hirdetés

Egyre népszerűbb itthon is az ausztrál juhászkutya: mielőtt belevágnál, ezt a 9 dolgot jó, ha tudod róluk

Hangai Lilla

2023. május 4 - Képek: Getty Images Hungray

Az egyik legnépszerűbb fajta az Egyesült Államokban, és itthon is egyre többet látunk belőlük. Határtalan energiájuk és magas intelligenciájuk rendkívül szórakoztatóvá teszi a velük töltött időt; csinos, elegáns megjelenésük pedig a szemnek is gyönyörködtető.

hirdetés

Azonban fenti tulajdonságaik is okként szolgálnak arra, hogy alaposan átgondold a tartásukat. Összeállítottunk egy listát, amely az érdekességek mellett arra is rávilágít, hogy milyen kutya is tulajdonképpen a népszerű ausztrál juhászkutya.

1. Egygazdás fajta

Szorosabban fog tapadni hozzád, mint a saját árnyékod. A gazdi a mindene ennek a fajtának, ezért számíts arra, hogy minden lépésedet követni fogja. A kedvenc személy iránt fanatikus rajongást is tanúsíthat, ezzel problémássá téve a nevelését és a vele való együttélést. Sok odafigyeléssel és következetes szeretettel azonban ez is kiküszöbölhető.

Félénkségén és tartózkodó természetén a korai szocializáció segít, így nem lesz gond később sem a szokatlan helyzetekre vagy az idegen emberekre adott reakciójával.

2. A vedlés esetükben új értelmet nyer

A tulajdonosok általában úgy szoktak fogalmazni, hogy évente csak kétszer vedlenek… 6-6 hónapig.

3. A HR-esek álmai

Amellett, hogy terelőkutyák, az ausztrál juhászkutyák jelzőkutyaként, kábítószer-keresőként, valamint mentőkutyákként is remek szolgálatot tesznek. Magas intelligenciájuk miatt számtalan feladatra alkalmasak, ez azonban a gazdiknak nagy kihívást is jelenthet a mindennapok során. Csak olyanoknak ajánljuk, akik mentálisan és fizikálisan is elég stimulációt képesek nekik biztosítani. Ha ezek az ebek unatkozni kezdenek, depresszióra és romboló viselkedésre lesznek hajlamosak.

4. Spanyol származásúak

Az ausztrál juhászkutya valószínűleg Spanyolország baszk vidékéről származik. A baszk juhászok először Ausztráliába, majd az Egyesült Államokba is magukkal vitték kutyáikat, ezért az amerikaiak ausztrál juhászkutyának nevezték el őket. A ma ismert fajtát az Egyesült Államokban tenyésztették és tökéletesítették ki.

5. Sokuknak természetesen rövid a farka

Egy az öthöz esélyük van arra, hogy természetesen csonkolt farokkal jöjjenek a világra. A farmerek szándékosan tenyésztették ki őket rövid farokkal, mert ez a terelés során sokkal biztonságosabb.

6. Rodeókon is szerepeltek

Az amerikai farmerek azért szerették meg őket, mert nagyszerű pásztorok voltak, de a lakosság körében a rodeókon való rendszeres megjelenésük tette őket népszerűvé. Nemcsak terelték a bikákat, de közben trükkök bemutatásával is felhívták magukra a figyelmet.

7. Többféle méretben elérhetők

Alapvetően közepes testű ebek, de a modern tenyésztési irányzatoknak köszönhetően már létezik „teacup” és a „miniatűr” méret is belőlük. Nem titok, hogy ezzel a trenddel abszolút nem értünk egyet! Ahhoz, hogy ilyen aprók maradhassanak a kutyák, számos komoly egészségügyi hátrány társul, melyről itt olvashatsz bővebben.

8. Szellemszerű szemeik vannak

A legenda szerint az amerikai őslakosok az ausztrál juhászkutyákat „szellemszemnek” („ghost eye”) nevezték, és szentnek tartották őket. Nem minden ausztrál juhászkutyának van ugyan kék szeme, de a világoskék szemszín nagyon gyakori a fajta egyedei között. Sőt, azon kevés fajta egyikei, ahol megjelenhet a két különböző színű szem is, a heterokrómia. Megjelenhet a barna és a kék árnyalatok számtalan kombinációja.

9. A merle génnek ára van

Az ausztrál juhászkutyák szőrzetének jellegzetes merle mintázatáért felelős gén egy vak/süket komponenst is hordoz magában. Emiatt is kiemelten fontos, hogy egy jó hírű, megbízható tenyésztőtől szerezd be a kutyust.

aktív kutyafajták ausztrál juhászkutya egygazdás kutyafajták érdekesség heterochromia inteligens kutya juhászkutya merle pásztorkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!