hirdetés

Kerry blue terrier fajtaleírás: a mindenre elszánt, temperamentumos ír, kék bundába csomagolva

László Enikő

2022. augusztus 15 - Képek: Getty Images Hungary

A kerry blue terrier igazi terrierhez híven magabiztos, tüzes, vidám kutya, aki olykor hajlamos a makacsságra. Eredetileg patkányfogóként tevékenykedett az ír paraszti udvarokon, ma már azonban a legtöbben kedvencként tartják.

hirdetés

Az okos és független kerry blue terrier egy aktív és sportos kutya, igazi egyéniség, aki szívesen felel egyes feladatokért. Jelző kutyának is ideális, de a rágcsálók távoltartásában teljesít a legjobban. Emellett régen hajtókutyának is használták. Bár a kerry blue nem egy különösen ismert kutyafajta, munkaképességének és hűségességének köszönhetően számos rajongója akad. Szinte mindenkivel barátságos, és gyorsan tanul, annak ellenére, hogy időnként megmakacsolja magát. Leginkább egyedüli kutyának javasolt, fajtársaihoz való szoktatását már egészen kicsi korában el kell kezdeni. Mégis, türelmes képzéssel és sok mozgással ez az eb a család szerető és odaadó tagjává fog válni.

Eredete

Írország – pontosabban Kerry megye hegyvidéke – a kerry blue terrier szülőhelye. Eredetileg munkaterrier volt, apróvadakra és madarakra vadászott, rágcsálókat irtott, és a tanyáját őrizte. Sikeresen használták juh- és szarvasmarha terelésre is. Az első, valószínűleg kerry blue-ról szóló irodalmi említés 1847-ből származik. A történet egy kékes palaszínű ebet ír le, akin sötétebb foltok is láthatók. Egy legenda szerint a kerryk első ősét úgy pillantották meg, hogy az épp a part felé úszott egy hajótörés után. Bundája annyira szép volt, hogy minden ír lágyszőrű búzaszínű terrierrel keresztezték Kerry megyében, és így jött létre a kerry blue terrier. Mások úgy vélik, a fajta ősei között a bedlington terrierek, az ír lágyszőrű búzaszínű terrierek, az ír farkaskutyák és az ír terrierek is szerepelnek. Egyes források még a bullterriereket is emlegetik. Akárhogy is legyen, az angol tenyésztők látták benne a potenciált, és a fajtát a Kennel Klub is elismerte idővel.

Az agresszivitást eredetileg szándékosan tenyésztették bele a fajtába. A korai kutyakiállításokon az Ír Kennel Klub megkövetelte, hogy mindenki átmenjen egy teszten, mielőtt elbírálhatták. A feladatok között szerepelt nyulak fogása és borzok hajtása is. Ezekből a tesztekből adódóan a kerry blue megkapta a Blue Devil, vagyis a kék ördög becenevet.

Az 1900-as évek elején Michael Collins ír forradalmi vezető törvényjavaslatot nyújtott be a kerry blue terrier Írország nemzeti kutyájának kinevezésére. A saját kerry blue-ját Convict (Elítélt) 225-nek nevezte el. Collinst azonban meggyilkolták, mielőtt a törvényt elfogadták volna, halála után pedig elveszett az érdeklődés a kezdeményezés iránt.

Fajtastandard

A kerry blue terrier vérbeli terrier: éber, találékony, kitartó és mindig tettre kész. Meghatározó karaktere azonban a bundája: kék, szürke árnyalattal. A kölykök feketén születnek, sötétkék, barna, szürke és e színek kombinációi között váltakoznak egészen addig, amíg körülbelül 18 hónapos korukban el nem érik az érett kékes-szürke színt. Bundája sűrű, puha és hullámos. Marmagassága nemtől függően 44-50 cm. Testtömege körülbelül 14-18 kg. Feje megnyúlt, egyenes, erős állkapoccsal. Orra fekete, orrlyukai tágak. Szemei közepes méretűek, sötét színűek. Fülei vékonyak, nem nagyok és előre bicsaklanak. Mellkasa mély, háta közepesen hosszú, farka vékony. Végtagjai egyenesek, mancsai kicsik és kerekek. Várható élettartama 13-15 év.

Jellem

Szorgalmas, független és sportos kutya, rengeteg energiával és kitartással. A legtöbb terrierhez hasonlóan ő is hajlamos ásni, üldözni kisebb állatokat és ugatni (alkalmanként). A kerry blue terrier vidám, bohókás jellem, és persze rendkívül aktív. Sok mozgásra és mentális lefárasztásra van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott kedvenc legyen.

A kerry blue terrier okos, de mint minden munkakutya, független gondolkodó. Fontos, hogy munkát adjanak neki, a napi sétáktól a kutyasportokban való részvételig, mint például agility, engedelmesség, rally vagy nyomkövetés. A fajta aktív és sportos, valamint élvezi a hosszú sétákat, a kocogást és a túrázást is. Bárhová szívesen elkísér, szeret mindig családja közelében lenni.

Ideális környezet

A kerry blue terrier jellemzően jó természetű, bármilyen korú emberrel jól kijön, beleértve a gyerekeket is, akiket különösen kedvel. Kiváló családi kutya, aki szívesen részt vesz minden tevékenységben, és akkor a legboldogabb, ha azokkal van, akiket szeret. Jó jelzőkutya is, aki készen áll arra, hogy figyelmeztesse a családját a betolakodókra vagy bármi szokatlanra.

Azonban nem mindig jön ki jól más kutyákkal, ha nincs megfelelően szocializálva, hajlamos lehet harcias fellépésre más ebekkel szemben. Nevelése során erre mindenképp hangsúlyt kell fektetni. Bár a mai egyedek jóval barátságosabbak, mint őseik voltak más kutyákkal szemben, a korai szocializáció elengedhetetlen. A fajta hűséges és ragaszkodó a családjához, de erős akaratú. Ugyanilyen határozott gazdira van szüksége, aki kedvesen és következetesen tudja nevelni. Első kutyának ezért gyakran nem ajánlják. Kiképzéséhez jó humor, határozottság és türelem szükséges, azonban nagyon okos eb, ezért, ha neki is ínyére van, könnyen tanul. Mivel sok mozgásra van szüksége, leginkább kertes házban javasolt tartása. A magányt nem szereti, ha unatkozni kezd, destruktívvá válhat.

Fiatalon a kerry blue terrier fekete színű.

Ápolás

Az impozáns bundának ára van, ugyanis sokat kell gondozni. A kerry blue terrier nem, vagy csak minimálisan vedlik, azonban rendszeres kozmetikázást igényel. Naponta érdemes átfésülni, de a szépen nyírt és egészséges bundához egy szakember segítségére lehet szükséged. A puha bundát nem trimmelik, hanem ollóval vágják fazonra. Karmait időnként le kell vágni, emellett szemei és fülei tisztaságára is gondot kell fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtánál megfigyelt egészségügyi problémák közé tartozik a kisagyi abiotrófiának (vagy kisagyi degenerációnak) nevezett neurológiai betegség, amely a kölyökkutyákat érinti, és bénulást okozhat. Egy másik neurológiai állapot, a degeneratív myelopathia is előfordul a fajtánál. Beszámoltak olyan szemproblémákról, mint az entrópium és a szemszárazság, valamint a véralvadási zavarokról (von Willebrand-kór). Emellett előfordulhat nála patellaficam, valamint könyök- és csípőízületi diszplázia.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák, Joan Palmer: Tanácsadó kézikönyv kis testű kutya választásához)

kerry blue terrier közepes testű kutya patkányfogó kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink