hirdetés

6 kutyafajta, aki hajlamos többet ugatni: miért ilyen beszédesek, és hogyan kezelheted?

Hangai Lilla

2023. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Aki kutyát tart vagy szeretne tartani, az felkészül arra lélekben, hogy az eb bizony alkalmanként fog ugatni. Vidéken ez kevésbé probléma, míg városban akár komoly következményei is lehetnek, ha a szomszédok szerint túl beszédes a négylábú. Szeretnénk leszögezni még az elején, hogy az ugatás a kutyáknál normális, ám az is igaz, hogy vannak olyan fajták, amelyek szívesebben fejezik ki így magukat, míg mások a kommunikáció egyéb eszközeit választják.

hirdetés

Ha a fajtaválasztásnál ez is egy fontos szempont számodra, akkor kis listánk 6 ugatós fajta bemutatásával remek támpontot nyújthat. De akkor is segítségedre lehet, ha nem tudsz lemondani az imádott fajtáról, de szeretnéd kicsit jobban érteni a mögöttes okokat és megismerni az esetleges megoldásokat.

Az ugatás tudománya

Sokáig úgy tartották, hogy az ugatásnak nincs különösebb funkciója, csupán a háziasítás egyik mellékterméke. A közelmúltban végzett tanulmányok azonban megcáfolták ezt az állítást. Kiderült, hogy az ugatás valójában a kutyák kommunikációjának egyik módja, amely leggyakrabban figyelmeztetés, üdvözlés vagy játékidővel kapcsolatos jelzés.

A kutatók arra is fényt derítettek, hogy különböző fajták különbözőképpen használják az ugatást, sőt, még egyedenként is lehetnek eltérő használati módok. A legérdekesebb az, hogy minden kutya meg tudja állapítani még az egyedi jelzések jelentését is. Egyből a 101 kiskutyában lévő ugatólánc jutott róla az eszünkbe.

A kutatások azonban nemcsak arra derítettek fényt, hogy a kutyák közötti eltérések egyedenként és fajtánként is különbözhetnek, hanem rájöttek, az is megjósolható, hogy egy fajta mekkora valószínűséggel választja az ugatást mint kommunikációs eszközt. Például az olyan ebek, mint a basenji, shar pei vagy a csau csau, sokkal kevésbé valószínű, hogy ugatással demonstrálják a mondanivalójukat, míg a lenti 6 ugatós fajta képviselői előszeretettel nyilvánulnak meg verbálisan.

1. Csivava

Ennek a temperamentumos kis betyárnak a híre az ugatással kapcsolatban valószínűleg megelőzi őt. Jellemző rá, hogy amikor bizonytalannak érzi magát vagy fél, azonnal az ugatáshoz folyamodik. Persze ezen nincs is mit csodálkozni; ilyen apró mérettel túl sok minden nincs a tarsolyában, ha fel akarja hívni valamire a figyelmet, vagy el akarja riasztani a potenciális veszélyforrást.

A szocializáció ezeknél az apróságoknál kifejezetten fontos, ha azt szeretnéd, hogy magabiztosan és nyugodtan sétálgassanak a nagyvilágban. Ha nem retten meg az őt érő különböző ingerektől, az ugatás is kevesebb lesz. Ezenkívül nagyon fontos még az elegendő figyelem és játékidő az esetükben. Kistestű ebeknél sűrűn előfordul, hogy az unalom hatására megjelenő negatív viselkedésmintákat is toleráljuk, mert apró méretükből adódóan túl nagy kárt nem tehetnek. Ezt elkerülendő, szolgáltassunk nekik elegendő mentális stimulációt, minőségi időt.

2. Beagle

Falkakutyaként, amely a szagminták alapján azonosítja be a vadat, nem is csoda, hogy több a beagle-nek a mondanivalója, mint egy átlagos blökinek. Jellemző rá, hogy a környéken hallható zajokat is előszeretettel „felveszi” és válaszol rájuk; megugatja őket öblös, félreismerhetetlen hangjával.

Ez a viselkedés mélyen a fajta ösztöneibe van kódolva, ami nehézzé teszi még a jól képzett eb megfékezését is, ha az úgy érzi, itt az ugatás ideje. Emiatt, és persze amiatt is, mert mozgékony, játékos és kifejezetten gyerekszerető négylábú, valamint jól megfér más kutyákkal és állatokkal is, szívesebben ajánljuk kertes házba.

3. Tacskó

A kolbászkutyát eredetileg borzvadászatra tenyésztették ki, aminek köszönhetően az egyik legvokálisabb fajta. Imád bárkire és bármire ugatni, ráadásul mindez a hajlam hatalmas öntudattal is társul. Az édes külsővel hamar elcsavarja a fejeket, ezért mindig igyekszünk kihangsúlyozni, hogy nem való mindenkinek a tacskó.

Szívükben és lelkükben még mindig 100%-ig vadászkutyák, amely csomagnak része az ugatás, ásás és kergetés. Egy türelmes, következetes, tapasztalt gazdi azonban képes lesz kihozni belőlük a legjobbat.

4. Szibériai husky

Nem titok, hogy egy huskynak rengeteg mondanivalója van, főleg akkor, ha a nemtetszését szeretné kinyilvánítani. És nem csak ugatnak! Nyüszítenek, nyafognak, vonyítanak, szűkölnek, és amit csak el lehet képzelni. Ha hallottál már valaha huskyt kommunikálni, tényleg az az érzésed, hogy a kutyák világában ők saját, külön nyelvet hoztak létre.

Huskyval élni életforma, ami nem csupán az egyedi kommunikációs szokásai miatt olyan egyedi. Energikus, aktív kutya, aki nagyon szereti a gyerekeket, kedveli a társaságot, de makacs is tud lenni. Még figyelmes nevelés mellett sem igazán lehet elérni, hogy a kommunikációnak más módját válassza. Ami nem is baj, a fajta sajátossága ez a különleges beszédmodor, amit, aki értékel és elfogad, meg is tanul élvezni. De ezzel nem mindenki lesz így és azzal sincs semmi gond!

5. West highland white terrier

Magas intelligenciájának köszönhetően ez az ízig-vérig terrier bizony ugatóssá válhat, főleg, ha unatkozik. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a gombszemű kis szőrmókok nem ölebek; valaha Skócia erdeiben hajtották szakadtalanul a rókát, így az egésznapos kanapén ücsörgés nem az ő műfajuk.

Az érem másik oldala, hogy figyelmüknek és remek jelzőtehetségüknek köszönhetően sok helyen jelzőkutyaként is beválnak, amely esetben az ugatás kifejezetten kívánatos dolog. Ha azonban azt szeretnéd, hogy westie-d picit csöndesebb lenne, vidd sokat sétálni, kirándulni, játszani, tapasztalni, mókázni. A te hétköznapjaid is megtelnek így derűvel, ő pedig elégedetten pihenhet le a nap végén.

6. Törpe schnauzer

Ezt a bátor, magabiztos, de a gazdihoz nagyon ragaszkodó négylábút a farmokon használták a rágcsálók kiirtására. Egyáltalán nem agresszívek, így gyerekekkel is nagyon jól megvannak, akik a sok játékkal ki is fáraszthatják őket, aminek kevesebb ugatás lehet az eredménye. Bár az is igaz, hogy a játék izgalma által okozott vakkantások nem fognak elmaradni.

Remek jelzőkutya is lehet, akárcsak a westie. Nagyon szépen meg lehet tanítani arra, hogy ki a vendég és ki az idegen, így nem fog feleslegesen ugatni mindenkire.

Szívesen összeállítunk egy listát a 6 ugatós fajta mellett a legkevésbé ugatós kutyafajtákról is, ha az érdekes lehet. Mit gondolsz?

beagle csivava husky jelzőkutya kutya ugatás kutyaugatás miért ugat a kutya szibériai husky szocializáció tacskó törpe schnauzer tréning ugat ugat a kutya ugatós kutyafajták west highland white terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink