hirdetés

Meglepő hatása van az egyensúlygyakorlatoknak a kutyákra

Molnár Enikő

2024. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre nagyobb teret kapnak az egyensúlygyakorlatok az emberek edzésprogramjaiban is, többnyire hasonló okokból, mint a kutyáknál. Az egyszerűnek tűnő gyakorlatok ugyanis számos pozitív hatással bírnak.

hirdetés

Nem is olyan régen arról írtunk, hogy miért fontos a kutyák mobilitásának megőrzése. Ebben többek közt kitértünk arra, hogy a megszokott, egyszerűnek tűnő mozgásformák (mint például a séta) fájdalommentes végrehajtásában milyen fontos szerepe van a mozgástartomány megőrzésének. Ehhez a témához szorosan fűződik az egyensúly fejlesztése is. Nem is gondolnánk, hogy a szimpla egyensúlygyakorlatok elvégzésével milyen sok izomcsoportot mozgat kedvencünk. Az egyensúlyozás fejleszti a stabilitását és a testtudatosságát, de ezzel együtt jár egy meglepő hatás is: növeli az eb önbizalmát.

A testtudatosság és az izmok kontrollálásának képessége önbizalomnövelő, és kedvenced megtanítása arra, hogy egyensúlyozzon (…) jó módja annak, hogy ezt biztosítsd.

Tromplo csapata

Egyensúlygyakorlatok az izmok kondicionálásáért

Az egyensúlygyakorlatok, csakúgy, mint a mobilitásmegőrző gyakorlatok nagyon jól erősíthetik az ebet anélkül, hogy megerőltetővé válna számára a mozgás (főleg, ha mértékkel csináljuk, és fokozatosan vezetjük be az új mozgásformát). Nemcsak testileg, de szellemileg is fárasztó lehet az egyensúlyozás, hiszen feladatokat kell végrehajtania, mindez pedig koncentrációt igényel.

Fontos előre megjegyezni, hogy ha kedvencünknek valamilyen ízületi vagy gerincproblémája van, esetleg sérülése volt, mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha új mozgásformát szeretnénk kipróbálni vele, hiszen a rosszul elvégzett gyakorlatok többet árthatnak, mint használhatnak. Ilyen szakember például a fizioterapeuta, aki az egyensúlyérzéket javító feladatokon kívül mással is tud segíteni kedvencünknek, hogy fejlessze a mozgásterét. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kutyánk egészséges fizikummal rendelkezik, érdemes utánajárni, és állatorvos segítségét kérni.

Kezdetek

Az egyensúlygyakorlatokról sokunknak talán azok a videók jutnak eszébe, ahol a kutyák kiváló ügyességgel fennmaradnak mondjuk egy labda tetején, vagy más, ehhez hasonló nehézségű gyakorlatokat hajtanak végre. De ők sem itt kezdték, és ezek inkább a haladóknak valók, akik már elsajátították az egyensúlyozás alapjait, könnyebb felületeken. Az első lépés, hogy kedvencünk magabiztosan felmenjen és fennmaradjon egy stabil, magasított felületen. Ez még nem feltétlenül igényel sok egyensúlyérzéket, inkább csak a része a folyamatnak. Arról szól, hogy kutyánk megértse a lényeget, és hogy képesek legyünk őt felvezetni egy adott platformra. A platform bármi lehet, ami stabil, és elbírja kedvencedet, mondjuk egy méretéhez illő láda, egy lépőpad vagy valami hasonló. Ne feledkezzünk el kedvencünk jutalmazásáról sem.

A következő lépésben tovább mehetünk az egyensúly fejlesztésére kialakított eszközök használatára.

Szépen lassan nehezítsünk

Ha kedvencünk már magabiztos a stabil felületeken, nehezíthetünk a feladaton. Az egyensúlygyakorlatok megdolgoztatják minden izmát, de kiemelten sok figyelmet kap a hasizom. Ez az egyik oka annak, hogy fokozatosan kell nehezíteni az egyensúly fejlesztő gyakorlatokat, hogy egy kicsit erősítsük és hozzászoktassuk kedvencünk izomzatát az igénybevételhez. A másik ok, hogy az eb ne veszítse el a motivációját. Ha sok-sok sikerélmény övezi az első próbálkozásokat, akkor élvezetesebb lesz a gyakorlás. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell megdolgoznia a sikerért, de figyeljünk arra, hogy élvezze is ezeket az egyensúlyozó edzéseket. Az elején még lehet, hogy több támogatást kell neki nyújtanunk, ezért érdemes lehet egy kényelmes hámmal felszerelni kedvencünket.

A szabadba is kivihetjük az egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat.

Tehát hogyan nehezíthetünk? Az egyik legegyszerűbb módja, ha előveszünk egy párnát. Ez elég instabil ahhoz, hogy dolgoznia kelljen az izmainak, de mégis inkább a bevezetés kategóriába tartozik, hiszen relatíve könnyű. Ha már jól egyensúlyozik ezen a felületen is, akkor elgondolkodhatunk néhány egyensúlyfejlesztő kiegészítőn, mint például a felfújható egyensúlyozó párnákon vagy félgömbökön, esetleg a deszkákon, mindezeknek pedig megtalálhatjuk a kutyáknak gyártott verzióját is. Az alábbi videón bemutatott gyakorlatok egy kis betekintést nyújtanak abba, hogy mit lehet csinálni kedvencünkkel egyensúlygyakorlat címszó alatt, de ennél sokszínűbb és izgalmasabb feladatokat is kitalálhatunk, ha kutyánknak ez már könnyen megy. Ám a kezdő ebeknek már ez is nehéz lehet, ne becsüljük alá a könnyűnek tűnő gyakorlatokat sem.

Az elején elsősorban az lesz a kutyus feladata, hogy megálljon a felületen, később lehet különböző nehezítéseket bevezetni. Ilyen például, hogy kevesebb támogatást adunk neki (tehát kevésbé tartjuk a hámmal), vagy kisebb mozdulatokra biztatjuk kedvencünket, mondjuk az egyik mancs felemelésére, arra, hogy le-vagy felmenjen a platformra a két mellső lábával, vagy letolasson az eszközről, esetleg leüljön a felületen. Lehetünk kreatívak, de tartsuk észben kutyánk határait. Mindig tartsuk szemmel kedvencünket, és ha azt látjuk rajta, hogy kezd fáradni, mindenképpen hagyjuk abba a gyakorlást, ne terheljük túl. Az edzés után érdemes elmenni egy 5-10 perces sétára, levezetésképpen.

Ha az egyensúlygyakorlatok helyett először inkább mobilitásgyakorlatokat szeretnél végezni kedvenceddel, akkor ezt a cikkünket ajánljuk.

egyensúlyérzék egyensúlygyakorlatok egyensúlyozó korongok erősítés fizioterápia mobilitás mobilitás fejlesztése önbizalom testtudat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!