hirdetés

Így segíthetsz lehangolt, unatkozó kutyádon: 7 ötlet, amitől jobb kedve lesz

László Enikő

2021. augusztus 4

Ha a kutya rosszkedvű, a legtöbb gazdi elsősorban arra gondol, hogy valami egészségügyi problémája van. Azonban a dolog hátterében más is állhat: egyszerűen ő is érezheti úgy, hogy ez nem az a nap.

hirdetés

Ha kedvenced hosszú ideig lehangolt, keveset mozog, esetleg étvágytalan, érdemes alaposabban utánajárnod a problémának, hiszen ezek a tünetek betegségre is utalhatnak. De előfordulhat az is, hogy a kedvenc csak unatkozik vagy pillanatnyilag búslakodik valami miatt. Mutatunk néhány tippet, amivel jobb kedvre derítheted!

Mitől lehet jobb kedve?

Kutyád jellemének megfelelően kell kiválasztani, melyik az a módszer, amivel jobb kedvre derítheted. Az aktív fajtáknak lételeme a mozgás, ha pedig ezt megvonják tőlük, búskomorrá válhatnak, esetleg a felesleges, le nem vezetett energia destruktív viselkedéssé is átalakulhat. A jellemzően nyugodt, kissé lustább kedvencek pedig hiányolhatják a gazdi jelenlétét, a velük való foglalkozást. Azonban ne feledd: a tartós letargia más szimptómákkal párosulva betegséget is jelezhet!

Egy kis kényeztetés

Sok kutya síve telik meg örömmel, amikor gazdájától egy kis masszázst kap. Nem kell itt feltétlen komplikált gyakorlatokra gondolni, egy kis dögönyözés biztosan jót tesz kedvencednek, és szívesen fogadja. Ha mélyebben el szeretnéd sajátítani a technikákat, illetve biztosra akarsz menni azzal kapcsolatban, hogy nem okozol fájdalmat, ebből a cikkünkből elleshetsz néhány trükköt.

Trükkök elsajátítása

Ha már a trükkök elsajátításáról esett szó, kutyáddal is gyakorolhatod a már jól bevált parancsszavakat vagy újakat is megtaníthatsz neki. Ez persze nem minden egyed kedvét dobja fel, de egyes kutyák kifejezetten élvezik, ha tornáztathatják agyukat.

Fejlesztőjátékok

Manapság a fejlesztőjátékok aranykorát éljük, hiszen hatalmas a választék a különböző agytornáztató kütyükből. Számos termék közül választhatsz, így szinte biztos, hogy találsz olyat, amit kutyád is nagyon megszeret. Ezek lényege, hogy a gazdi finom falatokat helyez el a játék rekeszeiben, zsebeiben, belsejében, az ebnek pedig ki kell találnia, hogyan szerezheti azt meg. Érdemes kipróbálni, hiszen a látszólag érdektelen kutyák is hamar ráéreznek a dolog ízére, és mindent megtesznek azért, hogy megkaparintsák a finomságot. Eközben pedig mentálisan is stimulálva lesznek. A játékokat beszerezheted a boltokban, de akár készíthetsz is kedvencednek.

A fejlesztőjátékok gondolkodásra késztetik kutyádat.

Kutyás sportok

Az energikus kedvencek számára tökéletes időtöltés bizonyos kutyás sportok űzése. Ilyen például a dog dancing, az agility vagy a flyball is. Egyrészt lemozgatja őket, másrészt közben értékes időt tölthettek együtt. Ne feledd: nem az a cél, hogy profik legyetek, hanem az, hogy közösen szórakozzatok!

Eljött a ti időtök

Néhány kutya olykor nem vágyik másra, csak arra, hogy végre gazdájával pihenhessen a kanapén. Egy kis cirógatás, pocakvakarás és kedvenced újra boldog lesz. A rohanó mindennapokban szánj egy kis időt kedvencedre is. Gondolj csak bele: egész nap várja, hogy hazaérj a munkából, te pedig csak benyomod a tv-t vagy nyomkodod a telefont. Kedvencednek szüksége van rád és a szeretetedre!

Kiadós séta

Az új szagok, információk felfedezése rendkívül fontos a kutyák számára. Egy rövid séta a háztömb körül nem feltétlen elégíti ki vágyait. Próbáljatok változatos útvonalon sétálni, hogy kedvenced új élményekkel gazdagodhasson. Még jobb, ha közösen kirándultok vagy együtt mentek nyaralni. A lényeg, hogy kutyádnak legyen lehetősége felfedezni, szimatolni.

Irány a strand!

Ha kedvenced imádja a vízpartot, az úszást, látogassatok meg egy kutyabarát strandot. A nyári forróságban az ebeknek is szüksége van a felfrissülésre, és mi sem lehetne jobb program a vízben pancsolásnál. Ha nincs erre lehetőségetek, tölts fel neki egy kutyamedencét vagy gyerekeknek szánt homokozót, és engedd, hogy abban pancsoljon.

(Képek: Getty Images Hungary)

fejlesztőjáték játék kutya sétáltatása kutyás sport kutyás strand masszázs rosszkedvű kutya szomorúság trükkök unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink