hirdetés

Ha ilyen a kutya szeme, azonnal vidd állatorvoshoz!

Molnár Enikő

2024. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Legyen szó első kutyás gazdiról vagy tapasztaltabb kutyatartóról, bárki aggódhat, amikor kedvence egykor még kristálytiszta tekintete elkezd egyre zavarosabbá válni. Ez egyfelől természetes része az évek múlásának, másfelől viszont érdemes rá figyelni, mert számos oka lehet az ártalmatlantól a látást veszélyeztetőig.

hirdetés

Igazán szívszorító, amikor szeretett kutyánkon elkezdenek meglátszani az évek. Az egykor még sötét pofin megjelennek az őszülő szőrszálak, peckes mozgása lassulni kezd, szemei pedig egyre homályosabbá válnak. A legrosszabb ebben az, hogy sokszor olyan, mintha egyik pillanatról a másikra menne végbe ez a folyamat; pedig a valóságban mindez folyamatosan zajlik le. A homályos kutyaszemek legtöbbször csupán az évek múlását jelzik, azonban emellett számos más ok is állhat a háttérben. Ezeket részletezzük a következőkben.

A homályos kutyaszemek négy gyakori oka

Nuclear sclerosis

A nuclear sclerosis furcsa neve ellenére egy relatíve egyszerű probléma, ami nagy valószínűséggel a legtöbb idősödő ebet érinti, vagy a jövőben érinteni fogja. Az elváltozás abban nyilvánul meg, hogy a szemlencse középső része egyre sűrűbbé válik, veszít a víztartalmából és enyhe kékes árnyalata lesz. Ez leginkább oldalról figyelhető meg, bár előrehaladottabb állapotában valóban olyan, mintha ködös lenne az eb tekintete. Ennek ellenére a fény áthatol a lencsén, így alapvetően nem okoz komoly látási nehézségeket. (Esetleg annyi problémája lehet az ebnek, hogy közelre rosszabbul lát mint korábban, illetve súlyos esetben a mélységészleléssel is lehetnek bajok.) Az aggódó gazdik gyakran összekeverik a szürkehályoggal, ami jóval komolyabb problémákat okozó elváltozás.

Szürkehályog (cataracta)

A szürkehályog a nuclear sclerosisszal ellentétben már okozhat látási problémákat. Sőt, akár a látás elvesztésével is járhat. A szemlencse az állapot előrehaladtával egyre inkább szürkésfehér, opálos, homályos, „tejszerű” lesz; innen ered másik neve is, a szemlencsehomály. Fájdalmasnak ugyan nem fájdalmas, ellenben mindenképpen kényelmetlenséggel jár a látás fokozatos romlása. Az állapotról részletesebben ebben a cikkünkben írunk.

Laikusként nehéz megállapítani, hogy mi okozza a homályos tekintetet. Emiatt azt javasoljuk, mindenképpen állatorvos állítsa fel a diagnózist.

Zöldhályog (glaukóma)

A zöldhályog a szem belső nyomásának emelkedését takarja, ami számos kellemetlen tünetet okoz. Ilyenkor a szaruhártya színe megváltozhat; előrehaladottabb állapotban szürkés, fehéres, kékes, illetve kékeszöld színeket ölt. Ebben a cikkünkben részletesebben írtunk az állapotról.

Szemszárazság (keratoconjunctivitis sicca)

Az előző állapotokhoz képest ez semmiségnek tűnhet, ám ez is számos kellemetlenséget okozhat, például a szaruhártya sérülését vagy akár szaruhártyafekélyt. A homályos, tompa kinézetet a sérülések varasodása okozhatja. A szárazság amiatt következik be, hogy a kutya valamilyen okból kifolyólag nem termel elegendő könnyet. Szerencsére szemcseppel és/vagy megfelelő gyógyszerrel, illetve súlyos esetben műtéti segítséggel jól kezelhető állapot.

Tehát mikor menjünk állatorvoshoz?

Végül, de nem utolsó sorban a fent feltett kérdésre az a válaszunk, hogy elővigyázatosságból már akkor, amikor azt gyanítjuk, hogy csupán a kor előrehaladtával változott kedvencünk tekintete. Jobb, ha egy állatorvos is megerősíti vagy megcáfolja a gyanúnkat. Mint ahogy a saját egészségünket sem ajánlott csupán az alapján értékelni, hogy mit olvasunk az interneten, kedvencünk jóléte érdekében is érdemes szakember véleményét kikérni.

Előrehaladottabb állapotában már jól felismerhető a szürkehályog

A fentiek csak a leggyakrabban jelentkező állapotok, amelyek homályos szemet okozhatnak, de érdemes tudni a a következőkről is:

  • cornea dystrophia (a szaruhártya felszíni, felszín alatti, középső vagy belső rétegi károsodása);
  • szaruhártyafekély;
  • anterior uveitis (Az anterior elülsőt jelent, az uvea pedig a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya együttes elnevezése. Ezek egyikének, vagy az összesnek a gyulladását pedig uveitisnek nevezzük.).

Már a homályos tekintet okának is érdemes utánajárni, ám ha a kutyánk a következő tüneteket mutatja, mindenképpen látogassuk meg vele állatorvosunkat:

  • hunyorítás, gyakoribb pislogás;
  • pirosság a szem környékén;
  • váladékozás, könnyezés;
  • a szem(ek) vakarása, mancsozása;
  • a tájékozódás zavartsága;
  • a látás romlása (gyakran nekimegy dolgoknak, lassabban, megfontoltabban mozog).

Ugyan nem jár homályos szemmel, mégis igen kellemetlen betegség a kötőhártyagyulladás. Ezt legtöbbünk talán a saját bőrén, pontosabban szemén is tapasztalta. A kutyáknál is jellemző, sőt, kifejezetten gyakori betegség, így mindenképpen érdemes ismerni a tüneteit, illetve, hogy hogyan tudjuk kezelni. Ezekről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

anterior uveitis cornea dystrophia homályos kutyaszemek homályos szemek Nuclear sclerosis szaruhártyafekély szemprobléma szemszárazság szürkehályog zöldhályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink