hirdetés

Miért ne a huskyt válaszd kedvencednek, ha nem ismered a múltját és történetét?

Csupor Erik

2022. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

Arányos termet, plasztikus mozgás, világító kék szemek: ki ne ismerné a szibériai huskykat? Mindenki látta őket hollywoodi filmekben, reklámposztereken, vagy az Instagramon, és sokan kedvet is kapnak egy husky kölyök megvásárlására és tartására.

hirdetés

Aztán a gyönyörű kölyök nőni kezd, és egyre több csalódást okoz a felkészületlen gazdának. Aki egykoron a cukiságfaktor miatt választotta, de alapjában véve semmit nem tud e fajta múltjáról, igényeiről és azokról a kihívásokról, amikkel egy husky-gazdának bizony meg kell küzdenie. Egy kalandosabb lelkű, aktív és mozgékony husky-gazdának ez általában örömöt jelent majd. De egy felkészületlen, nagyon elfoglalt, esetleg kevésbé mozgékony tulajdonosnak azonban inkább folyamatos frusztrációt, ami általában rosszul végződik, sajnos, főként a kutya részéről.

Minden a múltból adódik

A szibériai huskykat egy kis, nomád, halászó vadászó, Észak-Kelet Szibériában élő népcsoport, a csukcsok alakították ki maguknak évszázadokkal ezelőtt. Minden, ami a huskykra jellemző, ebben a múltban gyökeredzik, hiszen, ez az eredeti génkészlet nem tűnt el belőlük, a karakterükön sokat vizező, kiállításorientált fajtatenyésztés ellenére sem. A csukcsokról nem árt tudni, hogy egy vadászó-halászó, rénszarvasokkal nomadizáló népcsoport, akik táplálékának döntő zömét a vadászott hús és vér teszi ki.

Kedvenc csemegéjük a rénszarvasszem, valamint a nyúzás után a rénszarvas bőre alól kiszedett élő bögölylárva. Nekik volt szükségük egy olyan kutyára, amelyik „gazdaságosan működtethető munkakutya”, hosszú távon képes nagy súlyokat, közepes sebességgel elhúzni szánon a havas tájon, képes falkában dolgozni, jól bírja az extrém hideget is, kedves más emberekkel, és kiváló vadász is egyben. Minden, a teljes ösztönkészlet, ami akkor benne volt ezekben a kutyákban, többségében benne van a mai huskykban is. Pontosan ezek azok a tényezők, amik, napjaink teljesen mássá vált civilizációjában érthetetlenek a felkészületlen gazdák számára, és amiket nagyon át kell gondolni egy döntést megelőzően.

Intelligens engedetlenség

A huskyk egyik legjellemzőbb tulajdonsága, az úgynevezett intelligens engedetlenség, ami kifejezetten elvárás volt, sőt előnyt jelentett a csukcs népesség körében. Ezek a kutyák szánokat húztak hóban, fagyban, gleccsereken és hóviharban is. A szán hátulján álló és a vezérkutyát szavakkal irányító gazda részéről határozott elvárás volt, hogy a kutya képes legyen önálló, esetenként a gazda szavait felülbíráló cselekedetre is. Hiszen mi lett volna a fogattal, ha a kutya nem kerüli ki az előtte már olvadó gleccsert a gazda biztatása ellenére, aki hátulról nem látja az olvadást? A huskyk nem veszítették el ezt a csukcsok által nagyra tartott, a napjaink civilizált emberét inkább idegesítő, igencsak alábecsült tulajdonságukat: ha ők úgy ítélik meg, hogy erre szükség van, minden további nélkül felülbírálják az emberi parancsokat.

Mozgásigény, szabadságvágy

A huskyk egész életükben mozogtak, dolgoztak. A vadászösztönt kivéve kevés más motiváció létezett az életükben. Ráadásul a határtalan havas tajga volt az otthonuk, életelemük pedig a végtelen terek, a vég nélküli futások mámora. A napjainkban velünk élő huskykból nem veszett ki ez a tulajdonság, és ez az oka annak, hogy nagyon kevés – vannak ilyenek, de ritkán – huskyt lehet póráz nélkül sétáltatni. Ez a fajta szabályosan megrészegül a szabad terektől, a futás imádatától, és fut. Csakhogy egy útvonalakkal, magántulajdonokkal, kertekkel felaprózott környezet nem a tajga, itt mások a szabályok. Egy ilyen futásnak baleset, károkozás, összezördülés a vadásztársaságokkal lehet a vége, és ezzel egy husky tulajdonosnak tisztában kell lennie.

Vadász- és falkaösztön

A huskyknak a csukcsoknál mindig csapatban kellett dolgozniuk, tehát nem lehettek agresszívak más kutyákkal szemben. Emellett a csukcs falvakban létező szoros közösségekben éltek, időnként a gazdák ágyait is melegítették a nagy hidegben. Tehát az emberekkel, a közösség minden tagjával szemben kedvesnek kellett lenniük. Aki ennek a két paraméternek nem felelt meg, gyorsan megszabadultak tőle, ami abban az időben és ott, egy gyors baltacsapást jelentett. Mindebből két dolog következik: egyrészt, aki terület- vagy személyőrző kutyát keres, ezt a fajtát ne válassza, alkalmatlanok rá. Másrészt a falkaösztön olyan mélyen kódolt bennük, hogy a hosszú ideig tartó egyedüllétre a huskyk nem alkalmasak, ahogy a husky tenyésztők mondják: „a négy láb nekik nem elég”. Esetükben legalább egy másik kutya vagy a gazda szinte szünet nélküli jelenléte szükségeltetik a kiegyensúlyozottsághoz és nyugalomhoz. Ha ez nincs, először a közvetlen, majd a távolabbi környezet látja a kárát egy unatkozó huskynak.

A szigorú telek végén a csukcsok a kutyáikat szabadon engedték, maguknak kellett gondoskodniuk a saját élelmezésükről, csak az új havas időszak elején fogták őket ismét munkára. Ez a vadász múlt és ösztön nem veszett el a huskykból, és minden áldozatul esik ennek a környezetükben: gyíkok, békák, kisállatok és…, a szomszéd macskája is sajnos. Erre minden leendő tulajnak fel kell készülnie, és bizony a saját házicica elfogadtatása sem egyszerű menet egy husky esetében.

Összefoglalás

Ha valamelyik családban mindig van otthon valaki, vagy van legalább egy másik kutya is az udvaron, a család szeret túrázni, jönni-menni, esetleg sportolni, és nem lakik egy kisállattartó telep mellett, a husky jó választás lehet számukra. Ha azonban a kényelmesebb életformát preferálod, nem a te stílusod és nem fér bele az életformádba a gyakori mozgás, a husky választását követő évek igazi rémálmot jelenthetnek: lesz egy szép, kékszemű, de makacs, öntörvényű, magát a munka hiányában fölöslegesnek érző kutyád, aki, amikor nem vagy otthon megszökik – nagyon hatékonyan –, kiszedi a locsoló berendezésedet a földből, esetleg miszlikbe szabdalja a kedvenc kanapédat, megnyesi a kerti növényeidet úgy, ahogy te nem szeretnéd. Ráadásul nem rosszakaratból, hanem csak azért, mert unatkozik. Ebben az esetben nem a preferenciáidnak megfelelő kutyát választottad, és nem egy husky való neked.

Csupor Erik felelős állattartás husky kutya kiválasztása kutyatartás szánhúzó kutyák szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink