hirdetés

Hogyan adj be kutyádnak szemcseppet, szemkenőcsöt? Ezzel a módszerrel a legbiztonságosabb!

László Enikő

2023. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák esetében viszonylag gyakoriak az olyan szemproblémák, melyeket az állatorvos utasítására szemcseppel kell kezelni. Ezt pedig otthon, a gazdinak kell becsepegtetnie kedvence szemeibe. Mutatjuk, milyen módszert alkalmazz, ha erre kerülne a sor!

hirdetés

Az emberek még maguknak is vonakodva adnak be szemcseppeket, hát még egy kutyának, aki biztosan nem fog ennek túlzottan örülni. De számos eset van, amikor sajnos muszáj, hiszen sok szembetegséget kezelnek cseppekkel, kenőcsökkel. Gyulladásoknál; fertőzéseknél; szaruhártya-sérüléseknél, -fekélyeknél; glaukóma és szárazszem-szindróma esetében gyakran szükséges a szemcseppek használata. De fontos, hogy ezeket csak állatorvosod utasításait követve alkalmazd!

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod, hogyan adja be az állatorvos a kutyának a szemkenőcsöt, illetve a szemcseppet:

Előkészítés

Első lépésként mosd meg a kezed, majd készítsd elő a szemcseppet/kenőcsöt, valamint egy langyos vízzel benedvesített vattakorongot. Érdemes a kupakok előre lecsavarni, mikor még nem helyezted pozícióba a kutyát. Amennyiben kedvencednek komolyabb fájdalmai vannak, érdemes lehet egy szájkosarat is előkészíteni.

Pozícionálás

Ezután következik a kutya pozícionálása. Lehet a két térded között, esetleg a fal vagy a tested előtt. Ha lehetséges, kérj meg valakit, hogy fogja le addig az állatot, így könnyebb dolgod lesz. Azért is fontos, hogy biztosan fogd a kutyát, mert ha izeg-mozog, véletlenül belenyomhatod szemébe a tubust. De túl erősen se fogd, mert akkor stresszelni kezd, és azért fog mozgolódni. A kutya ülhet vagy feküdhet is, de ne álljon, hiszen így könnyebben ellenkezik, hamar kihátrálhat és kevésbé hozzáférhetőek a szemei.

Tisztítás

A kutya pozícionálása után fontos, hogy megtisztísd a szemkörnyéket az előre bekészített nedves vattapamaccsal. Próbáld kedvenced fejét felfelé irányítani, és finom mozdulatokkal törölgesd meg a szemeket.

Szemkenőcs és szemcsepp

A következő lépés, hogy beadd kedvencednek a szemcseppet vagy a szemkenőcsöt. Utóbbi esetében óvatosan tedd a kezedet kutyád fejére, hogy biztosabb tartást érj el. A kisujjaddal finoman emeld meg a felső szemhéját, a másik kezeden lévő hüvelykujjaddal pedig kissé lefelé húzhatod az alsót. A többi ujjad az állkapcsánál legyen, hogy stabilan tartsa a fejét. A kenőcs fél centiméterre legyen az eb szemétől, és dőlt szögben tartsd, hogy ne közvetlenül kedvenced szemgolyója felé mutasson. Nagyon ügyelj, hogy a tubus csöve ne érjen az állat szeméhez (és semmi máshoz sem)! Ezután nyomhatod a megfelelő mennyiséget. Engedd kedvencednek, hogy becsukja a szemét, és finoman masszírozd a szem környékét, hogy eloszlasd a terméket.

Szemcsepp esetében hasonló módon fogd meg kutyád szemét. A tubus körülbelül 2 centiméterre legyen kedvenced szemétől, függőlegesen tartva. Az alsó szemhéjat finoman húzd le, és csepegtess a tubusból. Ha több csepp kell, ismételd meg a folyamatot. Minden csepp után engedd kutyádnak, hogy becsukja a szemét, így eloszlik a folyadék. Viszont ne engedd neki, hogy dörzsölje mancsával a szemeit! Ha láthatóan nagyon zavarja, esetleg pirossá válik a szem, konzultálj állatorvosoddal!

A jutalom

Utolsó lépésként következik a legjobb rész, a jutalom. Fontos, hogy minden ilyen, kissé kellemetlen akció után megjutalmazd kedvencedet egy kis finomsággal, így legközelebb is jól fog viselkedni. Fontos, hogy a kezelés előtt és után is alaposan mosd meg a kezedet, így elkerülhető a továbbfertőzés!

beteg a kutya kutya szembetegségek szembetegség szemcsepp szemcsepp beadása szemfertőzés szemfertőzés kutyáknál szemkenőcs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink