hirdetés

A hám vagy a nyakörv jobb a kutya számára? Az egészsége a tét

Szénási Szimonetta

2024. április 29 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Kutyám

Tudtad, hogy egészségügyi szempontok is közrejátszhatnak abban, hogy nyakörvet vagy hámot érdemes-e választanod kedvencednek?

hirdetés

Négylábú társad felszerelésének beszerzése komoly feladat, és bizony kis túlzással a végtelen kínálat sok fejtörést okozhat. Az egyik kardinális kérdés, hogy a hám vagy a nyakörv jobb-e a kutya számára. A praktikum mellett egy sokkal nyomósabb érvet is hozunk a döntés megkönnyítéséhez.

A kutya egészségi állapotát és habitusát is figyelembe kell venni /Fotó: Az Én Kutyám

Sérülést okozhat

Alapvetően az az ideális, ha kedvenced megtanul szépen melletted, vagy kicsivel előtted sétálni, vezényszóra pedig megáll vagy odamegy a lábadhoz. Ám a tanulóidőszakban – és néha egy-egy váratlan, izgalmas helyzetben – megesik, hogy a kutya „húz”. Gondolj bele, ha nyakörv van rajta, az a mozdulat hatására mennyire bele tud vágni a nyakába, ellenben egy hámmal, ami jobban együtt mozdul az állat testével.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ez a nyomó-szorító állapot már önmagában kellemetlen, hosszú távon pedig roncsolhatja az állat nyelő-, illetve légcsövét. Azonban ha kutyád eleve egészségügyi gondokkal küzd, azon nagymértékben ronthat a nem megfelelő viselet. Az egyik legnagyobb kockázat akkor áll fenn, ha az eb légcsőszűkülettől szenved.

Ahogy arról korábban már több alkalommal is írtunk, ez az állapot egyrészt anatómiájukból adódóan gyakoribb a kistestű kutyáknál, másrészt a túlsúly és a mozgásszegény életmód is megnöveli a kialakulás valószínűségét.

A hám ideálisabb, ha még tanuló a kutya

Életveszélyes állapot

Az állapot során a légcsövet alkotó porcgyűrűk deformálódnak el, mégpedig oly módon, hogy egyre beljebb esnek a légcsatornába. Tehát a légcső fokozatosan összeomlik. A levegő egyre nehezebben tud átjutni az egyre szűkülő csatornán, és fennáll annak a veszélye, hogy a csatorna teljesen elzáródik – ez magyarázza a deformitás másik elnevezését: légcsőösszeomlás –, és a kutya megfullad.

Mivel a nyakörv okozta folyamatos nyomás nagyban ronthat a beteg állapotán, így ezeknek a kutyáknak a hám a biztonságos választás.

Ha szeretnél többet megtudni a légcsőszűkületről, többek között azt, melyek az első figyelmeztető tünetek, akkor ide kattintva eléred az erről szóló cikkünket. Mivel elég gyakori probléma, így érdemes tájékozottnak lenned! Videót is mutatunk a jellegzetes köhögésről, ami segít mielőbb azonosítani a bajt.

hám légcsőösszeesés kutya légcsőszűkület nyakörv póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!