hirdetés

A lógó szemhéj cuki, de komoly baj is lehet belőle

Hangai Lilla

2023. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ectrópiumról akkor beszélünk, amikor a kutya alsó szemhéja úgy tűnik, mintha megereszkedett volna, ezzel szabadon hagyva a szem élénkpiros színű, belső alját. Nem csak esztétikai kérdésről van szó, a lógó, megnyúlt szemhéj, amely nem támaszkodik a szaruhártyához, krónikus irritációt és másodlagos kötőhártya-gyulladást eredményez.

hirdetés

A lógó szemhéj hatására sérül a kutya pislogási reflexe, így a könnye és a szemhéja is képtelen ellátni normál funkcióját, azaz a szem tisztítását, árnyékolását és nedvesítését. A laza szemhéj a szemet levegőnek, pornak, baktériumoknak és pangó könnynek teszi ki, ami így krónikus gyulladásba hozza a kötőhártya zsákot. Leginkább nagytestű kutyákra jellemző.

Ez okozza a kutya esetében a lógó szemhéj megjelenését

Az ectrópium a kutyák esetében elsősorban olyan fejlődési rendellenesség, amely fajtához kapcsolódik és feltételezhetően örökletes. Azonban azt fontos tudni, hogy másodlagos ectrópium is kialakulhat a fejet érő trauma után vagy az pofa bénulását követően. A szerzett, másodlagos ectrópium gyakori oka a nagy, szemhéjat érintő seb, amelyet hagytak magától meggyógyulni vagy más, változatos okból eredő szemhéjsérülések.

Az ectrópiumról tudni kell, hogy idővel csak romlik, mert az öregedés hatására a szemhéjak is veszítenek izmaikból. Emiatt mindenképpen egyeztess az állatorvossal, hogy a kezelési lehetőség tekintetében ne veszítsetek időt.

Az ectrópium tüntei

Diagnózis és kezelés

Az ectrópiumot az állatorvos egy szemészeti vizsgálat során diagnosztizálja, mely alatt a kedvencedet nem kell elkábítani. Fontos, hogy éber állapotban határozzák meg a természetes szemhéj felépítését és alakját.

A műtét az egyetlen hatékony módja az ectrópium kezelésének a kutyák esetében. Ez elsősorban a szemhéj megrövidítését és feszesítését jelenti. A műtét normál alsó szemhéjhosszúságot biztosít majd, amely ideálisan helyezkedik el a szaruhártyához képest.

A felépülés és a későbbi kezelés

A műtét utáni felépülés szerencsére gyors. A szemhéj duzzanata körülbelül 24 órával a műtét után tetőzik, és 2-4 hétig is eltarthat, amíg teljesen megszűnik. A műtét után a blökinek gallért kell viselnie, hogy a szem körüli varratok biztonságban legyenek a gyógyulás során.

Valószínűleg helyileg alkalmazható gyógyszert is felírnak majd az ebnek a lehetséges háttérben megbúvó betegségek ellen. Orális antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók gyakran javasoltak. A varratokat a műtét után 14 nappal távolítják el.

A sebészeti szövődmények ritkák, ám a következőkre érdemes figyelni. A szemhéj alulkorrekciója nem oldotta meg a mögöttes problémát, így újabb műtétre is szükség lehet. A szemhéj túlkorrekciója valójában entrópium (amikor a szemhéj befelé nő) képződését eredményezheti, ami a szaruhártya sérülését okozza. A metszés helyének sérülése általában akkor következik be, ha a tölcsért túl hamar eltávolítják a műtét után.

Az ectrópiumra hajlamos kutyafajták

Ez a betegség szomorú kifejezést kölcsönöz a fent is látható népszerű fajtáknak, amely sokak számára vonzó. Így vannak olyan „tenyésztők” sajnos, akik kifejezetten úgy tenyésztik a kutyákat, hogy lógjon a szemhéjuk.

beteg a kutya betegség ectrópium könnyezik a kutya kötőhártya-gyulladás kutya szembetegségek kutya szeme kutya szeme piros lógó szemhéj örökletes betegségek szembetegség szembetegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink