hirdetés

Sok gazdi még mindig ebben a tévhitben él, pedig rengeteget árt a kutyának

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Kényelmes, időgazdaságos, ám az eb szemszögéből egyáltalán nem jó.

hirdetés

Ha kertes házban éltek, nincs is annál egyszerűbb, mint kiengedni a kutyát a fűre, hogy elvégezze a dolgát meg egy kicsit rohangáljon és játsszon. Vécézés: pipa. Testmozgás: pipa. Ráadásul ki sem kellett tenned a lábad otthonról. Legalábbis sokan tévesen ezt gondolják. Hiába ugyanis a nagy kert, a rendszeres séták hiánya árt a kutyának – mutatjuk, miért.

Egy kerítés mögött élő kutya élete minden, csak nem boldog

Fő a változatosság

A kerti játék remek kiegészítője lehet a kutya napi mozgásának, ám nem elégséges. Az ebek számára ugyanis nagyon fontos a változatosság. Imádnak új dolgokkal találkozni, új szagokat érezni és felfedezni az izgalmasabbnál izgalmasabb fákat és bokrokat. Bár a kutyák számára nélkülözhetetlen a kiszámíthatóság, ez nem egyenlő az egyhangúsággal. Azok a kedvencek, akik a kerítésen túl nem kapnak lehetőséget a világ felfedezésére, gyakran unatkoznak, a tétlenség pedig olyan viselkedésproblémákban nyilvánulhat meg, mint az ásás vagy a folyamatos ugatás.

A szocializáció nélkülözhetetlen

Rettentően sokat árt a kutyának, ha elszigetelten él. Négylábú barátaink ugyanis bármennyire is szeretik az embereket, fontos számukra a fajtársakkal történő interakció is. Ráadásul ha nem hagyhatják el a kertet, arra sem kapnak lehetőséget, hogy más, a családjuktól külsőre, illatra, viselkedésre eltérő emberekkel találkozzanak. Ennek következtében bármilyen élőlény kerüljön a közelükbe, gyanakvóan, súlyosabb esetben a félelemből fakadó agresszióval lépnek majd fel.

A „kerti kutyák" nagy arányban szocializálatlan, viselkedésproblémás ebek

A helyes viselkedés elsajátítása

Azok a kutyák, akik rendszeresen járnak sétálni, számos olyan viselkedést tanulnak meg, amelyek többségével egy kerti kutya soha nem is találkozik. Ilyen például a behívás, a pórázon történő fegyelmezett séta, vagy a kutya- és embertársaságban való helyes magatartás. Emellett ezeknek a kutyáknak az életéből hiányzik az is, hogy a különböző, esetleg váratlan helyzetekre megtanuljanak helyesen reagálni. Ezekből pedig számos komoly probléma fakadhat. Például betegség esetén egy szocializálatlan, pórázhoz nem szokott, idegenektől tartó kutyát szinte lehetetlen orvoshoz vinni.

Elengedhetetlen tehát, hogy még ha kertes házban is élünk, a kutyánkat rendszeresen vigyük sétálni. Ide kattintva megtudhatod, mennyi a javasolt mennyiség.

kutya kertben tartása kutya sétáltatása kutyasétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink