hirdetés

Drenti vizsla-fajtaleírás: a mindenes kutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

A drenti vizsla igazi aduász: sokoldalú vadászkutya, aki jelzőkutyaként otthona védelmében is kiveszi a részét, és ha kell, a család legkisebb tagjainak játszótársaként is megállja a helyét.

hirdetés

A drenti vizsla kiváló vadászkutya, amely változatos terepen különböző vadak elejtésében segédkezik. Alkalmazkodóképességének köszönhetően a szárazföldi munka mellett a vízimadarak vadászatában is remekül helytáll. Kivételes tulajdonságai veleszületettek, alig van szüksége kiképzésre a terepen, hogy tudja, mi a dolga. A vadászat mellett jelzőkutyaként sem utolsó: ugatással jelzi gazdájának a látogatókat, akikkel szemben mindaddig tartózkodó, amíg tulajdonosától nem látja, hogy baráttal áll szemben. Hűséges és intelligens, megfelelő nevelés mellett kivételesen értékes házi kedvenc és vadásztárs.

A drenti vizsla az egyik legkiválóbb vadászkutya

Eredet

A fajta ősei a 16. században érkeztek Franciaországon át Spanyolországból. Hollandiában partridge, vagyis fogolykutyának nevezték (és nevezik a mai napig), mivel főként ezen madár vadászatára alkalmazták. Az ország keleti részén, különösen Drenthe tartományban volt közkedvelt fajta, ahol kiemelten ügyeltek arra, hogy a drenti vizsla ne keveredjen más kutyákkal, megőrizve a fajta tisztaságát. Őseit tekintve a fajta rokonságban áll a kis münsterlandi vizslával és a francia spániellel, a spániel típusú vizslák fajtacsoportjába tartozik. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség 1960 óta jegyzi önálló fajtaként.

Fajtastandard

Arányos, izmos, tiszta vágású kutya, amelynek teste és megjelenése erőt és rátermettséget sugároz. Marmagassága nemtől függően 55-63 centiméter, súlya 25–35 kilogramm. Feje enyhén ék alakú, arca szikár, lógó ajkak nélkül. Szőrzete bár a testén nem igazán hosszú, mivel a fülein, a nyakán és a mellkasán vastagabb a szőrzet, valamit hosszabb a lábain, és bozontos farkán. Összességében egy hosszabb szőrű kutya hatását kelti. Standard szerinti színe kizárólag fehér alapon barna foltos, pöttyökkel vagy anélkül. Várható élettartama 11–14 év.

A fajta megjelenése erőt és rátermettséget sugároz

Jellem

Jellemének fő vonásai vadászkutya mivoltára vonatkoznak. A fajtára jellemző, hogy a vad keresésekor a farkát körkörösen mozgatja, különösen, amikor szagot fogott. A vadhoz érve sziklaszilárd vadmegállásban várja, hogy gazdája odaérjen. Alkalmazkodóképességének köszönhetően a szántóföldektől kezdve a vízig szinte bármilyen területen remekül megállja a helyét, ráadásul retrieverként az elejtett vadak elhozásában sem utolsó. Hűséges és intelligens, megfelelő neveléssel remekül beilleszkedik a családi életbe is.

Ápolás

A drenti vizsla félhosszú szőrzettel rendelkezik, amelynek textúrája finom, nem olajos. Évente kétszer vedlik. A heti rendszerességű fésülés általában elegendő a bunda rendben tartásához, fürdetésre csak akkor lehet szükség, ha valami büdösbe gázol. Ápolásának legnehezebb része a fülek tisztán tartása, és természetesen a karmok és a fogak ápolásáról sem szabad megfeledkezni.

Remek társ a terepen és otthon is

Ideális környezet

A drenti vizsla intelligens vadászkutya, amelynek stimulációra és rendszeres testmozgásra van szüksége, időjárástól függetlenül. Csodálatos túrapartner, de alkalmas számos kutyás sportra is, például agilityre, ahol egyszerre használhatja a testét és az elméjét. Kizárólag aktív gazda mellé javasolt, és fontos, hogy ellenőrzött környezetben rendszeresen lehetőséget kapjon a szabad rohangálásra és felfedezésre.

Gyakori egészségügyi problémák

Genetikai szempontból a drenti vizslának csak néhány örökletes betegsége van, amelyek a felelős tenyésztés során végzett genetikai szűrésekkel elkerülhetők. A fajta esetében az epilepszia tekinthető a legnagyobb egészségügyi problémának, de szerencsére nem túl gyakori az előfordulása. Sok fajtához hasonlóan a csípődiszpláziát és a könyökdiszpláziát is figyelemmel kell kísérni. Az ízületi diszpláziát ugyanis a genetika mellett a környezet is befolyásolja. Ezért a drenti vizsla gyors növekedési periódusában célszerű az odafigyelés.

Ha szívesen megismernéd a spániel típusú vizslák csoportjának többi tagját is, ide kattintva megteheted.

drenti vizsla drenti vizsla fajtaleírás fajtaleírás spániel típusú vizsla vadászkutyák vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!