hirdetés

Ez az oka, hogy a kutyák imádják a mogyoróvajat

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 28 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb eb megbolondul érte, de vajon mi az oka a rajongásnak?

hirdetés

A kutyák többsége szinte euforikus állapotba kerül, amikor életében először megízleli a mogyoróvajat. Kikerekedett szemekkel, vad farokcsóválással, esetleg éles, boldog kis vakkantásokkal fejezik ki tetszésüket, és egyetlen nyalással függővé válnak. De mi ennyire vonzó ebben az emberi finomságban? Utánajártunk, vajon miért imádják a kutyák a mogyoróvajat.

Tökéletes kombináció

Dr. Susan Wynn állatorvos és állattáplálkozási szakértő a The Dodónak adott interjújában mesélt arról, hogy tudományos szempontból mi állhat az ebek rajongása mögött. A szakértő szerint közrejátszhat a finomság íze és illata is, de az állag is izgalmas lehet a kutyák számára.

A kutyáknak valószínűleg ízlik a mogyoróvajban található só és cukor, de bizonyára az illat az, ami miatt újra és újra eksztázisba esnek az ételtől. Dr. Wynn szerint ugyanis

a mogyoró pirítása során megváltoznak a benne található fehérjék és zsírok, így a mogyoróvajnak kissé olyan az illata, mint a karamellizált húsé.

Ízletes és tápláló

Nem csak a kutyák, az emberek is genetikailag kódolva vannak arra, hogy bizonyos kémiai anyagokra érzékenyebb legyen a szaglásuk. Ennek oka, hogy ezen vegyületek tápanyagban gazdag ételeket jeleznek, amelyekben rengeteg a zsír és a fehérje. Bizonyára a mogyoróvaj is azért ennyire vonzó a kedvenceink számára, mert érzik rajta, hogy remek táplálékforrás.

A mogyoróvaj remek jutalomfalat, de az adagolásra ügyelni kell.

Miattunk szeretik

Egy másik állatorvos, dr. Christy Michael úgy véli, hogy a mogyoróvaj-imádat hátterében egy olyan ok is állhat, aminek az égvilágon semmi köze nincs négylábú barátaink étrendjéhez. Szerinte ugyanis a kutyák talán azért szeretik a mogyoróvajat, mert látják, hogy a gazdinak is ízlik, aki különleges jutalomként kínálja nekik.

A kutya gyakran sóvárog olyan élelem után, amit a falka vezetője, ebben az esetben a gazdája fogyaszt. A legtöbb esetben az eb nem kap emberi ételt, de valamiért a mogyoróvaj kivételt jelent. A kedvencek pedig hamar megtanulják, hogy ezt a finomságot szívesen megosztják velük.

Csak óvatosan!

Ha te is szívesen megosztanád a mogyoróvajat a kedvenceddel, néhány fontos tudnivalóval nem árt tisztában lenned. Először is mindig ellenőrizd az összetevőket. Egyes gyártók termékei ugyanis tartalmazhatnak xilitet, ami a kutya számára mérgező. Ha teheted, válassz bioterméket, amely kizárólag természetes összetevőkből áll és nem tartalmaz adalékanyagokat.

Másrészt pedig ne felejtsd el, hogy a mogyoróvaj egy nagyon magas kalóriatartalmú csemege. A szakértő szerint az általános szabály az, hogy az összes jutalomfalat kalóriamennyisége nem haladhatja meg a kutya napi kalóriabevitelének 10%-át. Egy nagy termetű kutya esetében ez körülbelül egy evőkanálnyit, kisebb termetű ebeknél egynyolcad evőkanálnyit jelent.

A kutyák nem csak a mogyoróvajat imádják – tudtad, hogy a legtöbben a banánért is odavannak? Ide kattintva megtudhatod, mire kell odafigyelned a gyümölccsel kapcsolatban.

ehet-e a kutya mogyoróvajat jutalomfalat jutalomfalat mennyisége mogyoróvaj

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!