hirdetés

Clumber spániel fajtaleírás: a megfontolt vadászkutya

Molnár Enikő

2023. augusztus 14 - Képek: Getty Images Hungary

A clumber spániel sokáig a nemesség közkedvelt kutyája volt, a „királyok társa”. Megjelenése a mai napig méltóságteljes, remek vadászkutya és társ.

hirdetés

A clumber spániel ugyan nem olyan bájos, mint a cocker spániel, de megvan a saját szépsége, és nem kevésbé szeretetre méltó. Jól alkalmazkodik, szereti a családját és még a gyerekekkel is viszonylag türelmes. Nyugodt és figyelmes kutya, akit nem véletlenül kedveltek még a királyok is, többek közt VII. Eduárd, a néhai II. Erzsébet királynő nagyapja.

A clumber spániel kedves arcával mindenkit levesz a lábáról.

Eredet

Az 1700-as évek előtti eredete kétséges. Több teória is született a clumber spánielről, de végeredményben mindig eljutunk Newcastle hercegéhez és a Nottinghamshire-i Clumber Parkhoz, amiről nevét is kapta. Az egyik elmélet szerint Franciaországból importálták a kutyákat, hogy kimenekítsék őket az országból a forradalom alatt. Egy másik forrás szerint ezek a jellegű kutyák már régóta Angliában éltek, és a Blenheim spánielek (a fehér-gesztenyebarna színezetű Cavalier King Charles spániel) leszármazottai voltak. Eszerint az importált kutyák a már ott lévők genetikai állományának frissítésére kerültek a herceghez. Másik elképzelés, hogy az angol springer spánieleket keresztezték a basset houndokkal, így létrehozva a kissé szomorú tekintetű, zömök vadászkutyákat, a clumber spánieleket. Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy már kihalt kutyafajta, az „alpesi spániel” leszármazottjai, ami megmagyarázná a sárga foltokat.

A clumber spánieleket sokáig a „herceg fajtájának” vagy „Mansell fajtájának” hívták. Az utóbbi elnevezés a herceg vadőrének állított emléket, akit általában úgy tartanak nyilván, mint a fajta „tökéletesítőjét”: ő tenyésztette őket ellenállóvá és erőteljesebb testalkatúvá, hogy az ottani környezetben is megállják a helyüket, mint vadászkutyák. Azóta számos festményen megjelenítették ezeket a kedves kinézetű ebeket. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a mai formájukat az 1800-as évek körül érték el, azóta csak keveset változtak. Az FCI 1954-ben fogadta el a clumber spánieleket, és az első hivatalos fajtastandardot 2010-ben közölték. Mára ritkasággá vált ez a kutyafajta, annak ellenére, hogy sokáig igen közkedvelt volt.

Fajtastandard

A már ránézésre is zömök eb masszív, tömör kutya, büszkén viselheti a „legsúlyosabb spániel” titulust. 46-50 cm-es marmagasságához kb. 25-38 kg társul. Szőrzete hosszú, színe fehér, sárga foltokkal tarkítva. Hosszú törzse és erős csontozata van, kifejezetten izmos kutya. Feje négyszögletes, füle nagy és lelógó, szeme pedig barna. Farka általában enyhén lefelé lóg, a hátvonalában tartja. Az FCI 8. kategóriájába tartozik, a retrieverek, hajtókutyák, vízi vadászkutyák közé.

Jellem

A clumber spánieleket intelligens, kedves, néha kicsit makacs és csíntalan kutyáknak írják le. „Békés óriás” kinézetükből adódóan nem is gondolnánk, hogy milyen aktívak ezek a kutyák. Megbízható és szeretetteljes ebek, akik, ha arra vannak „használva”, amire eredetileg tenyésztették őket, akkor lassan, de stabilan dolgoznak a vadászmezőn. Nem gyorsaságra lettek tervezve, viszont nagyon kitartóak és „árkon-bokron” keresztülmennek. Szeretik a hosszú sétákat főleg, ha van lehetőségük körbe szaglászni, illetve  kifejezetten élvezik az úszást is. Szeretik visszahozni az eldobott tárgyakat (apportírozni), nagyon játékosak, így az udvaron belül is könnyedén lemozgathatóak.

A clumber spániel a látszat ellenére nagyon játékos fajta.

Annak ellenére, hogy néha kicsit makacs természetűek, jól veszik az akadályokat, amikor a tanulásról van szó. Gyengéd lelkületűek, így fontos a pozitív hozzáállás. Gyakori, hogy nem elsőre csinálják meg azt, amit kérnek tőlük, átgondolják a cselekedeteiket. Ennek ellenére nem lehet rájuk azt mondani, hogy rosszul taníthatóak, hiszen szeretnek a gazdájuk kedvében járni. Nem minden fajta ugyan olyan, és vannak ebek, akik lassabban dolgoznak, ez viszont nem jelenti azt, hogy rosszul.

Ideális környezet

A clumber spániel csendes, keveset ugat, leginkább csak akkor, amikor igazán szükségét érzi. Kisgyerekekkel is jól kijön, kiváló játszótárs lehet, hiszen kifejezetten türelmes és nagyon kedves. Élvezi a családjával töltött perceket, de jól alkalmazkodik a munkanapokhoz is, amikor egyedül kell lennie. Más kutyákkal is jól kijön, ez leginkább szoktatás kérdése. Az idegenekkel először tartózkodó, de nem ellenséges és nem is fél tőlük. Szereti, ha van elég területe, esetleg egy udvar, ahol rendre szimatolhat, de ha eleget foglalkoznak vele, akkor lakásban is tartható.

Ápolás

Szőrük kevés törődést igényel, gyakori átkeféléssel és 1-2 havi fürdetéssel fenntartható a szép kinézet és az egészséges bunda. Ennek ellenére nem egyszerű az ápolásuk, mert hosszú fülük és ráncaik megnehezítik a gazdi dolgát. Gyakran kell tisztítani a füleit, hogy elkerüljük a gyulladásokat. A fejükön lévő ráncokat érdemes gyakran áttörölni egy nedves ruhával, hogy ne gyűljön ott össze a kosz. A körmök és a fogak egészségesen tartása is kifejezetten fontos.

Gyakori egészségügyi problémák

Szerencsés esetben kicsattanó egészségnek örvendhetnek, de számos probléma felmerülhet náluk.

  • autoimmun eredetű vérszegénység (hemolitikus anémia)
  • kardiomiopátia (szív izomzatát érintő károsodás)
  • entrópium (szemhéj befelé fordulása) vagy ektrópium (szemhéj kifelé fordulása)
  • retina diszplázia (ideghártya rendellenes fejlődése a szemben)
  • csípőízületi diszplázia
  • porckorong rendellenesség

ForrásSzinák János – Veress István: A világ kutyái I.

angol cocker spániel angol kutyafajta angol springer spániel basset hound cavalier king charles spániel clumber spániel fajtaleírás vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!