hirdetés

Ezek a népszerű fajták vannak veszélyben: a glaukóma akár a szem eltávolításával is járhat

Hangai Lilla

2023. február 1 - Képek: Getty Images Hungary

A glaukóma olyan betegség, ahol a szemen belüli nyomás, az úgynevezett intraokuláris nyomás (IOP) megnövekszik. Ez mindaddig állandó marad, amíg a szemben termelődő folyadék (aqueous humor) felszívódása, elvezetése és termelése egyenlő arányú.

hirdetés

Ez a folyadék tápanyagokat és oxigént tartalmaz, amelyeket a szem struktúrái hasznosítanak. A felesleges folyadék folyamatosan távozik a szemből a szaruhártya és az írisz között. Ha ez a folyamat nem szabályosan zajlik le, kialakul a zöldhályog. Bizonyos fajták fokozottan hajlamosak erre a makacs betegségre, így mutatjuk, hogy milyen tünetekre kell figyelned és hogyan kezelhető.

Mi okozza leggyakrabban a glaukómát?

Az elsődleges glaukóma megnövekedett intraokuláris nyomást eredményez az egészséges szemben. A vízelvezető szög öröklött anatómiai rendellenességei miatt fordul ez elő. A másodlagos glaukóma megnövekedett intraokuláris nyomást eredményez betegség vagy szemsérülés következtében.

 • Uveitis (a szem belsejének gyulladása) vagy súlyos intraokuláris fertőzések, amelyek következtében a hegszövet elzárja a vízelvezető szöget.
 • A lencse elülső diszlokációja: A lencse előre esik és fizikailag blokkolja a vízelvezető szöget vagy a pupillát, így a folyadék beszorul az elmozdult lencse mögé.
 • A daganatok az iridocorneális szög fizikai elzáródását okozhatják.
 • Szemen belüli vérzés: Ha vérzés van a szemben, a vérrög megakadályozhatja a folyadék elvezetését.
 • A lencse sérülése: A lencserepedés következtében a szembe szivárgó fehérjék gyulladásos reakciót okozhatnak, ami duzzanatot, és a vízelvezető szög elzáródását eredményezheti.

Ezek a veszélyeztetett fajták

A prognózis függ a glaukóma kiváltó okától, és az is biztos, hogy hosszú távon folyamatos orvosi kezelésre lesz szükség a betegség kordában tartásához. Fontos továbbá figyelembe venni, hogy ez az állapot gyakran igen fájdalmas, és akutan vagy lassan vakságot okozhat a látóideg folyamatos károsodása miatt. A vakság megelőzhető, vagy legalábbis késleltethető azonnali diagnózissal.

Ha az alábbi fajták közül választottad ki kedvencedet, érdemes különös figyelmet szentelni a rendszeres ellenőrzéseknek: akita, dalmata, norvég elkhund, alaszkai malamut, uszkár, angol és amerikai cocker spániel, springer spániel, szamojéd, basset hound, shar pei, beagle, óriás schnauzer, törpe schnauzer, shih tzu, boston terrier, német dog, szibériai husky, kis olasz agár, csau csau, törpe pincser, drótszőrű foxterrier, bullmasztiff.

A glaukóma tünetei

Az akut glaukómát a kutyatulajdonosok könnyebben felismerik a szem hirtelen változásai, és a fájdalom egyértelmű jelei miatt. A glaukóma fokozatos kialakulását a gazdik gyakran nem veszik észre, vagy apróságnak tartják, és figyelmen kívül hagyják. Ha az alábbi tüneteket észleled kisebb-nagyobb mértékben, mindenképpen kérj időpontot az állatorvoshoz:

 • Kitágult pupillák, amelyek lassan vagy nem reagálnak a közvetlen fényre
 • Vörösség a szem fehérjében
 • A szem duzzanata és/vagy kidudorodása
 • A szem dörzsölése
 • Többet alszik a kutyus, csendesebben viselkedik
 • Hunyorogás
 • Csökkent étvágy
 • A szem fokozott vizes váladékozása
 • Hirtelen vakság (beleütközik a dolgokba, nem akar annyit mozogni a házban, szorongóvá válik)
 • Felhős vagy homályos kékes elszíneződés a szem külső rétegén

A hosszan tartó, megemelkedett szemnyomás miatt a szemgolyó nagyon nagynak tűnik, érintésre szilárd. Emiatt a lencse (az írisz mögötti kicsi, lekerekített szerkezet, amely a fényt fókuszálja) elmozdulhat eredeti helyéről. Az emelkedett szemnyomás végül a szem megrepedéséhez vezethet.

A glaukóma kezelése

Létfontosságú a nyomás mielőbbi csökkentése a vakság és a látóidegek károsodásának csökkentése érdekében. A sürgősség miatt a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A zöldhályogot okozó alapbetegséget is meg kell határozni és szintén kezelni kell.

Általában több gyógyszert is felírnak egyszerre, valamint szemcseppet is kap majd a blöki, amelyek mind segítik a folyadék elvezetését. Ezek mellett szükség van még fájdalomcsillapítókra is. Súlyos esetekben megfontolandó kezelés a krioterápia, amely során nagyon hideg hőmérsékleten pusztítják el a folyadékot termelő sejteket. Egy másik speciális módszer a gyógyszeres injekció, amit közvetlenül a szembe adnak be. Ez szintén a problémát okozó sejteket pusztítja el.

Súlyos esetekben, amikor a látóideg visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, a szem sebészeti eltávolítását javasolják. Ez kiküszöböli a fájdalom forrását és a folyamatos otthoni terápia szükségességét. A legtöbb kutya a szem műtéti eltávolítása után gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez.

állatorvos feldagadt szem felhős glaukóma gyógyszeres kezelés homályos szemek kutya könnyezés kutya műtét kutya szembetegségek kutya szeme kutya vakság szem eltávolítása zöldhályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink