hirdetés

Mi lehet az oka, hogy egyes kutyafajták ritkává válnak vagy nem túl népszerűek?

Hangai Lilla

2023. július 31 - Képek: Getty Images Hungary

Az American Kennel Club évente közzéteszi a hivatalosan elfogadott kutyák népszerűségi listáját, amiről írunk mi is minden évben. Sőt, idén már az utolsó 10 helyezettről is beszámoltunk, amit még többen olvastak, mint a 10 populáris fajtát kielemző írást. Azon gondolkodtál-e már, hogy vajon minek köszönhető, ha egy fajta kevésbé közkedvelt?

hirdetés

Az az egy biztos, hogy nem azon múlik, mennyire vagy nem jó az a bizonyos fajta. Az AKC a listáját például kizárólag a regisztrációs adatok alapján határozza meg, bár ez továbbra sem ad választ a kérdésünkre, azonban jó kiindulópont lehet. Lássuk hát, mi határozhatja meg a nem olyan népszerű kutyafajták helyzetét.

Norvég lundehund.

Ez lehet a legnyomósabb ok

Néhány fajta, amelyet speciális feladatokra tenyésztettek ki, az életmódváltozásnak köszönhetően feleslegessé vált. Például a norvég lundehundnak (198. a 199-ből) egyedi megbízatása van; Norvégia meredek és sziklás tengerpartjain kell lundákat levadásznia. Még a lábujjai (van neki egy hatodik is, ami hüvelykujjként funkcionál, tudja mozgatni is), a gerince (elképesztően hajlékony), elzárható hallójárata és oldalra kinyújtható lábai is a munkavégzését szolgálják.

Ugyan története a 15. századra is visszavezethető, ám egyedszáma meredeken csökken. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a gazdák a lundák befogására inkább már hálókat használnak. Ráadásul a kormány megadóztatja a lundehundok tartását is, ami sokak számára túl drágává teszi a tartást. A fajta védelmére tett erőfeszítések ellenére jelenleg körülbelül csak 1400 lundehund él világszerte.

De nem kell Norvégiáig menni, hogy hasonló tapasztalatokról számoljunk be. Itt vannak például az őshonos magyar kutyafajtáink, amelyek közül számos veszélyeztetett státuszban van vagy legalábbis nehéz fenntartani az egyedszámukat. Itthon azonban a MEOESZ, a tenyésztők és a kormány is sokat tesz azért, hogy szeretett barátaink munkahely nélkül is életünk részei maradjanak.

Drótszőrű magyar vizsla.

Ez többek között azért is jöhet létre, mert a legtöbbükről kiderült, hogy családi kedvencként is remekül megállják a helyüket. Egy magyar vizsla is lehet családi kutya olyan háztartásban is, ahol a tagok közül senki sem hódol a vadászat szenvedélyének, ha ügyelnek arra, hogy mentálisan és fizikálisan is stimulálják az ebet. De a komondor sem csak a tanyát őrizheti! Védelmezője lehet családi háznak is, ahol óvó tekintetét nemcsak kapura fogja szegezni, hanem a gyerekekre is. Ezenfelül azért is könnyű lehet vele, mert nem egygazdás kutya, így egy kis befektetett energiával és idővel a család összes tagjának ugyanolyan szívesen engedelmeskedik majd.

Más tényező is szerepet játszat a kérdésben?

Néhány alacsony besorolású fajtánál nehezebb lehet megmagyarázni a helyezés okát. Például, a világon mindenhol nagyon jól ismerik és szeretik is az agarak különböző fajtáit. De akkor vajon miért szorult az összesített lista végére az arab agár vagyis a sloughi (197. a 199-ből)? Látod, még nekünk sincs róla fajtaleírásunk. Pedig ragaszkodó, érzékeny természet, lélekig hatoló tekintet, a családja iránt való határtalan elkötelezettség jellemzi. Bár az is igaz, hogy elsőkutyásoknak nem ajánlott, mert hajlamos lehetnek makacskodásra. Ám ez nem lehet elrettentő tulajdonság, ugyanis más igen népszerű ebek is rendelkeznek hasonló kvalitásokkal, mint például a shiba inu.

Az arab agár története a 13. századig vezethető vissza, ám a vadászkutyákkal való vadászat a 20. században Marokkóban és Algériában is illegálissá vált. Így tulajdonképpen ugyanoda lyukadunk ki; megszűnt a munkahelye ezeknek a lenyűgöző ebeknek, a közvéleménybe pedig nem kerültek be idejében. Például az AKC rendezvényein csak 2006 óta versenyezhetnek, ami szintén nem segítette a fajta szélesebb körben való megismertetését. Persze eszünkben sincs az AKC-t felelőssé tenni a helyzetért! Egy fajta hivatalos elismerése számos kritériumtól függ, erről itt írtunk bővebben.

A nem olyan népszerű kutyafajták között is alul helyezkedik el a rangsorban az arab agár.

Konklúzió

Ennek a néhány kiemelt fajtának a példája alapján is láthatjuk, hogy az indokok általában összetettek. Véleményünk szerint a helyzet egészen addig nem tud változni egyetlen ilyen fajta esetében sem, míg szélesebb körben meg nem ismertetik a közönséggel vagy nem hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy bár régen azt gondolták, hogy bizonyos feladatok elvégzésére lehet csak alkalmas, mára megdőlt ez az állítás.

Gondoljunk csak nagy kedvencünkre, a kuvaszra, akiről sokéig azt tartották, hogy gyermekes családok számára nem ideális, mert hamis, veszélyes lehet. Az igaz, hogy valóban határozott, következetes gazdi igényeltetik a neveléséhez – már csak a termete miatt is – ám rajong a gyerekekért és a családért, akiknek az épségét és biztonságát becsületbeli ügynek tekinti. Egy a fontos az ő esetében is, hogy csak és kizárólag felelősségteljes tenyésztőtől vásároljunk. Ezáltal a kutya temperamentuma kiszámíthatóbb lesz, az idegeinek a stabilitása pedig garantált.

magyar kutyafajták népszerű kutyafajták népszerűtlen kutyafajták ritka fajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink