hirdetés

Miért ugat olyan sokat a kutyám? – Így szoktasd le róla, ha egyfolytában jelez

Ferenczi Deborah

2022. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Az ugatás lehetővé teszi a kutya számára, hogy sokféle üzenetet kommunikáljon a legkülönfélébb helyzetekben. De mit tehetsz, ha kedvenced olyan sokat ugat, hogy már az agyadra megy?

hirdetés

Az ugatás az esetek jelentős százalékában egyfajta kérést, figyelemfelhívást jelezhet az ember irányába. Az is előfordulhat, hogy szimplán unaloműzésre vagy szórakoztatásra szolgál. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy milyen indokok állhatnak az ugatás hátterében.

Miért ugat ilyen sokat a kutya?

Az ugatás leggyakrabban unalomból, félelemből vagy frusztrációból ered. Például ha a szomszédod erről rendszeresen beszámol, annak az lehet az oka, hogy távollétedben a kutya unatkozik vagy szeparációs szorongásban szenved. Ezentúl félelemből is ugathat az eb vagy akár lehet ez egyfajta stresszreakció például egy számára ismeretlen hangra vagy cselekedetre. Ilyen esetben az ugatás inkább agresszív, mely azt jelzi, hogy jobban teszed, ha távol maradsz. A harmadik típusú ugatás pedig egy leszidás után történhet meg, vagy ha nem engeded játszani az ebet, esetleg elveszed tőle a kedvenc játékát.

Hogyan lehet kezelni az ugatást, ha félelemből vagy frusztrációból fakad?

A túlzott ugatás kezelése attól is függ, hogy milyen indítékból adódik. Tehát egy olyan kutyánál, aki félelemből ugat, a megoldás a negatív ingerek csökkentése, és a szorongás mihamarabbi megszüntetése. Tehát önmagában a stresszt szükséges elsődlegesen kezelni, és akkor valószínűleg az ugatás maga is jelentősen enyhül.

Az unalom esetében jelentkező ugatás kezelése

Ebben az esetben teljesen másképpen kell kezelni az ebet, mint az előbbiekben. Az unalomra a legjobb orvosság, hogy az ebet rendszeresen mind szellemileg, mind fizikálisan le kell fárasztani, így a távollétedben sem tengenek majd túl benne az energiák. Amennyiben pedig a szeparációs szorongás a probléma fő forrása, akkor érdemes lehet elsősorban ezt kezelni, általában szakember segítségével, ugyanis ebben az esetben a megfelelő szocializáció a kulcs.

Minél boldogabb és elégedettebb a kutya, annál kevésbé ugat

Fontos tudni, hogy egy kutya minél elégedettebb és minél boldogabb, annál kevésbé valószínű, hogy a túlzott ugatással problémai lennének. Ugyanis egy boldog kutya általában nem küzd sem mentális problémákkal, sem az unalommal. Ennek a kulcsa pedig az, hogy elegendő figyelmet kapjon kedvenced, rendszeresen dolgoztasd meg a testét és az elméjét egyaránt, és ismertesd meg más kutyákkal, emberekkel, kezeld az esetleges félelmeit.

állandóan ugató kutya kutya ugatás miért ugat a kutya szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink