hirdetés

A kutyák fülbetegségei és azok tünetei: ezért fontos a megfelelő ápolás

Ferenczi Deborah

2022. január 31

A fülproblémák viszonylag gyakori betegségek a kutyák esetében. Fülük teljesen más felépítéssel rendelkezik, mint az emberé, és nagyon könnyen felgyülemlenek benne a szennyeződések. Ennek eredményeképpen számos fertőzés alakulhat ki. De vajon milyen jelek utalhatnak rá, hogy a kutyád komoly fülproblémákkal küzd?

hirdetés

A fülfertőzéseknek három fő típusa van. A fülgyulladások annak tekintetében kategorizálhatók, hogy hol helyezkedik el a probléma. Beszélhetünk külső hallójárat-gyulladásról, középfül-, illetve belsőfül-gyulladásról is. A leggyakoribb egyértelműen a külső hallójárat gyulladása, mely könnyen megelőzhető abban az esetben, ha folyamatosan ápolva van az állat füle.

Fülfertőzés tünetei

A fülfertőzések leggyakoribb tünetei közé tartozik, ha a hallójárat meglehetősen kipirosodik, kellemetlen szaga lesz. Továbbá erre utaló jel lehet a viszkető fül, fejrázás, folyamatos vakaródzás. Fájdalom, ami folytán a kutya mindig egy bizonyos oldalra billenti a fejét, illetve szembetűnő jel lehet a váladékozás. Amint ezeket tapasztalod, mindenképpen fordulj orvoshoz, ugyanis a komolyabb fülgyulladások akár végleges károsodással is járhatnak. Emellett a fertőzés megtámadhatja a szervezet több részét is, így azonnal állatorvos segítsége szükséges.

Mi okozhatja a fülgyulladást?

Számos tényező okozhatja az adott problémát. Akár egy szervezetben már bujkáló betegség, akár jelentős mennyiségű nedvesség, amitől könnyedén elszaporodhatnak a gombák. Ezen felül okozhatja idegen test, ami a hallójáratba került, vagy éppen paraziták, allergia, pajzsmirigy betegségei, szövetszaporulat, illetve valamiféle trauma vagy rák. Általában egy fertőzés során maga a hallójárat is érzékenyebbé válik, így pedig hajlamosabb lesz bizonyos megbetegedésekre. Amennyiben a kutya folytonosan rázza a fejét, esetleg vakaródzik, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy nem biztos, hogy csak fülfertőzés áll a háttérben. Ugyanis elképzelhető, hogy komolyabb gyulladás van a szervezetében.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Fertőző-e a fülbetegség?

Alapvetően nem, viszont vannak olyan típusai is, melyeket akár tovább is adhat a társainak, ilyen például a rühesség vagy a fülatka. Előbbinek jele általában az, hogy a fül tövében elhelyezkedő szőrzet megkopik, illetve egy része kihullik, a bőr pedig az adott területen ráncossá válik. Ez általában fejlődő szervezetű kutyák esetében alakulhat ki, és nagyon könnyen tovább adják más kutyáknak.

A fülfertőzés kezelése

A fülfertőzést nem múlik el magától, így szükségszerű a rendszeres kezelése. Ehhez minden esetben állatorvos tanácsára van szükség, így ne állj neki otthoni házi praktikákkal kezelni a kutyust, ugyanis többet árthatsz vele, mint használhatsz. Az orvos egy komplex vizsgálat folyamatával állapítja meg az eb problémáját, és annak kezelési módját. Alkalmazhat citológiai, labor- vagy műszeres vizsgálatot, sőt több esetben a vérvétel is indokolt.

Megelőzhetők a fülfertőzések?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő ápolással megelőzhetők az ilyen jellegű problémák. Léteznek speciális fültisztító folyadékok, illetve cseppek, melyek mind a megelőzést szolgálják. Ügyelj mindig arra, hogy úszás, fürdetés után kedvenced fülei szárazra legyenek törölve. Továbbá érdemes rendszeres jelleggel kutyakozmetikushoz járni annak érdekében, hogy megelőzd a problémát.

(Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő)

belsőfül-fertőzés betegség tünetei fülfertőzés kutya betegségei kutya fül tisztítása kutya fülatka kutya fülbetegségek kutya fülek rühesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!