hirdetés

Amerikai vízispániel fajtaleírás: a csokoládészínű ritkaság, aki úgy úszik, akárcsak a fókák

László Enikő

2023. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Az amerikai vízispániel egy mindenes vadászkutya, aki bár csupa jó tulajdonságokkal bír, valamiért mégis igen ritka. Wisconsin állam hivatalos kutyája nemcsak a terepen, de családi kedvencként is nagyon jól teljesít.

hirdetés

A fajta leginkább csak a Nagy-tavak környékén elterjedt, de összességében az Amerikai Egyesült Államokban is igen ritkának mondható, az AKC 2022-es listáján 199 kutyafajtából a 166. Úgy vélik, körülbelül 3000 egyed élhet belőle az anyaországban.

Eredete

Kialakulása a 19. századra tehető, az amerikai Fox és a Wolf folyó környékére. A Wisconsin és Minnesota területére letelepedő európai bevándorlók megélhetése az ott élő vízimadaraktól függött. Ezért egy tökéletes vadászkutyára volt szükségük, melynek kialakításához európai fajtákat használtak fel. Feltételezhetően az ír vízispánielt, a már kihalt angol vízispánielt, valamint a göndörszőrű retrievert. Fontos volt, hogy a kialakított fajta jó szaglással bírjon, képes legyen apportírozni, valamint a vízben is otthonosan mozogjon és a vadászok csónakjában is elférjen. Az amerikai vízispániel pedig tökéletesen teljesített ezekben a feladatokban. A fajta kedvelői azt mondják, úgy úszik, mint egy fóka. De a szárazföldi munkában is megállja a helyét, fürjek, fácánok és nyulak vadászatára is használták.

A második világháború után egyre több kutyafajta jelent meg Amerikában: különböző szetterek, spánielek és pointerek, akik egy-egy feladatra specializálódtak. A mindenes amerikai vízispániel kissé háttérbe szorult. Egy lelkes tenyésztő, dr. Fred J. Pfeifer a fajta megmentésére sietett. Rengeteg kutyát tenyésztett és jó áron adta őket, hogy minél többen megismerhessék. Az akkor még amerikai barna spánielként emlegetett kutyát úgy „reklámozta”, hogy ez vérbeli amerikai fajta, aki évek óta nagy odafigyeléssel lett arra tenyésztve, hogy kitűnő vadászkutya és társ legyen. Így próbált az emberek patriotizmusára hatni. Ennek következményeképp a fajtát elismerte a United Kennel Klub, majd később az Amerikai Kennel Klub is. Az amerikai vízispánielt 1985-ben Wisconsin állam hivatalos kutyájává tették. Az erőfeszítések ellenére azonban még mindig ritka fajta, különösen az Egyesült Államokon kívül.

Fajtastandard

Az amerikai vízispániel egy közepes termetű kutyafajta. Aktív, izmos eb, hullámos vagy göndör szőrtakaróval. Feje harmonizál testével, mérsékelten hosszú. Tekintete éber, intelligens és öntudatos. Stopja mérsékelten fejlett, nem hangsúlyos. Koponyája széles, erőteljes. Orrtükre sötétbarna vagy fekete. Orrlyukai szélesek, hogy segítsék a szaglást. Ajkai feszesek, nem lelógók. Harapása harapófogó vagy ollós. Szemei közepesen nagyok, egymástól távol ülnek, kerekdedek és nem kidülledők. A szem színe a sárgásbarnától a barna különböző árnyalatai lehetnek, igazodva a szőrzet színéhez. A sárga szemszín nem megengedett. Fülei a szem vonalában tűzöttek, hosszúk és szélesek, egészen a kutya orrhegyéig érnek. Nyaka közepesen hosszú, erőteljes és izmos. Törzse jól fejlett, erős, de nem tömör. Háta egyenes, ágyéka erőteljes. Mellkasa se nem túl széles, se nem túl keskeny; erőteljes.

Mozgása térölelő, kiegyensúlyozott. Mellső végtagjai egyenesek, jó csontozatúak, a hátsók dinamikusak, erőteljesek. Mancsai arányosak a kutya termetével, az ujjak szorosan egymáshoz illeszkednek, a talppárnák jól párnázottak. Farka mérsékelten hosszú, enyhén ívelt, a vége felé elkeskenyedik, zászlós szőrzettel fedett. Szőrzete hullámos vagy göndör, a különböző testrészeken váltakozó lehet. Aljszőrzete sűrű, időjárásálló. Színe egyszínű máj- vagy csokoládébarna. Kevés fehér az ujjakon és a mellkason megengedett. Marmagassága 38-46 cm, súlya nemtől függően 11-20 kg. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

Élénk, tettrekész, intelligens és mindig szeret feladatot kapni, amit örömmel el is végez. Szívesen tesz gazdája kedvére, barátságos és engedelmes. A megfelelő szocializáció és a pozitív megerősítésen alapuló nevelés azonban számára is elengedhetetlen. Így válik belőle kiegyensúlyozott, készséges és kedves társ. Emberközpontú és más ebekkel is jól kijön. A család minden tagját szereti, de jellemzően mindig van egy személy, aki különösen közel áll szívéhez. Érdemes vele különböző kutyás sportokat, például flyballt, agilityt vagy dock jumpingot kipróbálni, utóbbi esetében azt a tulajdonságát is kamatoztathatjuk, hogy imád úszni.

Ideális környezet

Az amerikai vízispániel nem szereti a magányt, így kizárólag kinti tartása egyáltalán nem ajánlott. Szeret az ember közelében lenni, régen falkakutyaként is tartották, így mindenképp szüksége van a társaságra. Amennyiben ezt nem kapja meg, és unatkozik, viselkedési problémák alakulhatnak ki nála, sokat ugathat és destruktív viselkedést tanúsíthat. Emellett nagyon fontos számára a munka, az, hogy legyen feladata. Mentális stimuláció nélkül szintén előfordulhatnak nála a fent említett problémák. Emellett aktív és élénk fajta, így a testmozgásáról is gondoskodnia kell a gazdájának. Lakásban is tartható, valamint a gyerekeket is nagyon szereti, kedves és barátságos velük. Így hát nemcsak vadászkutyának, de családi kedvencnek is kitűnő.

Ápolás

A fajtának sűrű, időjárásálló szőrzete van, amely felülete kissé olajos, hogy lepergesse a vizet. Éppen ezért nem igényel fürdetést, csak akkor, ha nagyon összekoszolná magát. A bunda gondozása egyszerű, csupán néhány naponta érdemes átfésülni, a vedlési időszakban gyakrabban. A fülek és a szemek tisztaságára mindig oda kell figyelni, valamint a karmokat vágni, ha túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

Az amerikai vízispániel egészséges fajta: nem vált divatkutyává és igen keveset változott csak az idők során. A szürkehályog és az entropium nevű szembetegség veszélyezteti, utóbbi a szemhéj befelé fordulását eredményezi. Megjelenhet nála egy növekedési hormon hiánya kiváltotta dermatitisz, ami szőrhullást okozhat. Ez általában 1-5 év közötti kanoknál fordul elő. A testen szimmetrikusan kihullik a szőr, ahol a bőr is sötétebbé válik. A kezelése drága, kezeletlenül azonban az egész állat kopasszá válhat a fejet és a végtagokat leszámítva. Az ivartalanítás megoldás lehet erre az öröklődő problémára. Előfordulhat nála allergia vagy pajzsmirigy-alulműködés is.

amerikai vízispániel közepes testű kutya spániel vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink