hirdetés

Dandie Dinmont terrier fajtaleírás: a hosszú testű borz és vidravadász, akit egy regényhősről neveztek el

Jóvári Krisztina

2021. november 1

Határozott jellemű, nemes és érzékeny fajta, akit eredetileg borz- és vidravadászatra használtak. Érdekesség történetében, hogy az egyetlen olyan kutyafajta, amely egy fiktív karakterről kapta a nevét.

hirdetés

A Dandie Dinmont terrier értelmes és könnyen tanítható eb, aki komolyan veszi a gazdától kapott feladatokat. Különleges megjelenése és kiegyensúlyozott jelleme hűséges társsá teszi őt.

Eredete

A Dandie Dinmont terrier őshazája Nagy-Britannia, azon belül is Skócia és Anglia határvidéke. A fajta eredete kissé homályos, vélhetően közös ősökre vezethető vissza a border, lakeland, bedlington és welsh terrierekkel. Egyesek szerint azonban inkább a skót terrierekhez van köze.

Már az 1600-as évek során használták a Dandie Dinmont terrier ősét borz és vidravadászatra. Legtávolabbi „családfájukat” az 1700-as évek elejéig vezették vissza, ekkor a Holystone-beli Allan család tulajdonában voltak a kutyák. Nagy valószínűséggel a border terrier egy típusához hasonlítottak, egyes elképzelések szerint a skót és a skye terrier keresztezéséből jöttek létre. A családfő, Willie „Piper” Allan vidravadászatra tartotta a kutyákat, emiatt a közeli Eslington Park tulajdonosa, Lord Ravensworth felbérelte őt a birtokon élő vidrák levadászására. A felkérésnek Willie Allan kutyáival együtt sikeresen eleget tett, ezt követően Lord Ravensworth szeretett volna tőle egy ebet megvásárolni. Allan visszautasította az ajánlatot, és nem adott el kutyát.

Korabeli ábrázolás a Dandie Dinmont terrierről, 1848-ból.

1779-ben Willie Allan elhunyt, kutyáit fia, James örökölte. Ezt követően az „örökség”, vagyis az ebek James fiának gondozásába kerültek, aki eladta az Old Pepper névre hallgató terriert a skót területről érkező Francis Sommernek. Ez a kutya a leszármazottja volt a Lord Ravensworth birtokán szolgáló négylábúaknak.

A fajta meglehetősen ismeretlennek számított a határvidéken kívül Sir Walters Scott regényének, a Guy Manneringnek 1815-ös megjelenéséig. Scott a határvidéken sheriffként töltött időt, és tanulmányozta a róka és vidravadász terrierek bátorságát, tettrekész jellemét. A Guy Manneringben szerepel egy fiktív karakter, Dandie Dinmont, aki néhány terrier tulajdonosa, melyek a „Pepper” és a „Mustard” névre hallgatnak. A karaktert Scott részben egy valós személyről, James Davidsonról mintázta, aki helyi farmer és terriertulajdonos volt. James kutyái többek között az Allan család terrierjeinek leszármazottai voltak, tenyésztésükről pedig pontos dokumentációt vezetett.

„Mustard" színváltozat.

A regény után a terrierek népszerűsége elkezdett növekedni. Az 1800-as évek közepén több fajtával keresztezték az akkori kutyákat, valószínű tacskóval is. A Dandie Dinmont terrierek közrejátszottak a bedlington terrierek kitenyésztésében is. 1875-ben megalakult a Dandie Dinmont Terrier Klub, és folytatták a fajta szelektált tenyésztését. 2006-ban az angol Kennel Klub a veszélyeztetett hazai fajták listájára tette a Dandie Dinmont terriert, mivel kevesebb mint évi 300 kiskutyát törzskönyveztek a fajtából.

Fajtastandard

A Dandie Dinmont terrier teste hosszúkás alakú, erős, mély mellkassal. Lábai rövidek, izmosak, a hátsók valamivel hosszabbak az elsőknél. Mancsai kerek formájúak, jól párnázottak. Nyaka izmos és erős, fülei lelógók és hátul tűzöttek. A fülek hossza 7,5-10 cm. A fej erőteljes, azonban arányaiban illeszkedik a kutya méretéhez. Sajátos megkülönböztető jegye a fején található dús szőrzet. Szemei sötét mogyoróbarnák, egymástól távol és mélyen ülők, a kutya testméretéhez képest nagyok. Fogai nagyok és fehérek, az ollós harapás az elvárt.

Szőrzete puhább aljszőrből és erősebb fedőszőrből áll, amely nem drótos tapintású. Színe a „pepper” változat esetén sötét kékes feketétől a világos ezüst szürkéig változhat, közepes árnyalatok preferáltak. A „mustard” változat esetén a vörösesbarnától az őzszínig többféle szín lehetséges, azonban mindkét színváltozatnál a fej fehér-krém színű. Többnyire a Dandie Dinmont terrierek testén lévő szőrzet halványabb árnyalatú, míg a lábakon lévő szőr sötétebb. Mozgása erőteljes és folyamatos, könnyű benyomást kelt. Marmagassága 20-28 cm, testsúlya 8-11 kg. Várható élettartamuk 11-13 év.

Jelleme

Aktív, határozott jellemű terrier, aki rendkívül intelligens és állhatatos. Független, ám mégis nemes és érzékeny. Komolyan veszi a feladatait és mindig tettre kész, gazdájához és annak családjához nagyon hűséges. Vidám, kiegyensúlyozott természetű, ha kell, tud nyugodt is maradni. Gazdájával szemben figyelmes, a kapott feladatokban rendkívül kitartó.

Mint minden terrier, a Dandie Dinmont is igényli az alapos szocializációt és a következetes nevelést. Ennek hiányában a gazda fejére nőhet, mivel határozott jellem. A kölyökkortól kezdődő megfelelő neveléssel azonban kiegyensúlyozott felnőtt kutya lesz belőle. Igényli a változatos foglalkozást, legjobb számára a pozitív megerősítés. Értelmes, könnyedén megérti, mit várnak el tőle.

Ideális környezet

Lakásban és kertben egyaránt jól érzi magát, azonban ügyeljünk a megfelelő mennyiségű mozgás biztosítására. Éber kutya, az idegenek érkezését ugatással jelzi. Barátságos természete révén kitűnő társ, általában jól kijön más ebekkel is. Egyéb háziállatokhoz – például macskához – érdemes kölyök korától hozzászoktatni. Kisgyerekes családokba általában nem ajánlják, nagyobb gyerekekhez viszont már könnyen alkalmazkodik.

Ismert képessége, hogy rövid idő alatt igen nagy üregeket, gödröket képes ásni, így erre érdemes felkészülni előre. A napi rendszerességű mozgás és mentális lefárasztás fontos a Dandie Dinmont terriernek. Kevésbé játékos fajta, inkább önállóan teszi a dolgát.

Ápolás

A Dandie Dinmont terrier szőrzete szakértelmet kíván, ezért ha a gazda nem ért hozzá, mindenképp bízza hozzáértő kozmetikusra. A fejszőrzet megfelelő kialakítása is komoly feladat, így itt szintén szükséges a kozmetikus szaktudása. A mancsápolásra, szemek és fülek tisztántartására fordíts kiemelt figyelmet.

A szemek és fülek tisztántartása különösen fontos.

Gyakori egészségügyi problémák

Gyakori egészségügyi problémáknak számítanak a fajtánál a hátproblémák a hosszú teste miatt, ezen belül is a gerincsérv. Az epilepszia, szürkehályog és a Cushing-szindróma is előfordulhat esetében. Kerülni kell a lépcsőztetését a hosszú gerince miatt, és mindenképpen felelősségteljes tenyésztőt keress fel kölyökvásárlás céljából, ahol végeznek egészségügyi szűréseket.

(Képek: Getty Images Hungary)

Dandie Dinmont terrier kistestű kutya terrier vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink