodás. Bundája zsinórosodik, akár a komondoré vagy a pulié. Egy évben egyszer nyírják meg a szőrét 2,5 cm hosszúságúra, ami az idő elteltével önmagától zsinórósdik. (Nem szabad fésülni.)

A spanyol vízikutyának nagyon ősi terelő és védelmező ösztöne van, ennek eredményeképpen akár őrzőkutyának is használható. Intelligens és szeret bizonyítani, így a képzése igen élvezetes. Akkor vannak igazán elemükben, ha dolgozhatnak vagy játszhatnak, így csak olyanoknak javasolt, akik aktív életmódot élnek és sok idejük van a kutyájukra. A korán megkezdett és folyamatos szocializáció nagyon fontos ahhoz, hogy gyerekek, más kutyák és különböző emberek mellett is nyugodt és kiegyensúlyozott maradjon.

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ha élvezted a vízikutyás gyűjtésünket, garantáljuk, hogy legalább ennyire tetszeni fognak a hajtókutyák is, vagyis a legtalpraesettebb spánielek.

amerikai vízispániel barbet fci fríz vízikutya ír vízispániel lagotto romagnolo portugál vízikutya spanyol vízikutya vízi vadászkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!