hirdetés

10 kutyás kifejezés, amire a legtöbben kerestek rá 2023-ban Magyarországon

Hangai Lilla

2024. január 1 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Hazánkban a legtöbben az „elveszett kutya teljes film magyarul" kifejezésre kerestek rá kutyás vonatkozásban. A filmet még nem láttuk, de ezek alapján úgy tűnik, érdemes lenne. A következő gyűjtésben azonban maradunk a kutyákat, mint állatokat, kedvenceket érintő keresési kifejezéseknél.

hirdetés

Bevalljuk, nem volt olyan egyszerű dolgunk, mint a macska esetében, a bevezetőben említett film után ugyanis találatként szerepeltek „az álarcos énekes kutya”, aztán a kevéssé specifikus „alvó kutya”, az „elveszett kutya” majd a szomorú, „családi okok miatt ingyen elvihető kutya” kifejezések. Ezeket követően azonban megérkeztünk azokhoz a szókapcsolatokhoz, amiktől kutyás újságíróként végre felcsillant a szemünk. Következzen a 10 kutyás keresőszó, amelyet a legtöbben gugliztak ki idén!

Kép: Az Én Kutyám

1. „hot spot kutya”

Ezek a nedvedző, kör alakú bőrgyulladások szaknyelven pyotraumás dermatitis-ként ismertek. Szerencsére amilyen gyorsan megjelennek, olyan gyorsan kezelhetők is a megfelelő ellátással. A kiváltó okok között szerepelnek az élősködők, az ételallergia, az atópiás bőrgyulladás és a stressz okozta túlzott nyalogatás. Arról, hogy lehet kezelni és mivel előzhető meg, itt olvashatsz bővebben.

2. „kölyök kutya oltás árak”

Egy felelős gazdi bizony beoltatja a kutyáját akkor is, ha kinti, akkor is, ha benti. Örülünk, hogy ezt a keresőszót ilyen előkelő helyen látjuk a listában! A kölyökkutyák oltásairól és azok árairól ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

3. „patkányméreg kutya”

Sajnálatos módon mi is sűrűn beszámolunk arról, hogy Budapesten és vidéken is patkánymérget helyeznek ki a kutyák számára. Sokan azért cselekszenek így, mert zavarja őket a kutyák hangos ugatása, az otthagyott ürülék vagy egyszerűen csak nem szeretik a ebeket. Bármi legyen is az indok, a cselekedet állatkínzásnak minősül, ezért büntetendő.

Ha a négylábú beleeszik a méregbe, hányhat, hasmenése lehet, görcsrohamok jelentkezhetnek nála, lebénulhat, sápadttá válhat az ínye, és megjelenhet nála a nehézlégzés is a teljesség igénye nélkül. Fontos, hogy az ebet azonnal vidd állatorvoshoz és hívd fel őket, mielőtt érkeznél, hogy felkészülhessenek. Ha csak teheted, vigyél mintát a méregből, hogy tudják, milyen hatóanyaggal állnak szemben.

4. „maltipoo kutya”

A maltipoo egy designer fajta, amely az uszkár és a máltai selyemkutya keresztezésével jön létre. Az egyik legnépszerűbb a designer ebek között. A labradoodle, vagyis az első hibrid kutya megalkotója, Wally Canron is úgy fogalmazott, hogy szörnyet teremtett. Ha fajtatiszta kutyus szeretnél, böngészd a fajtaleírásainkat. Biztosak vagyunk benne, hogy találsz olyan ebet, amelyik elnyeri tetszésedet, és természetesen az örökbefogadás is lehetőség. Kutyát csak megbízható tenyésztőtől vásárolj és lehetőleg ne hibrid fajtát. Hogy miért, arról itt tájékozódhatsz bővebben.

5. „babézia kutya”

A babéziát, vagyis a modernkori pestist a kullancsok terjesztik, és akár halálos is lehet a kutyákra nézve. Főleg abban az esetben, ha nem kerül az eb időben orvoshoz. A betegséget injekcióval kezelik, enyhébb lefolyás esetén szájon át adott gyógyszerrel. Ahogy minden kullancs által terjesztett betegség, úgy a babézia esetében is érvényes, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Védd kedvencedet a kullancsok ellen nyáron és télen is, ezek az élősködők minden évszakban aktívak.

6. „kutya rühesség”

A rühatka által okozott fertőzés nemcsak rendkívül kellemetlen, de borzasztóan fertőző is. Minden gazdaállatnak megvan a maga rühességet okozó parazitája, de bizonyos esetekben jelentkezhet átfedés, így elképzelhető, hogy a rühes kutya embert vagy macskát is megfertőz. A már meglévő rühességet samponokkal, krémekkel, gyógyszerekkel kezelik, azonban a legjobb védekezés a megelőzés. Úgy válassz a kutyának bolhairtót, amely kombináltan véd az atkákkal szemben is. A rühességről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

7. „kis kutya fajták”

A kistestű kutyák egy génmutáció miatt nyerik el pöttöm termetüket, amely a kutatók szerint már a farkas ősökben is létezett. Ebben a cikkben olyan kistestű ebeket gyűjtöttünk össze, akik lélekben óriások, itt pedig olyan apró termetű ebekről olvashatsz, akik egyedi megjelenésükkel azonnal magukra vonzzák a tekinteteket.

8. „mobility kutya”

Ha a mobilitásról szeretnél többet megtudni, nem is járhatnál jobb helyen! Éppen a napokban jelent meg két cikkünk is a témával kapcsolatban. Ebben az írásunkban azt részletezzük, hogy miért fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a mobilitásgyakorlatoknak és ezáltal hogyan kímélhetjük meg a kedvencet a mozgásszervi fájdalmaktól, itt pedig 4 olyan mobilitásgyakorlatot mutatunk be, amelyek akkor is jól jöhetnek, ha nagyon hideg van kint, vagy szakad az eső és nem tudsz a kutyával annyit sétálni, mozogni kint, mint általában.

Kép: Az Én Kutyám

9. „kutya szemgyulladás”

A piros, gyulladt, könnyes szem többféle egészségügyi problémára is utalhat, amelyek kezelés nélkül rosszabbodhatnak és a kutya látását is veszélyeztetik. Ahhoz, hogy az eb a megfelelő kezelést kapja, orvosi diagnózis szükséges. Mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, hogy megkaphassa a szükséges ellátást!

10. „pomi kutya”

A pomi, vagyis a pomerániai törpespicc a német spicc legkisebb változata, mindössze körülbelül 20 cm és 2-3 kg. Egy spicc típusú kutya ő, ezért ne tévesszen meg a bolyhos bunda és a cuki pofi. Tűzrőlpattant, szívós kis eb, akinek az ősei Európában a legrégebben megjelent skandináv, spicc típusú ebek. Az egyik kedvenc fajtánk, akit igazságtalanul skatulyáznak be a buta ölkutya szerepbe. A fajtaleírásunkból többet is megtudhatsz róla.

A lista elkészültével büszkék vagyunk a munkánkra, hiszen minden témában született cikkünk már, valahol több is. Ez pedig azt jelenti, hogy olyan dolgokról írunk, ami érdekli a kutyásokat. Ha úgy érzed, hogy értékes tartalommal szolgálunk, megköszönjük, ha ajánlod olyanoknak az oldalt, akik számára hasznos lehet. Kissé elérzékenyülve köszönjük meg, hogy itt vagytok, olvastok minket, kommenteltek, megmutatjátok kedvenceitek fényképét és kritikus gondolkodásra sarkalltok. Kutyákban gazdag, nagyon boldog 2024-et kívánunk!

 

Óh, és ne maradjon le az ajánló sem: ebben a cikkünkben 25 elképesztő tényt tudhatsz meg a kutyákról.

babézia designer kutya hot spot kiskutya oltása kistestű kutya kutya oltás kutya szemgyulladás maltipoo mobilitásgyakorlat patkányméreg pomerániai spicc

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!