hirdetés

Welsh springer spániel fajtaleírás: a változatos kutya, aki otthon szerető kedvenc, vadászaton pedig szolgálatkész kajtatóeb

László Enikő

2023. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Mozgékony, energikus, munkaszerető és mindezek mellett imádja a családját és azt, ha gazdája kedvére tehet. Vörös-fehér bundája, éles esze és bájos természete pedig csak hab a tortán.

hirdetés

Nagyobb és erősebb, mint a cocker spániel, de valamivel kisebb, mint az angol springer spániel. Gyakran tévesztik össze a breton spániellel, de a welsh springer magasabb és nehezebb francia rokonánál, valamint szőrzetük is különbözik. Emellett a welsh springer spániel igen változatos kutya: kiállításokon, vadászatokon és a családi életben is megállja a helyét, köszönhető ez nagyszerű jellemének. Szép bundája pedig hasznos is, ugyanis víz- és időjárásálló, emiatt az eb különböző terepeken és éghajlatokon is hatékonyan tud vadászni.

Eredete

A welsh springer spániel az egyik legrégebbi spánielek közé tartozik, de pontosan nem tudni, mikor alakult ki. Régen nem különültek el fajtákba a spánielek, sokáig egy fajtának tekintették a welsh springert az angol springerrel. 19. századi feljegyzések, ábrák pedig sötét, egyszínű bundájú ebként jellemezték, de már a 16. században is írtak olyan spánielekről, akik fehér és vörös színben pompáztak. Feltehetően ezek a kutyák lehettek a mai welsh springer spánielek felmenői. Ezeknek az úgynevezett kajtatóebeknek az volt a dolga, hogy a vadat, jellemzően nyulat vagy madarakat felkutassák, majd felzavarják, hogy a vadász elejthesse azokat. A spánielek apportírozásban is remekelnek, akár a vízből is elhozzák a zsákmányt.

Az angol Kennel Klub hivatalosan 1902-ben fogadta el fajtaként. Régen welsh spánielnek vagy welsh cockernek is nevezték. Az angol springer feltörekvő népszerűsége a 20. századra háttérbe szorította a welsh-t, az első és a második világháború pedig még inkább megtépázta az állományt, ami szinte teljesen el is tűnt. Egy ideig azt hitték, kihalt, de a fajta lelkes rajongóinak hála végül megmenekült. Bár ma sem tartozik a legnépszerűbb spánielek közé, ismertebb, mint például a field vagy a boykin spániel.

Fajtastandard

A welsh springer spániel egy arányos testű, erős, vidám és mozgékony kutyafajta, aki láthatóan kitartásra és kemény munkára jött létre. Koponyája jó arányú, mérsékelt hosszúságú, könnyedén domborodó, világosan jelzett stoppal. A szemek alja jól kirajzolt. Arcorri része közepesen hosszú, egyenes és elég szögletes. Az orrnyílások jól fejlettek, hússzínűek vagy sötétek. Szeme sötét vagy mogyorószínű, közepes nagyságú, nem kidülledő és nem mélyen ülő. Füle mélyen tűzött, szorosan a fej mellett lóg. Aránylag kicsi, hegye felé elvékonyodik, szőlőlevél formájú és szőrrojtokkal fedett.

Állkapcsa erős, harapása ollós. Nyaka hosszú és izmos, lebernyeg nélküli. A mellső végtagok közepes hosszúságúak, egyenesek, mérsékelten zászlósak. Törzse nem hosszú, erős és izmos, mély mellkassal. Hátsó végtagjai erősek, izmosak, mérsékelten zászlósak. Mancsa kerek, talppárnája vastag. Farka mélyen tűzött, sosem a hát vonala felett hordott. Szőrzete sima, selymes, lapos és vastag, sosem göndör vagy kemény. Színe élénk rozsdavörös és fehér. Ideális testsúlya 15-20 kg. A kanok marmagassága körülbelül 48 cm, a szukáké 46 cm. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Szolgálatkész és mozgékony, kemény munkára kialakított kutyafajta, aki igen változatos személyiség. Ha dolga van, azt maximális erőbedobással teszi, szinte nem ismer lehetetlent. Otthon viszont egy bújós, hűséges és szeretetteljes kedvenc, aki a család szeme fénye. A korai szocializáció fontos esetében. Miután vadászkutya, hajlamos lehet madarakat vagy esetleg macskákat üldözőbe venni. Amennyiben családi kedvencként tartják, erről érdemes már korán leszoktatni. Idegenekkel szemben kissé tartózkodó, de nem félénk vagy agresszív. Okos, intelligens kutya, ideális sport számára az engedelmesség, az agility vagy a nyomkövetés. Könnyen tanítható, szeret gazdája kedvére tenni. A gyerekeket nagyon szereti, és a háztartás többi kutyájával is jól kijön, de akár cicákkal is, ha kölyökkoruk óta ismerik egymást. Játékos, mozgékony és tettrekész kutya, aki imádja családját és ezt nem is fél kimutatni.

Ideális környezet

A fajta különösen ideális olyan gazdák számára, akik aktív életmódot élnek. Tökéletes társ kutyás sportokhoz, kiránduláshoz, közös kocogáshoz vagy vadászathoz. Nagyon mozgékony és energikus eb, aki leginkább egy megfelelő kerítéssel ellátott kertes házban érzi jól magát olyan gazdikkal, akik gyakran foglalkoznak vele és mozgásigényét is kielégítik. De amennyiben ez nem történik meg, hiperaktívvá válhat, és olyan elfoglaltságokkal vezetheti le felesleges energiáit, aminek gazdája garantáltan nem fog örülni. Mivel nagyon kötődik családjához, nehezen viseli, ha hosszú ideig magára hagyják, és ennek következtében kialakulhat nála szeparációs szorongás.

Ápolás

Ahhoz, hogy ez a gyönyörű vörös-fehér bunda megtartsa szépségét, heti egy alkalommal érdemes átfésülni puha sörtéjű kefével. Az esetleges gubancokat egy fém fogú kefével lehet megszüntetni. Karmait vágni kell, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban, és túl hosszúra nőnének. A füleket gyakran kell ellenőrizni, különösen akkor, ha a kutya előtte vízben tartózkodott. A spánielek fülei valamivel érzékenyebbek, hiszen lelógnak és nehezebben szellőznek. A bennükragadt víz pedig komoly problémákat okozhat. A szemek tisztaságára is mindig ügyelni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A welsh springer spániel esetében a leggyakoribb egészségügyi probléma a csípőízületi diszplázia. Ez a fajta több egyedét is érinti, azonban genetikai tesztekkel szűrhető. Emellett olykor felléphetnek szemproblémák is, például glaukóma, ami a szemen belüli nyomást jelentős mértékben megnöveli. Olykor pajzsmirigyproblémák is megjelenhetnek welsh springer spánieleknél.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

kajtatóeb közepes testű kutya spániel vadászkutya welsh springer spániel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink