hirdetés

A kutyák is képesek örömükben sírni, ha találkoznak rég nem látott gazdájukkal: japán kutatók igazolták a jelenséget

László Enikő

2022. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák és az emberek között nyilvánvalóan különleges kötődés van. De vajon a kutyák – az emberekhez hasonlóan – több könnyet termelnek időnként, amikor elárasztják őket az érzelmek? Egy új tanulmány szerint négylábú társaink szeme tényleg könnybe lábad. Valójában ez rendszeresen megtörténik, amikor újra találkoznak gazdájukkal.

hirdetés

Egy kis mintán alapuló tanulmány megállapította, hogy a kutyák szeme könnybe lábad, amikor újra találkoznak gazdáikkal. Japán kutatók szerint az ebek őszintén izgatottak lehetnek, ha hosszú távollét után meglátják embertársaikat. Úgy gondolják, hogy a könnyek elmélyítik a kapcsolatot a kutyák és gazdáik között. A 22 kutya viselkedésén alapuló tanulmány azoknak a kutyáknak a reakcióit vizsgálta, akik újra találkoztak gazdáikkal és más ismerősökkel.

A kutyák szeme is könnybe lábad

„Azt találtuk, hogy a kutyák pozitív érzelmekkel járó könnyeket termelnek” – mondja Takefumi Kikusui, a japán Azabu Egyetem munkatársa. „Az oxitocint is felfedeztük, mint egy lehetséges mechanizmust.”

Kikusui és munkatársai azután fedezték fel ezt, hogy a tudós két uszkárja közül az egyiknek 6 évvel ezelőtt kölykei születtek. Észrevette, hogy amikor kedvence szoptatta a kicsiket, valami megváltozott a kutya arcán; könnyek voltak. Ezek a könnyek nem hullanak, mint gyakran az embereknél, de a szemek látványosan könnybe lábadnak.

„Ez adta az ötletet, hogy az oxitocin növelheti a könnyeket” – mondja Kikusui.

Az oxitocin szerepe

Az oxitocint anyai vagy szeretethormonként ismerik. A kutatók korábbi megfigyelések alapján azt is tudták, hogy az interakciók során a kutyákban és gazdáikban is oxitocin szabadul fel. Ezért úgy döntöttek, hogy újraegyesítési kísérletet hajtanak végre, és megnézik, hogy ez könnyekre készteti-e a kutyákat.

Először egy szabványos tesztet alkalmaztak a kutyák könnymennyiségének mérésére a gazdáikkal való találkozás előtt és után. Azt találták, hogy a könnycseppek térfogata megnőtt, amikor újra találkoztak az ismerős emberrel. Amikor oxitocin került a kutyák szemébe, a könnymennyiségük is megnőtt. Ez a megállapítás alátámasztja azt az elképzelést, hogy az oxitocin felszabadulása szerepet játszik a könnytermelésben, amikor a kutyák és embereik újra találkoznak.

Arra is kérték az embereket, hogy értékeljék a kutyák arcképét műkönnyekkel vagy anélkül, és kiderült, hogy az emberek több pozitív választ adtak, amikor könnyes szemű kutyákat láttak. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az ebek könnytermelése segít erősebb kapcsolatokat kialakítani az emberek és kutyáik között.

Kikusui azt mondja, hogy az eredmények meglepetést okoztak. „Soha nem hallottunk arról a felfedezésről, hogy az állatok könnyeket termelhetnek örömteli helyzetekben, például amikor újra találkoznak gazdáikkal, és mindannyian izgatottak voltunk, hogy ez lesz a világelső!”

Ebben az esetben úgy tűnik, hogy a kutyák olyan helyzetekben könnyeznek, amelyeket az emberek örömtelinek tartanak. Még nem tesztelték, hogy az ebek könnyeket termelnek-e a negatív érzelmekre reagálva. Azt sem tudják még, hogy a kutyák könnyeznek-e, amikor újra találkoznak fajtársaikkal. Remélik, megtudják, hogy ennek a válasznak társadalmi funkciója is van-e a kutyavilágban. De egyelőre azt mondják, hogy ennek egyértelmű következményei vannak a kutya-ember kötelékre.

„A kutyák az emberek partnereivé váltak, és kötődéseket alakíthatunk ki” – mondja Kikusui. „Ebben a folyamatban előfordulhat, hogy a tulajdonossal való interakció során könnyes szemeket mutató kutyákkal többet foglalkozna a gazdi.”

érzelmek érzelmes kutya könnyezik a kutya kutatás kutya könnyezés kutyával találkozás örömkönny sír a kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink