hirdetés

Pásztorkutya két keréken: egy ausztrál kelpie megható története

Molnár Enikő

2023. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

Saját tapasztalataink alapján is tudjuk, hogy kevés rosszabb érzés van annál, mint amikor valaki nem tud a hivatásával foglalkozni, nem képes kiélni a potenciált, amiről tudja, hogy benne van. Ha érezhet ilyet egy eb, akkor biztos, hogy Ali, egy ausztrál kelpie is megküzdött az ezzel járó érzelmekkel.

hirdetés

A juhászkutyák élete nem veszélytelen. Bármilyen ügyesek és tehetségesek is, náluk jóval nagyobb állatokat terelnek, és néha nem minden úgy alakul, ahogyan kéne, megsérülnek. Sajnos így járt Ali is, aki annak ellenére, hogy kiskora óta benne van a terelőiparban, sajnos egy napon szerencsétlenül járt.

Hat hónappal ezelőtt (Alinak) volt egy traumatikus gerincsérülése, amikor egy bárány nekinyomta egy kapunak. Ezután hanyatlásnak indult (az állapota), és nem tudja használni a hátsó lábait.

-nyilatkozta Paul Diamond, Ali gazdája

Nem Ali az egyetlen, aki mesélhetne a juhokkal való szerencsétlen találkozásokról.

Az eset lesújtó következményei

Ali mindössze 5 éves, és kiváló munkakutya, lenyűgöző ösztönökkel. Terelésre született, de sajnos a baleset következtében lebénultak a hátsó lábai. Ezzel lehetetlenné vált számára, hogy azt csinálja, amihez ért. Ahhoz, hogy jobban átérezzük az eb helyzetét, fontos néhány dolgot tudni a fajtájáról. Ali egy ausztrál kelpie, ami egy nagy becsben tartott terelő fajta. Rátermett, ösztönösen végzi a dolgát, független és kifejezetten intelligens. Emellett hűséges és éber, kimondottan energikus, a munkamorálja pedig kimagasló. Aktív, képes egész nap mozogni, akár napi 60 km-t is megtesz, nagyon komolyan veszi a kiosztott munkát. Ennek a fajtának szüksége van a munkára, valamilyen célra és temérdek mozgásra. Ezek közül Ali jelenlegi állapotában (segítség nélkül) közel semelyik nem valósítható meg. De szerencsére a 21. században van már megoldás.

Egy kelpienek szüksége van a mozgásra.

Kutya kétlábon és kétkeréken

Gazdái látták rajta, hogy szenved a semmittevéstől és az unalomtól. Úgy érezték, hogy tartoznak annyival szeretett segítőjüknek, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az eb lehetőségeihez képest teljes életet élhessen. Így bukkantak rá egy ausztrál vállalkozásra, akik személyre szabott kerekes kocsikat készítenek kutyák számára. Az új kiegészítővel Ali újra keresztülszelheti a farmot, és segítheti gazdáját. Nem felejtette el a munkáját, és ahogy csak tudta, teljesítette a vezényszavakat. Egy-két fennakadáson kívül (amikor a kerekek miatt beleakadt a magas fűbe) tökéletesen vette az akadályokat, és mintha mise lenne természetesebb, terelte a juhokat.

@pinnaroopaul

What an incredible moment. Mustering sheep in a wheelchair. Crazy. Go Ali dog #handicap #muster #dog #dogsoftiktok #kelpie

♬ Live Your Beautiful Life - Gray Griggs

Kutyájuk reakciója és az, hogy látták rajta, végre újra az elemében van, önmaga lehet… megmelengette a szerető gazdik szívét:

Ezek a kutyák nem kapnak fizetést. Etetve vannak, és a család részei lesznek, és mi az adósaik vagyunk.

Ali története megmutatja, hogy egy munkakutyák megállíthatatlanok, ha feladatról van szó, és nem érzik jól magukat, ha nincs kihasználva a tehetségük. Ez is egy oka annak, hogy az annyira energikus, munkaközpontú fajtákat, mint a kelpiek nem szokták egy átlagos életmódhoz ajánlani. Hiszen hacsak valakinek nincs egy farmja és néhány juha, akkor nem tudja megadni nekik mindazt, amire szükségük van, hacsak nem veszi nagyon komolyan a napi kimozgatást, megfelelő mennyiségű és minőségű mentális terhelést (hiszen nagyon sokat kell gondolkodniuk a terelőkutyáknak) és kutyasportokat. A kutyaválasztás nem csak küllemre megy, fontos, hogy milyen feladatok ellátására tenyésztették a hőn áhított fajtát, illetve mennyire tud alkalmazkodni az adott életstílushoz. Ha lustálkodáshoz keresünk partnert, akkor jobban járunk ezekkel a kutyafajtákkal.

ausztrál kelpie gerincsérülés juhászkutya kerekes kocsi munkakutya pásztorkutya sérülés terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!