hirdetés

A kutyáknak is szüksége lehet kontaktlencsére: mikor lehet hasznos?

László Enikő

2022. március 11 - Képek: Getty Images Hungary

Bármennyire is furcsán hangozhat, már kutyák és macskák számára is gyártanak kontaktlencséket. Esetükben azonban nem az éleslátás javítása a leggyakoribb érdek.

hirdetés

Az állatgyógyászat fejlődésével már nem csak fogszabályzója lehet kedvencednek, hanem kontaktlencséje is. Ezek nem úri huncutságok, hanem olyan szükséges eszközök, melyekkel nagymértékben javíthatsz kedvenced életminőségén.

Kutyák is kaphatnak fogszabályzót.

Szürkehályog

A szürkehályog az egyik leggyakoribb ok, ami miatt egy kutyának kontaktlencsére lehet szüksége. Állatoknál gyakran okoz vakságot, gyógyszeresen kezelni vagy megelőzni pedig nem lehet jelenleg. Így csupán műtéti úton gyógyítható. Egy speciális, ultrahangos gép segítségével feldarabolják az elszürkült lencsét, majd egy vákuum segítségével eltávolítják a részecskéket. Ha a rostok stabilak maradtak, lehetőség adódik műlencse beültetésére. Ezt egy speciális fecskendőbe illesztik, majd a lencse tokjába helyezik. A szaruhártya gyógyulásának gyorsítása érdekében pedig gyógyászati kontaktlencsét helyeznek fel.

2008-ban egy Ernest nevű 15 éves macska kapott kontaktlencsét, mert szemhéja befelé fordult, és szempillái irritálták szemét. Ez volt az egyik első világszenzáció az állatoknak való kontaktlencsékkel kapcsolatban. De kaptak ilyet már fókák, kenguruk és oroszlánok is.

Gremlin, aki embereknek való lencséket használ

Gremlin, az egykor kutyaviadalokon szerepeltetett, mentett pitbull idős korára kezdte elveszíteni látását. Gazdái, a The Mr. Mo Project nevű, kifejezetten idős és beteg kutyákra szakosodott állatmentő szervezet megalapítói, Chris és Mariesa Hughes. 2016-ban, amikor Gemlin körülbelül 11 éves lehetett, szürkehályog műtéten esett át. A beavatkozás komplikációi miatt csak rosszabbul érezte magát, mint korábban. Depressziós lett, alig mozgott, folyton csak aludt, nekiment a falaknak és nem játszott már a család másik kedvencével sem. Gazdái számára szörnyű volt ezt nézni. Gremlin sokszor megijedt, amikor valaki közel ment hozzá. Hamarosan a kutya a jobb szemére megvakult és a ballal is alig látott már. Később kiderült, Gremlin látóidegeire túl nagy nyomás nehezedett a műtétet követően, ez okozta a szinte teljes vakságot.

A családnak akkoriban összesen kilenc, speciális szükségletekkel rendelkező kutyája volt, így nehezen engedhették volna meg maguknak a 200 dollár/db áras, speciálisan kutyáknak készített lencséket. Mariesa ekkor rendelt az internetről embereknek való kontaktlencséket, ami saját bevallása szerint sem a legtudományosabb döntés volt. Ennek ellenére bevált. Ekkor már ott tartott, hogy bármit hajlandó kipróbálni, ha az segít kutyáján. Gremlin újra látott, nem ijedt meg mások közeledésétől, és már nem ment neki többet a körülötte lévő tárgyaknak.

Az alábbi videóban látható, hogyan teszik fel a kontaktlencsét Gremlin szemére:

Szaruhártya fekély

Szaruhártya-problémák esetében gyakran alkalmaznak kollagén kontaktlencsét. Ha a szaruhártyán hámsérülés történik, azt szaruhártya fekélynek nevezik. A kifejezetten kutyák számára készített lencsék megvédik a hártyát, elősegítik a gyógyulást, óvják a szemet. Mivel biológiai eredetű kollagénből készül, 72 óra elteltével teljesen felszívódik. Átlátszó, tehát nem akadályozza az állatot a látásban. Emellett átereszti a gyógyhatású készítményeket, sőt növeli azok hatékonyságát.

kontaktlencse kontaktlencse kutyának szaruhártya fekély szembetegség szürkehályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink