hirdetés

5 jógagyakorlat a kutyáddal, amit ki kell próbálnod

Vermes Nikolett, 2023. június 13 - Fotó: Getty Images

Kevés dolog képes szorosabbá fűzni a kutya-gazdi kapcsolatot, mint a közös élmények. Néha elég egy nagy séta, máskor viszont jól esik valami új, valami különleges is. Erre való a kutyás jóga.

hirdetés

Ez a testmozgás önmagában is nagyon szórakoztató lehet, és amellett, hogy levezeti a stresszt, a lelkünknek és testünknek is jót tesz. Hab a tortán, ha ebbe kedvencünk is bekapcsolódik, hiszen így  mulatságosabbá válik a jógázás. Akinek a kedvence ismeri az alap parancsokat, mint az ül, marad, fekszik, már jó eséllyel komolyan is gyakorolhat az ebbel. Akinek a kutyája még csak most tanulja a vezérszavakat, garantáltan jót fog nevetni azon, hogy hat lábbal még mókásabb megtartani egy pózt, mint kettővel. Ebben az esetben kicsit hosszabb időre számíthatunk, mig a kutya elsajátítja a jóga fortélyait. Nézzük, milyen kezdő és haladó gyakorlatok vannak.

1. Vigyük együtt a szőnyeget

Első lépésben elegendő, ha megtanítjuk a kutyát arra, hogy vigye velünk a szőnyeget, és az alap parancsokat tartsa be, ameddig kitartunk egy pózt. Engedjük meg a kutyának, hogy szájába vegye a jógamatrac végét és levigye velünk a kijelölt helyre. Majd üljünk le, és közben a kutya is üljön mellénk, majd kezdődhet a jóga. Közben lélegezzünk lassan, orrunkon szívjuk be a levegőt és szájon át fújjuk ki. Közben ügyeljünk a tartásra. Ezt végezzük el egymás után ötször, közben a kutya maradjon mellettünk ülő helyzetben.

@my_aussie_gal

Happy international yoga day!!

♬ Send Me on My Way – Guy Meets Girl

2. Teljes test nyújtóztatása

Ezennel kérjük arra kedvencünket, hogy feküdjön le mellénk. Mi is feküdjünk hasra. Ameddig az állat mozdulatlanul marad, addig emeljük fel a mellkasunkat és zárjuk a lapockákat, természetesen tartsuk a helyes légzést (orron át be, szájon át ki). Majd mellkasunkkal feküdjünk a térdünkre, így nyújtsuk a combot, a kutya közben maradjon fekvő helyzetben. Ismételjük meg ötször egymás után.

@my_aussie_gal

More simple morning Doga☺️❤️🐶

♬ Thinking Out Loud - Piano Instrumental - Piano Man Sam

3. Törzscsavarás

Üljünk le a matracra háttal a kutyának, az eb is maradjon ülve nekünk hátat fordítva. Majd forduljunk el jobbra a teljes törzzsel, jó nagyot csavarjunk a derekunkon és szóljunk a kutyának, a cél az, hogy a két tekintet találkozzon egymás háta mögött. Ez már haladó szint, és mindenképp alapfeltétele, hogy a kutya akkor is megtartsa a pózt, amikor a nevén megszólítjuk. Ezt ismételjük el a másik oldalra is, mindegyik irányba ötször.

@my_aussie_gal

Promise at 11 weeks❤️ Happy Christmas Eve everyone. This is the video I was going to post last week, but I thought you would want to see “current” Promise helping with the tree. When I got Promise I wasn’t ready to share her with everyone, I really just needed some time just being with her on my own. But of course then when I started sharing her here, I knew you would want to see everything from the very start. Promise is now 4 months old, where in this video she’s just about 3 months old. I have so much to share with you that it’s hard to catch up, so if it’s alright I will keep sharing everything from the beginning while also every once in awhile sharing her 4 month old up-to-date self with you all until we get caught up.

♬ Spring Day - BTS

4. Nyújtsuk a hasat

Ez a gyakorlat serkenti az anyagcserét, segít ellazulni és erősíti a has körüli izmokat, a kutya számára pedig önfeledt pillanatokat szerez. Feküdjünk hátra és a kutyát kérjük arra, hogy feküdjön a hátára. (Ehhez a feladathoz ismerni kell az állatnak ezt a parancsot.) Ameddig a kutya mozdulatlanul vár, addig mi nyújtózzunk felfelé a kezekkel és ellentétes irányba a lábakkal, így az egész test egyszerre nyúlik. Majd ebben a helyzetben nyújtsuk egyesével a végtagokat, először az egyik kart, majd a másikat, aztán az egyik lábat, majd a másikat. Ismételjük meg ötször.

@my_aussie_gal

We have been so busy with school and midterms that I have not had much time to post, but I think we are finally finding our rhythm again and I have so much to share with you. I can’t believe how small she was in this video (14 weeks) and I think she’s already twice this size.

♬ Original Sound - Unknown

5. Jóga a naplementében

Az igazi profik látványos gyakorlást is végezhetnek kedvencükkel, ha elcsípik a naplementét. Ebben az idilli aranyórában ismételjük el az előző négy feladatot és az ülő pózt egészítsük ki oldalsó nyújtózással mindkét irányba. Néhány hét edzés után látható eredményt érhetünk el, miközben a testet is formájuk és a kutyánkat is engedelmességre neveljük.

@my_aussie_gal

Always🌈

♬ Photograph - Ed Sheeran

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon