hirdetés

Az idős, többször műtött spániel bebizonyította, hogy nem ismer lehetetlent: igazi bajnok vált belőle 12 éves korára

László Enikő

2023. január 18 - Kép: Getty Images Hungary

Aki ma látja Cherry Pie-t, nem is sejtené, hogy a sportos, 12 éves cocker spániel egykor egy törött csontú kölyökkutya volt, akit elütött egy autó, és az eutanázia küszöbén állt.

hirdetés

Arany éveiben az idős kutya egészségesebb, mint valaha, és egy igazán elismerésre méltó teljesítményt tett le az asztalra. Mielőtt azonban történelmet írhatott volna az AKC Obedience (Amerikai Kennel Klub engedelmességi versenye) sportágában, sok nehézséget kellett átvészelnie.

Sanyarú kölyökkor

Cherry Pie kihívásai 12 hetes korában kezdődtek, amikor elütötte egy autó egy szupermarket parkolójában. Combcsonttörést szenvedett, de ahelyett, hogy gazdája kifizette volna a lábát helyrehozó műtétet, úgy döntött, elaltatja a kutyát. Szerencsére, mielőtt a spánielt elaltathatták volna, Dr. Susan Min és Terrolynn Guiles közbelépett, hogy elvégezzék Cherry Pie-on a szükséges műtétet.

Akkoriban Stella Rowlett már két cocker spániel tulajdonosa volt, és nem tervezett harmadikat. De ő és férje beleszerettek a Cherry Pie-ba, aki egy sikeres műtét után csatlakozott családjukhoz.

Hét hónapos korában a spániel már megcsillogtatta éles eszét. Azon a héten debütált az AKC sportágakban kvalifikációs pontszámmal az AKC Rallyn, amikor elvégezte a kutyaovit. Ekkor tudta meg Stella, hogy egy különleges kutya van a kezükben. Kölyökkutyaként egy törött combcsont túlélése csak egy volt a sok kihívás közül, amelyet a Cherry Pie-nak kellett leküzdenie, mielőtt az AKC Obedience történelmébe írta volna nevét.

Egy karrier kezdete

2008-ban, amikor Stella és férje első kutyájukat keresték, úgy találták, hogy az Amerikai Cocker Spániel Mentés Washingtonban tökéletes választás. Ettől a szervezettől fogadták örökbe első két cocker spánielüket, Heidit és Louie-t.

Egy engedelmességi órán Stella találkozott egy nővel, aki AKC Obedience versenyen vett részt a leonbergijével, és úgy döntött, ő is ki akarja próbálni a sportágat. Így hát belépett Louie-val egy engedelmességi tréningre. „Noha Louie nagyon szeretett volna a kedvemben járni, nem volt benne meg az, ami az obedience-hez kellett” – mondta Stella.

Amikor a Cherry Pie 2010-ben csatlakozott a családhoz, Stella rájött, hogy ez a keményen dolgozó cocker spániel a tökéletes kutya az engedelmesség terén. Kétéves kora előtt Cherry Pie megszerezte a Companion Dog címet, és nem sokkal később megszerezte a High in Trial győzelmet a Rose City Cocker Specialityn. Egy rövid szünet után, hogy felépüljön két térdműtéte után, Cherry Pie 2013-ban megszerezte a Companion Dog Excellent címet.

Bár soha nem gondoltunk arra, hogy kutyát képezzünk Utility Obedience-re, Cherry Pie elsajátította a gyakorlatokat. Rögtön az 5. születésnapja előtt megszereztük az Utility Dog címet”– mondta Stella.

Az 5. születésnapja után elvégzett őssejtkezelés lehetővé tette Stella és Cherry Pie számára, hogy megszerezzék az Utility Dog Excellent címet. „A kényszerpihenője ellenére Cherry Pie 2017 januárjában teljesítette az UDX-et” – mondta Stella.

Rácáfolt az esélyeire, ismét

2016-ban Cherry Pie az ország első számú cocker spánieljeként kvalifikálta magát a 2017-es AKC National Obedience Championship (NOC) versenyre. De sajnos gazdájával mindketten lesérültek, emiatt nem tudtak részt venni a versenyen. Több állatorvos megállapította, hogy Cherry Pie sérülése véget vet karrierjének. De Stella tudta, hogy Cherry Pie egy igazi harcos.

„Tudva, hogy a Cherry Pie korábban rácáfolt az esélyeire, újabb őssejtkezelésekkel próbálkoztunk, hogy jó életminőséget biztosítsunk neki. A gyakorlás hiánya és az újabb félig visszavonulás ellenére 2017 végén megkíséreltük a visszatérést, és ismét az első számú cocker spánielként zártuk az évet” – mondta Stella.

A Cherry Pie 2018 júliusában bekerült az Amerikai Spániel Klub Engedelmességi Csarnokába. 2018 második felében és 2019-ben Stella úgy döntött, ideje egy kis szünetet tartani. De 2020-ban, közel 10 évesen Cherry Pie ismét félretette nyugdíjas éveit. Újabb sikereket értek el, és Cherry Pie tizedik születésnapján egy kutyakiképzéssel foglalkozó magazin címlapsztárja is lett az ügyes spániel. 2020 közepére azonban az engedelmességi sikereiknek gátat szabott a COVID-19 és Stella másik cocker spánielének, Heidinek a halálos betegsége.

A legidősebb kutya a 2021-es és a 2022-es AKC Obedience Classicon

2021-ben a csapat visszatért a pályára, és Cherry Pie mindössze két és fél hét edzés után győzedelmeskedett. „Bonnie Lee bíró biztatására Cherry Pie és én folytattuk a rendszeres gyakorlást, és 2021 áprilisában újra elkezdtük a tréninget” – mondta Stella. „Cherry Pie azóta Open-győzelmet, többszörös Utility-győzelmet, számos all-breed HIT-t és HC-t nyert, és megszerezte UDX2, OM1 és UDX3 címeit.”

A 2022-es AKC Obedience Classicon Cherry Pie és gazdája is versenyzett, ahol ő volt a legidősebb kutya a rendezvényen immár második éve. A 247 versenyző kutya közül az átlagéletkor 5,2 év, Cherry Pie életkora ennek több mint kétszerese.

Stella szerint sokan alábecsülik az idősebb kutyák képességeit. De ha egy kutya boldog és egészséges, nincs ok arra, hogy az öregség hátráltassa. „Sokan mondták, hogy menjek nyugdíjba Cherry Pie-al, miután hat évesen befejezte UDX címét, és vegyek egy kölyökkutyát” – mondta Stella. „Azt hiszik, hogy az idősebb cockerek nem tudnak jól teljesíteni.”

De Cherry Pie kihívásai közül az életkor soha nem jelentett problémát. Kétszer érte el egyéni legjobb kombinált pontszámát 2021 novemberében. UDX2, OM1 és UDX3 címeit is megszerezte ebben az évben. „És mindenekelőtt mosolyog, miközben szerepel. Egy egészséges idős kutyával öröm sportolni”– mondta gazdája.

Stella azt mondja, hogy annak ellenére, hogy Cherry Pie 12 éves, még mindig úgy viselkedik, mint egy kiskutya. Nem tervez visszavonulni, és teljesen készen áll, hogy ismét versenyezzen!

akc amerikai cocker spániel angol cocker spániel engedelmesség kutyás sport mentett kutya obedience

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink