hirdetés

Miért ássa fel a kutya a tavaszi kertet? Így szoktasd le a káros viselkedésről

Bodri Melissza

2021. április 13

Itt a tavasz, a kutyusok is érzik ezt, ezért ők is sokkal energikusabbak lehetnek. Ám ez azt is jelenti, hogy több rossz szokásnak lehetsz tanúja: például a kert felásása, túlzott ugatás, ugrálás… vajon mit tehetsz, hogy leszoktasd ezekről?

hirdetés

Ha van kerted, bizonyára te is tapasztaltad már, hogy az eb kéretlenül kertészkedni kezd. A felásott virágágyások mellett hab a tortán, ha a kutya szétrágja a kinti berendezéseket, vagy ha soha véget nem érő ugatásba kezd. Ezen szokások ellen lehet tenni, ám minden esetben következetesnek és körültekintőnek kell lenned.

Miért alakulhatnak ki a rossz szokások?

Számos oka lehet annak, hogy kedvenced rosszaságra adja a fejét. Például, ha nincs kellő fizikai aktivitásnak vagy mentális ingereknek kitéve, akkor hajlamosak unatkozni és ezzel együtt pótcselekvéseket végezni. Sajnos a gazdi önkéntelenül is elősegítheti a rossz viselkedési minták rögzítését. Például, ha a kutyus felugrik rád, és te akaratlanul megöleled, akkor lehet, hogy erre jó dologként fog emlékezni. Ugyanez történhet akkor is, ha valamit nem ér el, és méltatlankodásának hangot adva ugatni kezd te pedig odaadod neki az óhajtott tárgyat, játékot, csak hogy abbahagyja a csaholást. Jó hír, hogy ha odafigyelsz ezekre az apró dolgokra, máris könnyebb dolgod lesz a leszoktatásnál.

Természetesen nem lehet minden egyes négylábú káros magaviselete mögött ugyanazt az okozatot megállapítani, hiszen ahány kutya, annyi jellem. Azonban érdemes figyelni, hogy az eb nevelésében ne legyenek következetlenségek, és lehetőleg napi szinten mozgasd le a jószágot, hogy ne mással vezesse le energiáit.

Ásás

Egyes fajták, például a kotorékebek (tacskók, terrierek) fogékonyabbak lehetnek az ásásra, hiszen ez a késztetés náluk ösztönösen jön. Más kutyáknál kiváltó ok lehet az unalom is. Előfordul, hogy az állat csak kisebb területeket ás fel vagy a kert teljes egészét „kezelésbe veszi”. A téli fagyok után a könnyen ásható tavaszi föld különösen csábító lehet számára. Hogy ezt megakadályozd, egyszerű megoldás lehet az érintett terület kerítéssel történő elkerítése. Az is jó ötletnek bizonyulhat, ha kialakítasz egy sarkot, amely csak ásásra szolgál. Célszerű gondoskodni speciális játékokról is, hogy az eb biztosan lekösse magát valamivel.

Túlzott ugatás

Ha a kutya sokat ugat, az bizony nem csak téged idegesíthet, hanem a szomszédokat is. Nem érdemes kiabálással reagálni a viselkedésére, hiszen valószínűleg nem fogja érteni, mi a probléma. Működőképes lehet, ha ignorálod az ugatást, és ha csöndben marad, akkor megdicséred. Az is csökkentheti az ugatás mértékét, ha kitapasztalod, mi a kiváltó ok, és lehetőleg elvonod onnan a kutya figyelmét. Például, ha az ablakban ülve szereti ugatni a járókelőket, akkor gátold meg abban, hogy mindig visszaüljön arra a helyre, és próbáld meg mással lekötni a felesleges energiáit.

Ugrálás

Nagyon bosszantó jelenség, ha az állat szeret felugrálni, pláne akkor, ha nem a gazdiról van szó. A viselkedés szándékos figyelmen kívül hagyása jó ötlet lehet, hiszen akkor az érdektelenség miatt leszokhat a káros szokásról. Az is működhet, ha megtanítasz az ebnek olyasmit, ami összeférhetetlen az ugrándozással (például az „ül” parancs). Ha kimondod a vezényszót, a jószág teljesíteni próbálja a feladatot, így előbb-utóbb nem fogja rád vetni magát.

Rágás

A szétrágott szobaberendezés vagy kerti bútor figyelmeztető jele lehet annak, hogy kedvenced unatkozik. Bár ez a kéretlen szokás a kölykökre jobban jellemző, felnőtteknél is jelentkezhet. A probléma mögött állhat még kiegyensúlyozatlan étrend (például vitaminhiány miatt is csinálhatja ezt az eb). Érdemes olyan játékokat adni neki és ezek használatára rászoktatni melyek kifejezetten rágásra lettek kitalálva. Célszerű a veszélyes tárgyakat biztos helyre elrakni, hogy azokhoz ne tudjon hozzáférni. Türelemmel és odafigyeléssel a probléma szép lassan orvosolható.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás felugrálás kutya ásás ellen kutya gödröt ás kutya kertben tartása kutyanevelés kutyaugatás rágás rossz szokás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink