hirdetés

Új év, új élet a kutyánknak: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2020. december 31

Itt az év vége, a nagy változások ideje. Eljött a pillanat, amikor újra megfogadjuk, hogy holnaptól (ismét) mindent másként fogunk csinálni.

hirdetés

Ha egy új év kezdődik, az új lehetőségeket hoz. Nagyon sokan ilyenkor számot vetünk, kiértékeljük a leköszönő évet minden örömével, hibájával és elmulasztott lehetőségeivel együtt. Ettől felbuzdulva pedig kitaláljuk, hogy másnap reggeltől mennyire fog megváltozni az életünk. (Vagy nem.)

A sorsváltoztató dátum

Megfogadunk valamit, aminek a megtételére egész évben képtelenek voltunk. Aztán éjfélt üt az óra, koccintunk rá egyet, majd másnap felébredve, már egy más ember fog visszanézni ránk a tükörből. A pszichológusok és a különféle életmód tanácsadók szerint (és saját tapasztalat alapján jómagam is ezt vallom), nem biztos, hogy pont az a hatékony taktika, ha a rendkívül népszerű újévi fogadalmak intézményében hiszünk. Ha valamit változtatni szeretnénk az életünkben, arra ott van egy egész év. Valami miatt a naptári év utolsó napján mégis úgy gondoljuk, itt az ideje belehúzni és eldöntjük, holnaptól már más emberré válunk.

Egy számunkra is bosszantó szokás vagy olyan új rutin bevezetése, ami hasznunkra válik, akkor tud igazán életünk részévé válni, ha lassan, tudatosan épül be a mindennapokba. Nem igazán lehet valakinek a személyiségét egyik pillanatról a másikra drasztikusan kicserélni.

Mi a helyzet a kutyánkkal? Ha ő képes lenne tudatosan végiggondolni és értékelni az elmúlt évet, vajon akarna változtatni bármit is? Az ő életminősége, a problémák, amelyekkel szembenéz – még úgy is, hogy ezt nem is biztos, hogy mi magunk észrevesszük – tőlünk függenek. Rajtunk múlik, hogy az élete holnaptól vagy akár fokozatosan teljessé váljon.

Kutyák, a kis huncutok

Érdekes kérdés az, mi alapján értékeljük, hogy egy kutyának jó-e. Sokan, sokféleképp szokták ezt definiálni. Kezdve onnan, hogy mert családtag. Ám az, hogy én így tekintek rá, automatikusan nem jelenti azt, hogy a kutyalét teljességéhez szükséges dolgokat is biztosítom számára. Abból kiindulni, hogy vidám és örül nekünk, illetve hogy elhalmozzuk minden földi jóval, nem egyenlő azzal, hogy a kutyánknak az élete önmagában jó. Hogy ki tudjuk értékelni életminőségét, el kell vonatkoztatnunk saját magunktól és ismernünk kell magának a fajnak – sok esetben a fajtának – az igényeit.

Minden kutya más-más igényekkel rendelkezik.

Azért vegyük észre azt is, hogy a kutyák is megvezetnek minket. Még ha nem is szándékosan teszik ezt. Eleve örülnek bárminek, ami akkor történik, amikor mi ott vagyunk. A feltétel nélküli kötődésük hozománya, hogy vidáman ugrabugrálnak és azonnal kitörő lelkesedéssel reagálnak bármiféle pozitív történésre. De ettől még nem biztos, hogy az az élethelyzet pont neki való lenne. Attól mert szemmel láthatóan nem rossz neki, nem jelenti azt, hogy jó. Vagy hogy ne lehetne jobb.

Nem minden jó számukra, aminek örülnek.

Ha egy kutyán egyértelműen látszik az, hogy valami baja van, ott már tényleg komoly gondok vannak. A nem megfelelő tartás vagy a szakszerű gondoskodás hiánya sok esetben csak évek múltán jelenik meg, például egy betegség formájában. Talán a legjobb szemléltető példa a kutyák túletetése. Amikor kérlelve, szinte könyörögve néz ránk, hogy csak egy falatot adjunk… és adunk. Úgy tűnik, hogy a kutyánk ettől boldog? Feltétlenül! És jó ez neki? Az elhízás nagyon sok egészségügyi probléma alapja.

Kutyát jól tartani egyébként nem annyira nagy ördöngösség ám. Csak ismerni kell a fajt és a fajtát. Nem emberi mértékkel kell rájuk tekinteni. Megfelelő élelem, mozgás, feladatok, amelyekkel lefoglalja magát. Amikor beteg lesz, elvisszük az orvoshoz. Nagy vonalakban ennyi.

Új év, új élet

A hibák meglátása, saját magunk fenntartással kezelése nem egy olyan dolog, amit túl gyakran gyakorolnánk. Mindjárt kezdődik az új év, új elvárásokkal magunkkal szemben. Ne csak fogyni akarjunk vagy megszabadulni egy számunkra is már idegesítő, hátráltató szokástól. Ez az időszak teljesen jó arra, hogy egy kicsit számot vessünk, őszintén magunkba nézzünk. Változni, fejlődni nem feltétlenül azt jelenti, hogy eddig valamit rosszul csináltunk. Hanem azt, hogy lehet ez még az eddigieknél is jobb.

Kutyát tartani nem csak felhőtlen örömet jelent. Nem csak azt kell nézni, hogy nekünk mennyire jó és a mi emberi mértékünkkel kiértékelve mennyire jó az élete. Hanem azt is, hogy kutyaszemmel mennyire biztosítjuk azt a pár dolgot, amely valóban számít. Ekkor nem csak nekünk, hanem leghűségesebb társunknak is boldogabb lesz az új év.

(Képek: Getty Images Hungary)

felelősség Márton Attila újév újévi fogadalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink