hirdetés

Jógamóka kedvenceddel: feltölt és energizál a kutyás jóga

Buzgó Csilla

2020. október 17

A különböző ászanák - testtartások, pózok - célja a testi-lelki egyensúly, ezen felül az energiaáramlás optimalizálása. Képzeld csak el, ahogy ez a pozitív töltet meghatványozódik néhány kedves eb jelenlétének köszönhetően!

hirdetés

A dog yoga, azaz a doga a 2000-es évek elején indult világhódító útjára Suzi Teitelman jógaoktató jóvoltából. A különös mozgásforma népszerűsége egyre csak nőtt, 2003-ban pedig már kiadtak egy, a témával foglalkozó könyvet is. 2011-re már az egész nyugati világ megismerte ezt az excentrikus sportot, mely kutyus és gazdi számára egyaránt a vitalitás és a lelki béke forrása.

Így zajlik egy dogaóra

A foglalkozásokon résztvevő kutyusok érkezhetnek a gazdikkal, illetve maga a jógaközpont is biztosíthatja jelenlétüket. A doga meghonosításának kezdetén egyes instruktorok felismerték az ebekkel létesített kontaktusra való igényt a nagyvárosokban, kis lakásokban élő elfoglalt egyének körében. Így hát speciálisan képzett, jólnevelt ebeket vontak be standard óráikba, s az ötletet a célcsoport határtalan lelkesedéssel fogadta.

A dogaóráknak nem feltétele, hogy a kutya is megpróbálja utánozni gazdája pozitúráit, de segíthet a mozdulatok végrehajtásában és az ászanák kitartásában. Élő súlyzóként az erőnléti gyakorlatok terén is támogathatja kétlábú barátját, valamint jelenlétével előmozdíthatja a lelki egyensúly elérését.

Ennek a mozgásformának számos változata létezik. Van, amelyik során csak hagyják, hogy az eb azt csináljon, ami jólesik neki, miközben gazdija az oktató utasításait követi. Néhol azonban bevonják őt a pózokba, s masszázzsal, nyújtással járulnak hozzá jó közérzetéhez.

Ezért érdemes kipróbálni a dogát

Már a kutyusokkal eltöltött szabadidő is jótékonyan hat a kardiovaszkuláris rendszer egészségére és nagymértékben csökkenti a stresszt. Ha ezeket a pozitív tényezőket megsokszorozzuk a jóga áldásos hatásaival, máris egyértelművé válik, miért is olyan fantasztikus program a doga.

Kifejezett előnyére válhat azoknak a kutyáknak, akik nem szeretik, ha egyes testrészeiket megfogják, mert ebben a nyugodt, harmonikus környezetben kíméletesen, szinte észrevétlenül lehet őket hozzászoktatni az érintéshez.

Mit gondolnak a kritikusok?

Hiába tűnik ártatlan és kedves szórakozásnak, mint szinte mindenbe, egyesek a dogába is képesek voltak belekötni. Tény, hogy egy szakszerűtlenül megtartott óra során a kutyák sérülésveszélynek vannak kitéve, illetve egyes trénerek szerint az ilyen jellegű foglalkozások csak rontanak egy problémás eb viselkedésén.

Profi jógik szerint ez a mozgásforma trivializálja a valódi jógát, azaz a résztvevők elbutáskodnak egy ősi sportot, melynek helyes kivitelezése elengedhetetlen a fejlődés szempontjából.

Mahny Djahanguiri, aki az Egyesült Királyságban honosította meg a dogát, előrebocsátja, hogy bár az alapvető biztonsági szabályokat mindig kötelező betartani, ez nem az a mozgásforma, amit halálosan komolyan kell venni. Célja elsősorban az ember és állat kapcsolódásából nyerhető feltöltődés, az örömérzet és a kölcsönös játék, mely során a két faj viszonya még bensőségesebbé válik.

(Képek: Getty Images Hungary)

doga élet jóga jógázó kutya kutyás jóga kutyás sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink