hirdetés

Kutyák, akik fajtársaik lelkét ápolják: terápiás ebek négylábúaknak

László Enikő

2020. november 17

Tudjuk, hogy a kutyák nagyon jó hatással vannak fizikális és mentális egészségünkre. Számos kutatás igazolja, hogy általuk megnyugszunk, kevésbé vagyunk stresszesek. Vajon egy eb más négylábúra is ilyen hatással lenne?

hirdetés

Egy kutya jelenléte igen pozitívan hat az emberre, még ha ez nem is tudatosul benne. Az állatasszisztált terápia éppen emiatt egyre népszerűbb napjainkban. Betegekhez kórházakba, idősek otthonaiba, iskolákba járnak ilyen négylábú segítők, és csupán jelenlétükkel pozitív hatást érnek el. Az emberek boldogabbak, kevésbé stresszesek, felszabadultak lesznek, ha közelükben van egy négylábú szeretetcsomag. Sőt, motorikus funkcióik (egyensúlyérzék, mozgáskoordináció), kognitív (figyelem, emlékezet) és szociális képességeik is nagyobb mértékben fejleszthetőek egy eb közelében.

A kutyák a munkahelyi stressz is csökkentik.

Kinek van szüksége terápiás kutyára?

Valamilyen szinten minden eb terápiás kutya. Legalábbis a legtöbb gazda biztosan ezt állítja. Kinek ne lenne szüksége egy négylábú társra, aki feltétlen szeretetével áraszt el nap, mint nap? De vannak, akiknek az átlagnál nagyobb igényük van erre. Az otthonokban élő magányos idősek számára például remek kikapcsolódás egy kutyus dögönyözése. A beteg gyerekek egy kis időre megfeledkezhetnek problémáikról, és csak azzal foglalkoznak, hogy az adott eb mennyire aranyos. Azok a kisiskolások, akik nehezebben birkóznak meg az olvasás elsajátításával, könyvtárakba vagy különórákra járhatnak, ahol négylábúaknak olvasnak fel. A fent említetteken kívül még számos terápiás kutyás foglalkozás létezik, és mindegyik bizonyítottan pozitív hatással van a résztvevőkre.

Amerikában már igen elterjedt az, hogy gyerekek terápiás kutyáknak olvasnak fel.

A terápiás kutyák hatása az emberekre

A terápiás kutyák jótékony hatását számos kutatás igazolja. Többek között csökkentik a stressz szintjét, a vérnyomást, a szorongást, a poszttraumás stressz tüneteit és a depresszió kialakulásának esélyét.

Számos kutatásban vizsgálták a kutyák jótékony hatását egyetemi hallgatókra. Mindegyik lényege ugyanaz volt: csökkenteni a tanulók stressz szintjét. Ez pedig mindig sikerült. A diákok különböző foglalkozásokon vehettek részt, ahol találkoztak a kutyusokkal. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a hallgatók stressz szintje csökkent, pozitív hatásuk olykor tíz órával a fél órás foglalkozás után is kimutatható volt.

Akkor miért ne hatnának más kutyákra?

Egy svájci kutatócsoport katonai kutyák viselkedését vizsgálta. Ezek az ebek általában kennelekben élnek, életük nagy részét a munka teszi ki, ami felderítésből, mentésből és keresésből áll. Ezáltal jóval kevesebb idejük jut a megfelelő szociális életre, mint egy átlagos életet élő négylábúnak. Ennek következtében viselkedési problémák, agresszió alakulhat ki náluk, mivel fokozott stressznek vannak kitéve.

A nyolc héten át tartó kísérletben azt vizsgálták, hogy a terápiás kutyák jótékony hatása érvényesül-e katonai munkát végző fajtársaik esetében is. 29 négylábú egy héten egyszer, három órát töltött együtt a terápiás ebekkel. Ezalatt a gazdák nem avatkozhattak bele az interakciókba, csak akkor, ha feltétlen szükségét érezték. Az eredmény hasonló volt, mint az embereknél végzett kísérleteknél. A terápiás kutyákkal érintkező négylábúak kevésbé mutattak félelmi reakciót vagy agressziót más ebek felé.

Állatmenhelyeken is sokszor megfigyelhető, hogy a gondozók egy-egy szomorú, magába forduló kutya mellé tesznek egy vidám, aktív négylábút. A másik eb ugyanis képes kizökkenteni társát a búskomor hangulatból és pozitív hatással van rá. Ráveszi egy kis játékra, jobb kedvre deríti. Ezért is olyan csodálatosak a kutyák.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatasszisztált terápia gyógyító kutyák kutatás kutya gyógyító hatása kutya hatása a kutyára kutya hatása az emberre kutya jótékony hatása stressz terápiás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink