hirdetés

Miért szeretik annyira a kutyák a mogyoróvajat? Nem biztos, hogy a cukor a kulcs

Hangai Lilla

2023. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

Úgy tűnik, hogy a kutyák sosem unják meg a mogyoróvaj-evést. Ezt megértjük, mi sem unjuk meg soha a csokit, bár azt tudjuk, hogy az miért van. Arról azonban eddig csak elképzeléseink voltak, hogy az ebek mit szeretnek annyira ezen az édeskés, krémes finomságon.

hirdetés

Általában nem nyugszunk addig, míg fényt nem derítünk a valóságra, és így volt ez ebben az esetben is. Meg sem álltunk, míg meg nem tudtuk, minek köszönhető ez az őrületes rajongás. A mogyoróvaj is termel boldogsághormont, mint a csoki?

Az édes íz bűvöletében

Sósspecifikus ízlelőbimbóik hiányában a négylábúak nem érzik a sós ízeket, nincs is rá különösebb szükségük. A vadonban élő kutyák étrendjének több mint 80%-a húsból állt, ami elegendő nátriumot tartalmazott számukra. (Többek között ezért is fontos, hogy a kutyus húst is egyen, ne csak gabonákat, zöldséget, stb.) Azok a mogyoróvajak, amelyeket az ebeknek is biztonsággal adhatunk, általában nagyon kevés vagy szinte semennyi sót sem tartalmaznak. Így az egészen biztos, hogy ez nem lehet a lelkesedés oka.

A mogyoróvaj tele van zsírral. Ez természetes, hiszen tudjuk jól, hogy a csonthéjasok bővelkednek benne. Az ízek zsírban könnyebben érvényesülnek, finomabbak azok az ételek, melyek több zsiradékot tartalmaznak. Ez igaz az emberek és a kutyák táplálékait illetően is. Akkor hát ez lehet a kulcs? Sajnos újra csalódást kell okoznunk, ugyanis számos olyan étel van, ami gazdag zsírban, a kutyákat mégsem izgatják. Ráadásul nehezen is emésztik meg általában ezeket.

Az emberi nyelven mintegy 9000 ízlelőbimbó található, a kutyákén körülbelül 1700. Embertársaink között rengeteg olyan akad, többek között mi is, akik rajongva szeretik az édes ízeket. De vajon 1700 ízlelőbimbó is elég arra, hogy a cukrot ilyen nagyra értékeljék az ebek? A macskákkal ellentétben a kutyák bizony édesszájúak. Az édes ízt érzékelő ízlelőbimbók a nyelvük hegyén helyezkednek el, így az extázis azonnali. Ezért lehet őket rávenni még a karomvágásra is ezzel a finomsággal vagy lefoglalni őket egy olyan játékkal, aminek a belsejébe ezt a mennyei mannát kented.

És a legjobb az egészben az, hogy cukrot sem kell tartalmaznia a részükre szánt mogyoróvajnak, ugyanis tökéletesen megelégszenek annyival is, ami természetesen megtalálható a mogyoróban. Nyomon vagyunk, de úgy érezzük, mégsem állt össze teljesen a kép. Menjünk tovább!

Mi köze mindennek a kukoricapehelyhez?

Azt tudjuk nagyon jól, hogy csak a sarkkörön élő szánhúzók étrendjébe fér bele a sok zsír. A szénhidrátok, amibe a cukrok is beletartoznak, egy átlagos kutya számára pedig szintén nem biztosítanak elegendő tápanyagot. A mogyoróvaj feltalálása Dr. John Harvey Kellog nevéhez fűződik. Bizony, az a pasi, akinek a kukoricapelyhet innen is nagyon köszönjük! Azért hozta létre ezt a selymes krémet, mert olyan könnyen emészthető, magas fehérjetartalommal rendelkező ételt akart kreálni, ami élvezetes is a páciensei számára.

A kutyáknak rengeteg fehérjére van szükségük a fejlődéshez és a szervezetük zavartalan működéséhez. Hozzájárul többek között a bőr és a bunda egészségéhez is. Ha az eledelük nem tartalmaz elegendő mennyiséget fehérjéből, nagyobb eséllyel vonzódnak ösztönösen más forrásokhoz. Bár a legtöbb növényi élelmiszer tartalmaz ugyan fehérjét, de ezek keményítő alapúak, amit az eb szervezete nem tud olyan könnyen felhasználni. A mogyoróvaj azonban kivétel.

Minden összevetve hát számos, a táplálék hasznosításhoz és az ízleléshez köthető oka lehet, amiért a blökik annyira szeretik a mogyoróvajat. És ezekhez persze hozzájárul az is, hogy nagyon izgalmas megenni.

egészséges kutya ehet-e a kutya mogyoróvajat emberi étel kutyáknak emésztés fehérje kutya édesség kutya ehet sósat kutya ízlelése kutya táplálása miért mogyoróvaj superfood zsír

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink