hirdetés

Nagy fájdalmaktól kímélheted meg kedvenced, ha ezt megfogadod

Molnár Enikő

2023. december 18 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

A kutyáknak is fontos, hogy mobilisek maradjanak, ezért szoktuk kiemelni, hogy mozgassuk kedvencünket, sétáljunk és játszunk vele. Ám ezt lehet egy kicsit fokozni azzal, hogy különböző területekre koncentrálunk és kontrolláltabb mozdulatokkal növeljük kutyánk mozgásterét.

hirdetés

Mi is ismerjük a fájdalmat, ami az alacsony aktivitású életmóddal jár. Például sokan végeznek irodai munkát. Az ülőmunka kényelme sajnos hátrányt is jelent, hiszen sokkal kevesebbet mozgunk, ha nem figyelünk erre külön. Többeknél ehhez még hozzájön a home office is, és kész is a recept a tartóizmok gyengüléséhez, a gerincproblémákhoz és a fájó ízületekhez (csak hogy egy párat említsünk a mozgáshiány miatt fellépő problémák közül). Kedvencünk is átélhet hasonló fájdalmakat. Lehet, hogy a legtöbb kutyánál csak idősebb korban jön elő a probléma, jobb megelőzni, mint akkor szembesülni vele. A megelőzésnek az egyik legjobb módja pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás biztosítása kedvencünknek. Ehhez pedig hozzá tartozhatnak a mobilitás megőrzésére és fejlesztésére használt gyakorlatok is.

A mobilitás a közös játék során is fontos

Az aktív életmód és a kutyák mobilitása

Aki kutyát vállal, az általában tudja, hogy egy aktívabb életmód mellett kötelezi el magát. De, mivel nem élünk egy tökéletes világban, nem lehet elvárni, hogy minden kutyatartó elmenjen napi kétszer egy-egy hosszú sétára, ahol kedvence a lehetőségekhez képest szabadon mozoghat és felfedezhet. Ha őszinték akarunk lenni, ez nem tükrözné a valóságot. Vannak fárasztóbb napok, van, hogy betegek vagyunk és van, amikor alig lehet kinn maradni 15 percet, mert olyan rossz az idő. Az aktív életmód (a kutyatartás kontextusában) inkább arra vonatkozik, hogy általában mennyi lehetőséget biztosítunk kedvencünknek a mozgásra, és átlagosan mennyire figyelünk arra, hogy egy kiegyensúlyozott, teljes életet élhessen. Egy mozgalmasabb életmód mellett valószínűbb. hogy kedvencünk mobilitása tovább megmarad, de nem ez az egyedüli befolyásoló tényező.

 

A mobilitás, az ízületi mobilitás az „adott ízületben létrejövő teljes mozgástartományt jelenti”. Ez teszi lehetővé, hogy a hétköznapi tevékenységeket (mint egy mindennapi séta vagy lépcsőzés) nehézségek és fájdalmak nélkül véghez tudjuk vinni. Azért is érdemes fejleszteni a mobilitást, mert csökkenti a sérülés valószínűségét. A kutyáknál is ugyan ezen okok miatt fontos a téma. A testalkatuktól (és a fajtájuktól) függ, hogy mi számít egészséges mobilitásnak, hogyan nyilvánul meg, és mi a maximum kapacitásuk. Fontos, hogy reális elvárásaink legyenek. Egy eb mobilitása a fent említett testalkaton kívül számos faktortól függ, többek közt a felépítésétől, a genetikájától és a korától. Ezért ne várjuk a fejlesztő és karbantartó gyakorlatoktól, hogy olyan atletikussá teszik majd kedvencünket, mint amilyenek az elterjedt videókon lévő sportkutyák.

Mit tehetünk kedvencünk mobilitásáért?

Erre a legegyszerűbb (és legkevésbé részletekbe menő) válasz az, hogy mozgassuk. Na de hogyan? Amikor mobilitásról vagy mozgástartomány növelésről beszélünk, akkor első sorban nem egy újabb kutyasport bevezetésére szeretnénk rávenni a gazdit. Inkább a kímélőbb mozgásformák gyakorlását szeretnénk hangsúlyozni. Mondhatni, ezekkel inkább kedvencünk erőnlétét fejlesztjük, nem pedig a kardióját.

A mobilitás fejlesztésénél van, hogy egyensúlyozásra késztetik az ebet.

Számos mobilitást segítő gyakorlat létezik, általában ezekkel (is) dolgoznak a fizioterápiákon. Néhányat akár otthonunk nyugalmában is gyakorolhatunk kedvencünkkel, biztonságosan. Vannak nyújtó-, egyensúly és erősítőgyakorlatok, amik megerőltetés nélkül segítenek fenntartani vagy fejleszteni kutyánk mozgástartományát.

A masszázs is segítheti a mobilitás megőrzését, illetve, ha már idősebb kedvencünk van, és elkezdődtek az ízületi, illetve egyéb panaszok, akkor hozzájárulhat a fájdalom enyhítéséhez. Az alapvető technikákat akár otthon is elsajátíthatjuk, ezzel kapcsoltban ezt a cikkünket ajánljuk.

Még mielőtt kedvet kapnánk kedvencünk megmozgatására, érdemes átgondolni, hogy nincs-e valamilyen ízületi vagy gerincproblémája. Az idősebb kutyáknál erre kiemeltebb figyelmet kell szentelni. Ha kedvencünk nem töltötte az egész életét a kanapén, illetve még nem lépett be a szenior kutyák körébe, akkor valószínűleg nem ártunk azzal, ha bevezetünk egy-két mobilitást segítő gyakorlatot a mindennapjaiba, sőt, még jót is tehetünk vele (ha helyesen végeztetjük el vele a gyakorlatokat). Egy bizonyos kor után viszont, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kedvencünk egészséges, vigyük el egy vizsgálatra, még mielőtt több mozgásra bírjuk, nehogy többet ártsunk vele, mint használjunk. Ha kutyánknak van valamilyen korból eredő, vagy genetikai problémája, akkor mindenképpen ajánlott először meglátogatni egy fizioterapeutát, aki pontosan tudja, hogy mennyire lehet terhelni az adott területet. Az ő tanácsait követve sokat fejleszthetünk kedvencünk mozgástartományán és biztos, hogy túlterhelés nélkül növelhetjük a mobilitását, ezzel pedig javíthatunk az életminőségén.

Ide kattintva találsz néhány egyszerű, akár otthon is végezhető gyakorlatot, amivel egyszerűen átmozgathatod kedvenced.

fizioterápia kutya mozgása kutyamasszázs mobilitás mobilitás fejlesztése mobilitásgyakorlat mozgástartomány szenior kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!