hirdetés

Nem eszik rendesen a kutyád? Ez lehet a gond a táppal

Szénási Szimonetta

2024. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes kutyák szó szerint bármit megennének, míg más ebek roppant mód finnyásak. De valóban válogatósak lennének, vagy valami nincs rendben az eledelükkel? Lehet, hogy az utóbbi!

hirdetés

Sok gazda panaszkodik arra, hogy kedvencét igen kényes gyomorral áldotta meg a sors. Ám néha egészen materiális okból nem eszik a kutya. Míg más esetekben egészségügyi háttere van a problémának. Vizsgáljuk meg mindkét lehetőséget!

Meg kell találni az ideálisat

Ha jószágod bolti kutyaeledelt kap, akkor valószínűleg túl vagytok már egy-két márka és típus kipróbálásán. Ez pedig nagyon fontos, hiszen kutyája válogatja, melyik típus ízlik neki a leginkább. Többféle kritériumnak kell megfelelnie a tápnak, hogy elnyerje az eb tetszését. Ezek az alábbiak.

1.) Illat

Mint tudod, a kutyák orra százezerszer érzékenyebb, mint az emberé. És nem is feltétlenül azt találják finomnak, illetve kellemetlennek, mint mi. Emellett egyéni ízléstől függ, hogy az adott állat mennyire kedveli az erőteljesebb illatokat. Egyes kutyákat zavar, ha az étel túl szagos, míg másokat pont az vonz.

Emellett számolni kell azzal is, hogy a kutyatápok minősége is romlik idővel. Veszítenek a friss aromájukból, a bennük levő zsírok pedig elkezdenek oxidálódni, amit köznapian „avasodásnak” nevezünk. Ez pedig illatbéli változással jár, ami nem biztos, hogy kellemes az ebnek. Ez leginkább a nagy kiszerelésű termékeknél fordulhat elő. Ugyanígy a nem megfelelő tárolás is eredményezheti az étel gyorsabb romlását. A legjobb, ha a zacskós száraztápot átöntöd egy légmentesen záródó dobozba, és abból adagolod. A szavatossági időre is figyelj oda! A legjobb, ha ezt külön ráírod a tárolóedényre is.

2.) Íz

Szerencsére valamennyi állateledelt gyártó cég széles kínálattal van jelen a boltok polcain, így sokféle összetételű és ízű termék közül válogathatsz. Ebben az esetben is tartsd szem előtt, hogy a frissesség befolyásolja az étel ízét. Így lehet, hogy ami kezdetben ínycsiklandozó volt a kutyádnak, az idővel egyre kevésbé nyeri el a tetszését. A szavatosság szintén hatással van az ízélményre: a romlott étel, ahogy neked, úgy kedvencednek sem finom!

1.) Textúra

Bizony, az étel állaga is befolyással lehet az állat étvágyára. Így előfordulhat, hogy a kutya azért nem eszik, mert nem kedveli a száraz, vagy épp a nedves tápot. Ráadásul ezeken belül is nagy különbségek vannak az egyes termékek között. Száraz és száraz eledel is lehet teljesen más: keményebb, morzsálódóbb, túl nagy szemű, éles és nehezen nyelhető.

A megfelelő tál szerepe

Az sem mindegy, miből kap enni a kutyád. A rövid orrú fajtáknak, például a bulldogoknak gondot okozhat, ha nem elég mély az edény, így esetükben körültekintően kell választani.

A jutalomfalat veszélyei

A nevelés egyik fontos eszköze a jutalomfalat. Ám vigyázni kell vele, mert a túl ízletes falatok után már nem biztos, hogy a „mezei” eledel is ízleni fog kedvencednek. Emiatt se vidd túlzásba az étellel való jutalmazást. A szakemberek szerint napi kalóriabevitel maximum 10 százalékát tehetik ki ezek a jutalomként adott finomságok.

Ugyanígy a te ételedből adott katonák is elronthatják a kutya étvágyát, ráadásul elhízáshoz is vezethetnek, így nem javasoljuk, hogy így kényeztesd a kutyát!

Van, amikor orvos kell!

A menü milyensége mellett az étvágycsökkenés vagy -vesztés komoly jelzésértékű tünet számos egészségügyi probléma esetén. Így ha a kutyád váratlanul kezdi elutasítani az ételét, pláne, ha egyéb tünetek – bágyadtság, hányás, hasmenés, remegés, orrfolyás, láz, stb. – is jelentkeznek, azonnal állatorvoshoz kell vinned!

A fogászati gondok is gyakran okoznak csökkent étvágyat, ráadásul ezek a problémák csaknem minden kutyát érintenek. Ebben a cikkben dr. Balatonyi Lilla állatorvos részletezi valamennyi lehetséges szájüregi betegséget, ahogy a megelőzésre és a kezelési módokra is kitér.

elhízás etetés etetési rutin jutalomfalat kutyatáp szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink