hirdetés

Drótszőrű griffon fajtaleírás: a sokoldalú, borzas külsejű vadászkutya

László Enikő

2023. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

A drótszőrű griffont egyesek Európa egyik legkiválóbb vadászkutyájának tartják, mivel igen sokoldalú. Ha kell, vadat áll, apportíroz, de régen patkányvadászatra is alkalmazták. Bozontos, sűrű, időjárásálló bundája pedig jól véd a zord időjárás ellen is.

hirdetés

A Korthals Griffon (Eduard Karel Korthals a fajta atyja) néven is ismert drótszőrű griffon egy közepes méretű vadászkutya, drótos szőrzettel és jellegzetes szakállal, szemöldökkel. Jóllehet kiváló szárazföldi és vízi vadászkészségükről ismertek, ezek a kutyák nyugodt és szeretetteljes társak is. A fajta rajongói kedvelik szórakoztató személyiségét, munkamorálját, és olykor kissé rendezetlennek tűnő bundáját.

Eredete

A gyakran vitatott eredetű (francia vagy holland) fajtát Eduard Karel Korthals holland vadász hozta létre, bár griffonszerű kutyák már korábban is léteztek. 1873-ban Németországba költözött, Hessen tartományba, ahol akkoriban különösen sok volt a vadászható apróvad. Néhány évvel később egy barátja megbízta kennele vezetésével, ami az ország egyik leghíresebb vadászkutya-tenyészete volt. Bár a kennel pointereket tenyésztett, ekkor kezdett el Korthals griffonokkal is foglalkozni. Többféle kutyával kezdte meg a tenyésztést. Voltak közöttük gyapjas, drótszőrű, és német vizsla típusú ebek is. A mai drótszőrű griffonok ősei Banco, Hector, Janus, Satan, Donna, Junon és Mouche névre hallgattak. Korthals nem bízta a véletlenre, tökéletes griffont akart és ezért nagyon szigorú szelekciót végzett a fajta kialakításánál. Állítólag 600 kutyából csak 62-t engedélyezett továbbtenyésztésre.

Így viszonylag rövid idő alatt sikerült egy nagyszerű és sokoldalú vadászkutyát létrehoznia, ami a vadászokat lenyűgözte. Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban is elterjedtek ezek az ebek. A drótszőrű griffon képes terepen és vízben is dolgozni, ha kell mutatja, zavarja a vadat vagy apportírozza is. Ez a sokoldalúság lenyűgözte a vadászokat, és a drótszőrű griffon megbecsült társuk lett. Az első fajtastandard 1887. november 15-én lett elfogadva, 16 tenyésztő közreműködésével. A drótszőrű griffon még ma is létező francia fajtaklubja 1901-ben alakult, és fennállásának 50. évfordulójának alkalmából úgy döntött, hogy úgy tiszteleg Eduard K. Korthals előtt, hogy vezetéknevét a fajta nevéhez adja. Ezért hívják olykor Korthals Griffonnak a fajtát.

Fajtastandard

A drótszőrű griffon egy közepes méretű, rusztikus, erőteljes vadászkutya. Hosszabb, mint magasabb. Koponyája nem túl széles, a pofa hosszú, szögletes. Feje közepes nagyságú. Kemény és sűrű szőrzettel fedett, jól kifejezett szemöldökkel és bajusszal. A stop nem túl kifejezett. Szemei nagyok, sárga vagy barna színűek. Tekintete értelmes. Fülei közepesen nagyok, nem csavarodóak, simán fekszenek. Rövid szőr fedi őket, kissé hosszabb szálakkal keveredve. Orrtükre barna. Nyaka hosszú, lebernyeg nélküli. Mellkasa mély, nem túl széles. Mellső végtagjai egyenesek, erősek, sűrű szőrrel fedettek.

Háta erős, ágyéka széles. Hátulsó végtagjai dús szőrzetűek, a combok izmosak és hosszúak. A csánkok hajlottak, nem egyenesek. Mancsai kerekdedek, szilárdak, ujjai szorosan zártak. Farka vízszintesen hordott, a hegye kissé felemelkedik. Szőrzete kemény, durva tapintású, sosem gyapjas vagy göndör. Aljszőrzete sűrű, fedőszőrzete hosszú és kemény. Kedvelt színe az acélszürke májszínű foltokkal, vagy egyszínű májszín. Megengedett a fehér és a májszín elegye, illetve a fehér és narancsszín is. A kanok marmagassága 55-60 cm, a szukáké 50-55 cm. Testtömege nemtől függően körülbelül 27-32 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

Többször is említettük már, hogy a drótszőrű griffon igen sokoldalú munkakutya, ezért is kedvelt társa a vadászoknak. Strapabíró, jól dolgozik hideg, szeles, nedves vagy az aljnövényzet miatt akár szúrós körülmények között is. Intelligens, mindig követi gazdája parancsait munka közben, mutatja és apportírozza is a vadat. De családi kutyának is kiváló. Jellemző rá, hogy nagyon ragaszkodó és szeretetteljes családtagjaival, és árnyékként követi őket a világ végére is. Jelzőkutyaként is megállja a helyét, hangos ugatással adja gazdája tudtára, ha illetéktelenek közelítenék meg a portát. Őrző-védő kutyának azonban nem való. Szeretetteljes, figyelmes és hűséges társ, aki gyerekekkel szemben is kedves.

Ideális környezet

Ha nem vadászkutyának alkalmazzák, fontos, hogy sok elfoglaltságot biztosítsanak számára. Mozgásigényét ki kell elégíteni, hiszen energikus fajta, okos eszét pedig le kell kötni valamilyen elfoglaltsággal. Nem szeret sokáig egyedül lenni, mivel nagyon ragaszkodó. Olyan családnak nem ajánlott, akik keveset vannak otthon. A drótszőrű griffon figyelmet igényel, legjobban akkor érzi magát, ha családja közelében lehet, vagy dolgozhat, feladatot kap. Városi lakásba nem feltétlen ajánlott, jobban érzi magát egy kertes házban. De ebben az esetben is fontos a sok foglalkozás és a mozgásigény kielégítése! Ideális sport lehet számára az agility, az engedelmesség vagy a szimatmunka is.

Ápolás

Bundája csupán minimálisan vedlik, emiatt gyakran említik, hogy allergiások számára jó választás, hiszen kevésbé allergizál. De ne feledjük, teljesen hipoallergén fajta nem létezik! Heti egy alkalommal érdemes átfésülni a bundát, évente néhányszor pedig trimmelni. Szemei és fülei tisztaságára mindig ügyelni kell. Karmait vágni szükséges, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban, és emiatt túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A drótszőrű griffon egészséges fajta, de néhány egészségügyi probléma őt is érintheti. Ilyen például a csípőízületi diszplázia, a progresszív retina atrófia nevű szembetegség, a befelé vagy kifelé forduló szemhéj, a szürkehályog és a külső hallójárat gyulladás. Evés után fontos, hogy ne végezzen megterhelő fizikai aktivitást, így elkerülhető a gyomorcsavarodás.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia, David Alderton: Kutyák, Sarah Whitehead – Beverly Cuddy: Kutyák)

drótszőrű griffon közepes testű kutya kutya vadászik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink