hirdetés

Fríz vizsla fajtaleírás: a mindenes vadászkutya

Molnár Enikő

2023. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Bár első ránézésre küllemre nem hasonlít a nálunk elterjedt vizslafajtákhoz, arcát jobban megvizsgálva felfedezhetjük rajta a vizslák elkötelezett tekintetét.

hirdetés

A fríz vizsla, vagy „stabyhoun” holland kutyafajta, lojális és intelligens. Külsőre kicsit úgy néz ki, mintha egy golden retrievert fekete-fehérre festettek volna, ezt még jelleme sem hazudtolja meg. Remek, talán kicsit túlságosan is figyelmes házőrző, aki néha kicsit makacs, de mellette engedelmes és gyengéd. Nagyon jó családi kutya, ragaszkodó és kiváló társ, aki még a gyerekekkel is türelmes. Ez az éles eszű kutyafajta mindenkit levesz a lábáról sokszínűségével és kedvességével.

Eredet

Hollandiában őshonos fajta. Neve, a Stabyhoun tökéletesen körülírja a fajtát. A „staby” szó a „sta mij bij” kifejezésből ered, aminek jelentése állj mellettem, a „houn” pedig a kutyát jelenti a fríz nyelvben. Tehát ez a fajta arra lett teremtve, hogy a gazdája mellett, társként álljon. Valószínűsíthető, hogy a 17. században már volt hozzá hasonló kutyafajta. Feladatköre már a kezdetektől fogva sokszínű: a porta védelme, vadászat, kártevő irtás, hogy csak néhányat említsünk. Frízföld erdős részeiről származik, egy másik kutyával karöltve, a fríz vízikutyával. A 20. század elején ez problémát is jelentett a két fajta tisztasága miatt, mert gyakori volt, hogy keresztezték őket. 1938-ban a egy frízföldi tenyésztői klub elkezdte a két fajtát szisztematikusan különválasztani, hogy ne vesszenek el. Ez a kezdeményezés sikeres volt, már 1942-ben mindkét fajtát hivatalosan is elismerték. 1947-ben megalakult a tenyésztésükért felelős szervezet, akik azóta mindent megtesznek a két fajta megőrzéséért.

Fajtastandard

Erőteljes testalkatú fajta, marmagassága maximum 50 cm, testtömege kb 15-20 kg. Izmos, jó csontozattal, mellkasa széles és mély, háta pedig egyenes. Hosszúkás a feje és az orra, arcán rövid a szőre. Füle közepesen hosszú és lógó, szemei pedig sötétbarnák. Hosszú farkának vége enyhén felfelé ível. Szőre  hosszú és egyenes, sima, színezete pedig tarka, a következő kombinációkkal: fekete-tarka, barna-tarka, narancssárga-tarka. Ezek közül a leggyakoribb a fekete-tarka.

Jellem

Intelligens és engedelmes kutyák, akik hűségesen követik gazdájukat, de megvan a saját akaratuk. Mindenes kutyának tenyésztették, ami azt jelenti, hogy mind vadászatban, mind pedig házőrzésben megállja a helyét. A fríz vizslák elég független természetűek ahhoz, hogy ha veszélyt éreznek, azt jelezzék. Képesek egészen addig ugatni, amíg gazdájuk meg nem bizonyosodik róla, hogy nincs fenyegetés. Ennek ellenére általában nyugodt, kiegyensúlyozott kutyák, akik türelmesek a gyerekekkel, illetve más kutyákkal is jól kijönnek.

Könnyen tanítható fajta, viszonylag sok energiával. Motivált, szeretne gazdája kedvére tenni. Tanításánál viszont észben kell tartani, hogy nála a pozitív megerősítés válik be, inkább egy jó vezetőre van szüksége, nem egy főnökre. Fontos, hogy a kutyával foglalkozó személyek (a család tagjai) konzisztensek legyenek az oktatással, és senki ne kezelje erőteljesebben, mert az nála pont az ellenkezőjéhez vezet. Nem hódol be, nem lesz engedelmesebb, csak elveszti a motivációját.

Fríz vizsla, feladatra készen.

Szereti, ha van feladata, és ha unatkozik, akkor hajlamos keresni magának saját elfoglaltságot, ami jelentheti például a kert felásását. Viszont nem lefáraszthatatlan, egy óra foglalkozás elég lehet egy egész napra, de fontos, hogy ne csak a fizikai, hanem a mentális szükségleteivel is törődjön gazdája.

Ideális környezet

A fríz vizslák jól érzik magukat, ha eleget foglalkoznak velük, és van feladatuk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy csak kertkapcsolatos lakásban lehet tartani őket. Ha foglalkozik a gazdi a napi szükségleteikkel, akkor lakásban is jól megvannak. Szerencsés, ha van udvara, de a kerítésnek elég magasnak és erősnek kell lennie. Nem kifejezetten szökős fajta, de ha valami érdekli, és utána tud menni, akkor valószínűleg azt is fogja tenni. Mint minden kutyafajta, a fríz vizsla is kedveli a rutint, de jól tud alkalmazkodni a felmerülő változásokhoz. Bár vadászkutya, korai szocializációval hozzá lehet szoktatni más háziállatokhoz.

A kulcs a korai szocializálás.

Ápolás

Hosszú szőrét látva azt gondolnánk, hogy ápolása időt és energiát igényel, de ez messze van az igazságtól. Meghálálja, ha néha átfésüljük, de nem szükséges a heti teendők listájára tenni. Szőre öntisztító, amint megszárad, leesik róla a kosz. Ha nagyon saras a bundája, akkor sem kell megijedni, mert egy gyors öblítés elegendő, hogy újra tiszta legyen. Egyedül akkor változhat meg a helyzet, ha ivartalanítva lesz a kutya, mert az aljszőrzet olyankor erősebben hullani kezd, de ez nem jelent annyival több munkát. A fogak és a körmök egészsége ennél a fajtánál is fontos, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a füleit tisztán tartsuk.

Gyakori egészségügyi problémák

Alapvetően egészséges fajta és a tenyésztők figyelnek rá, hogy ez így is maradjon. Néha előfordulhat náluk epilepszia, csípő vagy könyök diszplázia, nyitott Botall vezeték (szívprobléma, ami a tüdő szabálytalan vérellátását okozza) vagy az agy működésbeli rendellenessége. Ezekre a felelősségteljes tenyésztők tesztelnek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy egészséges kutyáik legyenek.

Felhasznált forrás: Szinák János – Veress István: A világ kutyái II.

fajtaleírás fríz vizsla házörző könnyű ápolás stabyhoun vadászkutya vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink