hirdetés

Angol szetter fajtaleírás: a kutyavilág gentlemanje, aki nemcsak kiváló vadász, de gyönyörű is

László Enikő

2023. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

Kedves, barátságos természet, gyönyörű bunda és kiváló vadászati tehetség. Ez mind megtalálható az angol szetterben, aki olyan udvarias, elegáns és türelmes, hogy gyakran a kutyavilág gentlemanjeként is emlegetik.

hirdetés

Kanapén pihenés? Kirándulás? Vadászat? Gyerekekkel való játék? Ezek mindegyikére igennel felelne az angol szetter, ha tudna beszélni. A négy fal között nyugodt, barátságos és türelmes kutya, aki a gyerekekkel is nagyszerűen bánik. De ha kilép a természetbe, energikus vadászkutyává válik. Olykor hajlamos lehet megmakacsolni magát, hiszen vadászkutyaként sokszor kellett őseinek önálló döntéseket hoznia, de nagyon intelligens, így ha izgalmassá teszik számára a kiképzést, könnyen tanul.

Eredete

Az angol szetter elődjét setting spánielnek nevezték, belőlük alakultak ki később a szetterek. Egy John Harris által 1485-ben aláírt szerződésben már így fogalmaztak: „Hat hónapig gondozásba vesz egy (bizonyos) spánielt, hogy az foglyokat, fácánokat és más vadat feküdjön, tíz shilling törvényes angol pénz fizetség ellenében.” A szetterek jellegzetes tulajdonsága volt akkoriban, hogy a bozótban megbúvó madarakat csendben fekve jelezték, így a vadász rájuk dobhatta a hálót. Ezt settingnek nevezték angolul, amiből a setter, azaz szetter szó kialakult. A fegyverek elterjedésével a kutyák már a pointerekhez hasonlóan álltak vadat, de a fekvés is jó ideig megmaradt.

Jim, a csodakutya
Jim, az angol szetter 1925-37 között élt, és arról vált híressé, hogy hihetetlen dolgokat volt képes megjósolni. Például a várandós anyukák babájának nemét vagy nagyszabású sportesemények eredményeit. A Kentucky Derby eredményeit 7 éven keresztül előre megjósolta. Bár gazdája csak angolul beszélt, Jim több nyelven kiadott parancsokra is reagált. A kutatók több alkalommal is vizsgálták, tesztelték képességeit, majd arra jutottak, hogy természetfeletti erők a felelősek Jim tehetségéért. 1999-ben egy emlékparkot adtak át tiszteletére Missouri államban, ahol egy szobor is található róla.

A 19. századra a szetterek földrajzi előfordulásuk szerint elkezdtek elválni egymástól, így alakultak ki különböző szetterfajták. A modern angol szetter kialakulása Edward Laveracknak köszönhető, aki 1825-ben vásárolt meg egy kant és egy szukát, Pontót és Old Mollt, majd őket tenyésztette igen nagy gonddal és odafigyeléssel. A walesi Richard Purcell Llewelly vásárolt Laveracktól kutyákat, és ő is tenyésztésbe fogott. A tenyésztésbe bevont más, jó vérvonalú ebeket, akik szintén nagyon népszerű ebekké váltak. A két tenyésztő olyannyira elhíresült kutyáiról, hogy még ma is gyakran megkülönböztetik a Llewelly és a Laverack típusú egyedeket. Míg előbbiek valamelyest kisebbek, valamivel kevesebb szőrrel és szélesebb fejjel rendelkeznek, inkább sportkutyák, akiket vadászatokon alkalmaznak, a Laverack a kiállítási típus, hiszen ezen ebek valamivel magasabbak, hosszabb, keskenyebb fejűek és selymesebb szőrűek. Bennük is megvan a kellő vadászösztön, de sokkal inkább családi kedvencek manapság.

Fajtastandard

Az angol szetter egy közepes termetű vadászkutya határozott körvonalakkal és elegáns mozgással. Feje hosszú, jól kifejezett stoppal. Koponyája ovális, a fülek között jól fejlett. Az orrnyílások szélesek, az orr színe fekete vagy májszínű, a bunda színétől függően. Tekintete ragyogó, intelligens, barátságos. Szemei sötét mogyorószínűek, oválisak. Fülei közepes hosszúságúak, alacsonyan tűzöttek. Hegyük bársonyos, felső részük pedig puha, selymes szőrrel borított. Nyaka hosszú, izmos, könnyedén ívelt. Mellkasa mély, törzse közepes hosszúságú. Háta rövid, egyenes, bordái jól íveltek. Ágyéka széles, enyhén ívelt, erős, izmos. Mancsai zártak, tömörek, az ujjak között nagy mennyiségű védőszőr található. Farka csaknem a hát vonalában tűzött, közepes hosszúságú és enyhén ívelt. A rajta lévő szőr egyre jobban zászlósodik a farok közepéig, majd újra rövidülni kezd. A zászló hosszú, fényes, selymes, lágy, hullámos, de nem göndör. A fej hátsó részétől kezdve a szőrzet hosszú, kissé hullámos, selymes, a végtagokon zászlós.

Színe lehet fekete és fehér (kék belton), citromsárga és fehér (citrom belton), májszínű (máj belton) és fehér vagy háromszínű fekete-fehér és cser. A nagy foltok kevésbé kedveltek, az egész testen pettyezettség (belton) viszont kívánatos. (A belton szó az angol szetter jellegzetes pettyezett bundájára utal. Laverack ezt a kifejezést egy, az angol szetterről szóló könyvében használta először. Belton egy falu, ahová szívesen járt vadászni kutyáival.) A kanok marmagassága 65-78 cm, míg a szukáké 61-65 cm. Utóbbiak testtömeg 25-28 kg, míg a hímeké 27-30 kg. Az angol szetter várható élettartama 12 év.

Jelleme

Nem elég, hogy nagyon tehetséges vadász és külleme is gyönyörű, az angol szetter jelleme is magával ragadó. Nagyon szereti az embereket, persze saját gazdáját imádja a legjobban, de még az idegenekkel is roppant barátságos és kedves. Szinte nincs olyan, akit ez a kutya ne szeretne. Jelzőkutyának ideális, de ha valaki közelítene portája felé, hamar összebarátkozna vele, így hát házőrzésre nem alkalmas. Fajtársaival és más házi kedvencekkel is könnyen megtalálja a közös hangot, a gyerekekkel szemben pedig nagyon türelmes. De nem szabad engedni, hogy a kicsik piszkálják, húzzák a fülét, farkát, mert bár elviseli, számára ez megterhelő. (És fajtától függetlenül bármikor történhetnek balesetek!) Így fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy angol szetterük igen jó játszótárs, de tiszteletben kell tartani személyes terét.

Intelligens kutya, aki akkor tanul gyorsan, ha szórakoztató számára a képzés, különben hamar megunja a tréninget. A szidásra kifejezetten rosszul reagál, csak a pozitív megerősítéses technikák válnak be nála. Bár okos, ösztönösen szeret önálló döntéseket meghozni, hiszen vadászkutyaként ezt kellett tennie az idők során. Így előfordulhat, hogy néha megmakacsolja magát. Nem agresszív, de nem is gyáva. Szeret a kanapén pihenni, de igen sok energiája van, amit szeret levezetni a természetben.

Ideális környezet

Mivel aktív és mozgékony kutya, fontos levezetni felgyülemlett energiáit. Szeret rohangálni, ugrálni, de ezt mindig biztonságosan körbekerített területen tegye. A napi többszöri séta elengedhetetlen esetében, de a legjobb, ha szaladhat is. Szeret kirándulni, kutyás sportokban részt venni, így aktív családnak ajánlott. Fontos a jól körbekerített udvar, ugyanis a madarak könnyen szökésre buzdíthatják. Más házi kedvencekkel jól kijön, akár cicákkal is, de a madarakkal sosem lesz jóbarát. Mivel nagyon ragaszkodó fajta és imádja családja közelségét, könnyen kialakulhat nála szeparációs szorongás, ha hosszú időre magára hagyják.

Ápolás

Hogy selymes szőrzete ne csomósodjon össze, érdemes heti két alkalommal átfésülni, különösen a zászlós részeken. Mivel fülei lelógnak, nehezebben szellőznek, így azok tisztaságára mindig nagy gondot kell fordítani. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnek.

Gyakori egészségügyi problémák

Összességében egészséges fajta, de néhány probléma az angol szetternél is előfordulhat. Ilyen például a könyök- vagy csípőízületi diszplázia vagy a különböző allergiák. Az angol szetterek körülbelül 4,5%-a süket. Olykor kialakulhat a fajtánál pajzsmirigy-probléma is.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Kutyakalauz, Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv nagy testű kutya választásához, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, Dr. Király Klára: Versek, legendák és bölcsességek Kutyabarátoknak, Paul McGreevy: Kutyák)

angol szetter közepes testű kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink