hirdetés

Göndörszőrű retriever fajtaleírás: az egyik legrégebbi retriever, mégis kevesen ismerik

László Enikő

2022. november 21 - Képek: Getty Images Hungary

A retrieverek egyik legrégebbi és egyben legmagasabb képviselője ez a különleges, göndör szőrzetű fajta. Mégis igen kevesen ismerik, mondhatni retriever rokonai árnyékában él. Pedig hozzájuk hasonlóan ő is okos, tanulékony munkakutya, aki a nap végén szívesen heveredik gazdája mellé a kanapén.

hirdetés

Sokan, ha meglátnak egy ilyen kutyát, azt hiszik, egy labrador és egy uszkár keveréke. Pedig nem így van, göndör bundájú retriever is létezik, csak ritkán találkozunk vele. Sőt, a simaszőrű retrieverrel egyetemben ő az egyik legrégebbi retriever, akit egykor igen gyakran használtak a vadászok vízi és szárazföldi apportírozásra. Ebben segítségére volt vízálló, hamar száradó bundája, és persze éles esze is.

Eredete

Mielőtt a göndörszőrű retriever kialakulását ismertetnénk, érdemes megemlítenünk egy különleges legendát, ami a fajtához kapcsolódik. Egy angol történet szerint egy takács rengeteget dolgozott szövőszékén, ám egyszer belegabalyodott a fonalakba, ami az életébe került. Szellemként tovább dolgozott, de a környék lakói képtelenek voltak nyugodtan aludni éjszakánként az állandóan nyikorgó szövőszéktől. A helyiek a polgármesterhez fordultak, aki teliholdkor egy marék, a templom kertjéből vett földdel ment az elhagyatott házhoz. Éjfélkor el is kezdett dolgozni a szellem, a szövőszék pedig nyikorgott. A már elszenderedő polgármester felriadt, és odasettenkedett az ablakhoz. Meredten bámult egymásra a férfi és a kísértet, majd a polgármester a szellem arcába dobta a templom földjét. Ekkor az átváltozott egy göndörszőrű retrieverré. A férfi megragadta a kutyát, és a paplakban megparancsolta neki, hogy merje ki a vizet a tóból egy dióhéjjal. A dióhéj azonban meg volt repesztve, hogy az eb sose végezzen a munkával. Így lefoglalja magát, és addig sem a környék lakóit háborgatja. A legenda úgy tartja, a retriever még ma is a tóból meri a vizet éjszakánként.

A göndörszőrű retrievert az egyik legrégebbi retrieverként emlegetik. Pontos eredete azonban ismeretlen, de a legtöbben a már kihalt angol vízispánielt és a retrieving szettert tartják felmenőinek. De egyesek az uszkárt, az újfundlandit és az ír vízispánielt is emlegetik. Göndörszőrű retriever már egy 1860-ban megrendezett angol kiállításon is szerepelt, de a vadászati szaklapok már korábban is emlegették. Az angol vadászok nagy becsben tartották, ugyanis a göndörszőrű retriever kiváló segítőnek bizonyult, szárazföldről és vízből is apportírozta a zsákmányt. Sokáig igen népszerű volt, azonban a labrador idővel átvette a helyét. Ausztráliában és Új-Zélandon is kedvelt vadászkutyává vált. Az első világháború után azonban mindössze öt példányt regisztráltak a göndörszőrű retrieverből. Ezután valamivel növekedett az állomány, de a második világháború újra veszélybe sodorta a fajtát. Napjainkban főleg az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zéldandon találkozhatunk velük, hazánkban igen ritka.

Fajtastandard

A göndörszőrű retriever egy erős, kitartó, élénk és értelmes, nagytestű kutyafajta. Koponyája hosszú és arányos, állkapcsa erős. Orra a szőrzet színétől függően lehet barna vagy fekete, orrnyílásai szélesek. Szemei feketék vagy barnák, nagyok és oválisak. Fülei viszonylag kicsik, mélyen tűzöttek, szorosan a fejhez simulnak. Rövid fürtök borítják. Nyaka erős, enyhén ívelt. Mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Farka körülbelül a csánkig ér, mozgás közben egyenesen tartott. Mozgása könnyed, de erőteljes. Szőrzete bőséges és göndör a nyakszirttől a farok végéig, máshol egyenes. Színe lehet fekete vagy májszínű. A kanok ideális marmagassága 69 cm, a szukáké 64 cm. Testtömege körülbelül 25-34 kg. Várható élettartama 9-14 év.

Jelleme

A többi retrieverhez képest a göndörszőrű valamivel távolságtartóbb idegenekkel szemben. Azonban családjához ugyanúgy hűséges és ragaszkodó. Fontos számára, hogy legyen feladata, amivel le tudja kötni magát mentálisan és fizikálisan egyaránt. Függetlenebb más retriever társainál és a gazdának olykor törnie kell azon a fejét, hogy hogyan kösse le kedvence figyelmét. Intelligens, okos kutya, aki könnyen megtanul szinte bármit, ha megfelelő módszereket alkalmaznak nála, és nem unja el magát. Vakmerő, bátor és kitartó eb, ez teszi nagyszerű vadászkutyává.

Ideális környezet

Mivel vérbeli munkakutya, számára egy aktív család az ideális, akik rendszeresen foglalkoznak azzal, hogy kedvencük kielégíthesse mozgásigényét és persze éles eszét is megdolgoztassa. Az apportírozás a vérében van, kiváló munkakutya, vadásztárs. Kutyás sportokhoz is remek választás, a vízi mókát pedig különösen szereti. Házi kedvencnek is ideális, amennyiben ki vannak elégítve fent említett igényei.

Ápolás

Ez a fajta kifejezetten kevés ápolást igényel, fésülni is csak ritkán szabad, ugyanis ez tönkreteheti szépséges fürtjeit. Ennek ellenére a fajta vedlik, ilyenkor gyengéden át lehet kefélni a bundát, hogy a kutya megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Időnként nedves ronggyal át lehet finoman dörzsölni a szőrzetet, ez sokkal jobb a különleges bunda számára, mint a fésülgetés. Fürdetni csak akkor szükséges, ha nagyon összekoszolná magát. Szemei és fülei tisztaságára mindig ügyelni kell. A karmokat vágni szükséges, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtát érintő leggyakoribb betegség a könyök- és csípőízületi diszplázia. Kialakulhat nála a progresszív retina antrófia nevű szembetegség, valamint nagytestű kutya lévén gyomorcsavarodás. Egyes egyedek csontrákban is szenvedhetnek.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

göndörszőrű retriever nagytestű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink