hirdetés

Sokszor bámul rád a kutyád, és nem érted miért? Ez lehet az oka

Ferenczi Deborah

2022. január 6

Veled is előfordult már, hogy azon kaptad kutyádat, folyamatosan bámul téged? Sokszor érthetetlenül állunk a szituáció előtt, és nem igazán értjük, miért teszi ezt a kutyus. Vajon mit akar üzenni ezzel a szuggerálással? Utánajártunk!

hirdetés

Valójában számos oka lehet annak, ami miatt meredten bámul téged a kutyád. Pontosan tudja, hogy úgy tud veled bármiféle kapcsolatot kiépíteni, ha szemkontaktust vesz fel. Az üzenet sokféle lehet: érzelmeket akar közvetíteni, vagy épp a fizikai szükségleteire szeretné felhívni a figyelmet.

Szeretne kérni valamit

A leggyakoribb oka ennek a cselekedetnek egyértelműen az, hogy az eb elérne valamit. Például evés közben így akar kunyerálni, vagy éppen nagyon szeretne játszani, és erre akar rávenni. Az is előfordulhat, hogy szimplán csak szeretgetésre van nagyobb igénye. Bizonyos esetekben az is megesik, hogy azért bámul annyira, mert fel akarja hívni magára a figyelmet, esetleg a szükségleteit szeretné jelezni számodra: kimenne, inna, várja, hogy megvédd valamitől.

Értelmezni akarja a testbeszédet

Számos kutatás vizsgálta azt, hogy az ebek amellett, hogy részben értik, amit beszélsz hozzájuk, képesek olvasni is az ember mimikájából, testbeszédéből. Ennek köszönhetően megérzik, ha például a gazdijuk depressziós, szomorú, esetleg stresszel vagy éppen gyászol, és próbálnak rajta segíteni.

A szeretet jele is lehet

A „bámulás” vagy szebb nevén szemkontaktus megteremtése nemcsak az emberek között szimbolizálja a mély kapcsolódást, az állatvilágban is hasonló jelentést hordoz. A hosszan tartó „szemezés” kutyád esetében is jelentheti a feltétel nélküli szeretet tökéletes manifesztálódását. Tudományosan bebizonyított tény, hogy ezekben az esetekben, nagyon hasonlóan az emberi reakcióhoz, az ebekben is megnő az oxitocin, az úgynevezett szeretethormon szintje.

Agressziót is kifejezhet

Bár igazán egyszerű megkülönböztetni az agresszív szemkontaktust a szeretetteljestől, mégis elképzelhető, hogy a bámulás nem épp a kedvesség jele. Ez akkor fordulhat elő, ha a kutya veszélyben érzi magát, esetleg a területét, személyes tárgyait vagy konkrétan a gazdáját. Ezt számos egyéb jel is kiséri, mint például vicsorgás, izomfeszülés, esetleg ugatás. Ebben az esetben viszont nagyon fontos tudni, hogy semmiképpen se vedd fel a szemkontaktust az állattal, ugyanis provokációnak értelmezheti azt.

Agressziónak is lehet a jele a bámulás.

Betegség

Az idősödő kutyák esetében is megjelenhet az emberhez nagyon hasonló Alzheimer-kór, melyet komoly mentális hanyatlás kísér. Számos tünete mellett az egyik szembetűnő az, mikor az eb hosszan mered egyetlen irányba. Ebben az esetben felmerülhet a gyanúja annak, hogy idegrendszert érintő betegsége van, amit érdemes mihamarabb diagnosztizálni. Így amennyiben ez áll fent, feltétlen fordulj állatorvoshoz mihamarabb.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió Alzheimer-kór bámul bámul a kutya hogyan szeret a kutya kunyerálás kutya szemébe nézni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink