hirdetés

Képesek sírni a kutyák? Ezek az okok állnak a könnyezés hátterében!

Buzgó Csilla

2021. április 13

Az emberekkel ellentétben a kutyusok nem ejtenek könnyeket, ha szomorúak. Szemük fokozott váladékozása azonban szinte mindig valamilyen egészségügyi problémát jelez.

hirdetés

Az enyhén zavaró könnyfoltoktól a komoly, színes váladékozásig számos formában adhatja tudtodra kedvenced szeme, hogy valami nincs rendben. Leggyakrabban az alábbi elváltozásokkal találkozhatsz:

Csipás vagy könnyfoltos szemek

Egy kis besűrűsödött vagy beszáradt könny még nem jelez kóros állapotot. Ez teljesen normális jelenség, mely a kutya szemének rendeltetésszerű működésére utal. A könnymirigy által termelt könny és a kötőhártya-váladék feladata a szem védelme. Emellett oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szaruhártyát, tisztít, illetve fertőtlenít.

Ez a folyadék normál esetben a könnytóban gyűlik össze, ahonnan a könnycsatornán át folytatja útját. Néha azonban felgyülemlik, és megszáradva sötétebb nyomokat hagy a szem belső zugában. A kutya könnye ugyanis porfirineket tartalmaz, azaz olyan molekulákat, melyek oxigénnel reakcióba lépve vöröses-barnás árnyalatot vesznek föl.

Ezeket a nyomokat szemtisztító folyadékkal átitatott szivaccsal könnyű eltávolítani. A művelet az állatnak nem okozhat fájdalmat.

Túlzott könnyezés

Ilyenkor a szemek vizenyősek, a szemzugokban pedig jól láthatóak a hosszú, akár az orr két oldalára is lefolyó könny-nyomok. Ezt az állapotot számos rendellenesség idézheti elő:

  • allergia
  • a szemet irritáló anyagok
  • idegen test a szemgolyón (elég lehet némi pollen, ami séta közben került az eb szemébe)
  • anatómiai rendellenesség, ami például a szemhéjakat érinti
  • könnycsatorna-elzáródás
  • szaruhártya-sérülés
  • zöldhályog (glaucoma)

Ha csak a könnyezés mértéke növekszik, de az állat nem mutatja diszkomfortérzet jeleit, várj néhány napot! Amennyiben nem enyhülnek a tünetek, látogassátok meg az állatorvost!

Szürkés-fehéres váladékozás

A száraz szem-betegség, orvosi nevén keratoconjunctivitis sicca egy autoimmun rendellenesség. Ilyenkor az állat immunrendszere a könnymirigyek ellen fordul, így azok képtelenek megfelelő mennyiségű és minőségű könnyet termelni.

A szervezet azonban megpróbál kompenzálni, és fokozott nyáktermelésbe kezd, azonban ez az anyag képtelen ellátni a könny kifinomult feladatait. A szemek idővel kivörösödnek, érzékenyek lesznek, sőt, fekélyesedés, illetve szaruhártya-elszíneződés is előfordulhat.

Életbevágóan fontos, hogy ezt a betegséget minél előtt kezeltesd az orvossal, mert akár vakság is kialakulhat miatta amellett, hogy komoly fájdalmat okoz a kutyusnak. Általában gyógyszeres kezeléssel helyrehozható ez az elváltozás, csak ritkán javasolják a műtétet.

Zöldes-sárgás váladékozás

Ez bizony a fertőzés jele. Jellemző a kivörösödött szem, illetve az állat fájdalomérzete, melyet úgy igyekezhet enyhíteni, hogy mancsával rendszeresen dörzsölgeti a szemét. Elsődleges és másodlagos fertőzés is kialakulhat, utóbbi egy másik egészségügyi probléma (például az imént említett száraz szem) folyománya.

Nem csak a szem fertőzéseit jelezheti a zöld vagy sárga színű váladékozás. Légúti, idegi vagy egyéb rendellenességekre utalhat, mint például a szopornyica vagy a kennelköhögés. Ilyenkor mielőbbi állatorvosi kezelés szükséges.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya könnycsatorna gyulladás kutya könnyezés kutya könnyfolt kutya könnyfolt eltávolítás kutya szemgyulladás kutya szemtisztító folyadék

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink