hirdetés

Mi történik a kutyád agyában, ha sokat vagytok együtt? Érdekes kutatási eredmény született

Ferenczi Deborah

2022. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

A Banfield Pet Hospital nemrégiben végzett felmérése kimutatta, hogy a gazdik 45 százaléka úgy gondolja, hogy háztartása boldogsága nőtt, miközben több időt töltött a kutya társaságában a karantén alatt.

hirdetés

Nem is kétséges, hogy mi emberek sokkal boldogabbak vagyunk, ha egy kutya a közelünkben van. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon ezt a kutyusok is így gondolják-e? Vajon értékelik, ha sok időt töltünk el a társaságukban? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

Boldogsághormonok a kutya testében

Dr. Brian Hare, a Duke Egyetem evolúciós antropológusa szerint a kutyusok valóságos boldogsághormon-löketet kapnak akkor, mikor a gazdijukkal töltik az idejüket. Hiszen a közös idő folytán felszabadul bennünk az oxitocin, mely fokozza a kötődést, továbbá a szeretet és az öröm érzését.

Megakadályozza a depresszió kialakulását

Ezenfelül kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a tulajdonosokkal együtt eltöltött idő meglehetősen felpörgeti az agyi tevékenységeiket. Claudine Sievert állatorvosi tanácsadó szerint a gazdival való folyamatos kapcsolattartás és kommunikáció rendkívül intenzíven stimulálja a kutya agyának számos központját. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy pusztán a gazdi illatának a megérzése már aktiválja az eb agyának azt a régióját, mely felelős a motivációért, a jutalomért és a pozitív érzéseikért. Az agynak pedig ez a része játszik szerepet a depresszió kialakulásának megelőzésében. 

Agyi fejlődésüket is segíti

Sievert véleménye szerint azok a kölyökkutyák, akik viszonylag sok időt töltenek a gazdájukkal, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek okosabbak és kiegyensúlyozottabbak mind értelmileg, mind érzelmileg. Ugyanis már csak pusztán a gazdi nézése is olyan területeket aktivál, melyek felelősek az agyi tevékenységek megfelelő működéséért, illetve fejlődéséért.

Erősíti a ragaszkodás és a bizalom érzését a gazdival

Ha különösen sok időt töltesz el az ebed társaságában, megfigyelheted, ahogyan egyre mélyül a ragaszkodás és a szeretet kettőtök között. Ennek köszönhetően pedig a bizalom is egyre erősebb lesz. Azért is nagyon fontos ez a két alappillére a kapcsolatotoknak, mert ezek a szeretet alapvető elemei.

Fontos a napi rutin és a privát szféra megtartása

Attól függetlenül, hogy rendkívül fontos az együtt töltött elegendő idő, fel kell hívni a figyelmet a napi rutin megtartására, illetve a privát szféra tiszteletére. Ezek is elengedhetetlenül fontos részei egy adott napnak a kutyád esetében. Hiszen ha minden idődet vele töltöd, akkor könnyedén kialakulhatnak olyan problémák, mint a szeparációs szorongás vagy a tépőzár effektus, mely nem egészséges sem számodra, sem kedvencednek. Érdemes megtalálni az egészséges egyensúlyt, ugyanis csak ennek köszönhetően lesz kiegyensúlyozott és boldog kutya-gazdi kapcsolatotok.

boldogsághormon kutya ember kapcsolat Kutya gazdi kutya szeretet jele

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!