hirdetés

Ha ezt látod a kutyád szemén, azonnal irány az állatorvos

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák szeménél kialakuló csipa miatt általában nem kell aggódnod. Ám bizonyos esetekben a jelenléte súlyosabb következményekkel járhat, így nem árt résen lenni.

hirdetés

Különböző okai lehetnek annak, ha a kutya csipás. Összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, hogy tudd, mikor kell állatorvoshoz fordulni a kutya szemében lévő váladék miatt.

Egyszerű csipa

A kutyák szemcsücskében kialakult csipa miatt általában nem kell aggódni. A leggyakrabban ugyanis az állat álmában keletkezik a megszáradt könnyekből – csakúgy, mint az embereknél. Hozzánk hasonlóan a kutyák szemének egészségéhez is nélkülözhetetlenek a könnyek, hiszen ezek biztosítják a szaruhártya megfelelő oxigén ellátását és segítenek eltávolítani a szem felszínéről a szennyeződéseket.

A könnyek a könnycsatornából kifolyva megülnek a kutya szemének sarkában. A kis cseppek elpárolognak, vékony kis kérget, vagyis csipát hagyva maguk után. Ezek az általában áttetsző, világos színűek és teljesen ártalmatlanok.

Amíg a kutya szeme nem vörös, és nem látsz a kedvenceden fájdalomra utaló jeleket (például hunyorgás, szem dörzsölése, fényérzékenység), addig valószínűleg egészségügyi veszélyt nem jelző csipával van dolgod.

Allergia vagy irritáció

A különböző allergiák és irritációk következtében megnövekedhet a könnyek termelése, amely több és nagyobb csipa kialakulásához vezet. Ha azt veszed észre, hogy a kedvencednek a szokásosnál ragacsosabbak a szemei ébredést követően, esetleg akkor is csipás, ha csak rövid ideig szundít, jó okod lehet allergiára vagy egyéb irritációra gyanakodni.

Ha por vagy pollen került a kutyád szemeibe, a nagyobb mennyiségű könny és ezáltal a több csipa természetes jelenség. Segít az állat szemének tisztulásában és egészségének megőrzésében. Szakemberhez akkor kell fordulni, ha a könnyezés nem múlik, ha a kutya szeme pirosassá válik, esetleg a könnynél sűrűbb váladék jelenik meg.

Kötőhártya-gyulladás

Ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is kialakulhat kötőhártya-gyulladás, amelyet valamilyen fertőzés vagy allergia okoz. A betegség a szemgolyót fedő áttetsző hártyát támadja, legjellemzőbb tünete a szemek rózsaszínes-pirosas elváltozása.

További gyakori tünete az extrém könnyezés és csipásodás. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ártalmatlan csipával ellentétben a kötőhártya-gyulladásos váladék zöldes, sárgás vagy zavaros, nem a megszokott színű és állagú.

Ha a fenti tüneteket tapasztalod a kedvenceden, fordulj állatorvoshoz – különösen akkor, ha a kutyádnál gyakran előfordul a megbetegedés. A rendszeres kötőhártya-gyulladás ugyanis jelezheti az immunrendszer legyengülését, amelynek hátterében további betegségek állhatnak. Néha az, ami szemfertőzésnek tűnik, egy, a test más területén lévő nagyobb probléma tünete lehet.

Könnyfoltok

Amikor a kutya könnyei megszáradnak és elpárolognak, néha nem csak csipát hagynak hátra. A világos színű bundával rendelkező kutyák arcán vörös vagy barna „könnyfoltok” alakulhatnak ki a szemek belső sarkából indulva. Szerencsére általában ezek a foltok is teljesen ártalmatlanok, és legfeljebb esztétikai problémát jelentenek a gazdiknak. Az elszíneződést csupán a kutyák könnyében lévő porfirin nevű anyag okozza, amely vöröses-barnává válik, ha hosszabb ideig éri a levegő.

Ha zavar a foltok megjelenése, minimalizálni azokat, ha naponta néhány alkalommal egy langyos vizes kendővel áttörlöd a területet. Az is segíthet, ha az állat szemei körül kicsit rövidebbre nyíratod a szőrt.

Száraz szem

Létezik egy állapot, amit száraz szemnek neveznek. Ez akkor történik, amikor egy kutya immunrendszere támadást indít a könnymirigyek ellen. Az embereknél is előforduló, szemcseppel könnyedén kezelhető szemszárazsággal ellentétben a kutyáknál a betegség igen súlyos, és a megfelelő kezelés nélkül akár vakságot is okozhat.

Száraz szem esetén a szemek vörössé és fájdalmassá válnak a könnyek hiánya miatt. Mivel kevesebb a könny, a szemek ezt több nyálka termelésével igyekeznek kompenzálni, amely több csipához vezet. A csipa színe ebben az esetben általában fehéres-szürke színű.

Ha sok fehéres-szürke nyálka felhalmozódását veszed észre a kutya szeme körül, mielőbb keressétek fel az állatorvost. Különösen akkor nem szabad az időt vesztegetned, ha egyéb tüneteket, például vörösséget vagy a fájdalom jeleit is tapasztalod.

Hogyan szabadulj meg a csipától?

A szemfertőzések és komolyabb szemproblémák okozta csipák megszüntetéséhez állatorvos által előírt kezelés és a megfelelő készítmények alkalmazása szükséges.

Egyéb, nem egészségügyi problémát jelző csipa esetében a legjobb, amit tehetsz, ha egy melegvizes kendővel vagy vattakoronggal rendszeresen megtisztítod a kedvenced szemeinek környékét. Az alvás közben kialakuló csipa ellen nem sok mindent tehetsz a szemek megfelelő ápolásán kívül – és nem is kell, hiszen a jelenléte a kutya szemének egészséges működését jelzi.

A kutyák szembetegségét egyébként nem minden esetben jelzi megváltozott színű vagy mennyiségű csipa. Egyéb tünetek is mutathatják, hogy valami nem stimmel ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben a kutyák egyik leggyakoribb szembetegségéről, a szürkehályogról. Egy másik súlyos állapotról, a cseresznyeszemről, ide kattintva tudhatsz meg mindent.

könnyezik a kutya kutya könnyfolt kutya szeme csipás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink