hirdetés

Ausztrál kelpie fajtaleírás: a hatalmas munkakedvű pásztor, aki szinte sosem pihen

László Enikő

2022. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az ausztrál kelpie egy mozgékony, aktív kutya, hatalmas munkakedvvel. Rendkívül intelligens, éber és energiája szinte korlátlan.

hirdetés

Pásztorkutyaként az ausztrál kelpie nagyon hűséges és elkötelezett a munka iránt. Természetes ösztöne és rátermettsége van a juhokkal való munkához, legyen szó nyílt mezőről vagy zárt udvarról. Ez a fajta a Skóciából importált collie típusú kutyákból ered, de úgy alakították, hogy ellenálljon Ausztrália hatalmas nyílt terein a száraz és forró időjárásnak.

Eredete

Az ausztráliai Új-Dél-Wales és Victoria államok hatalmas területeinek megnyitását követően a birkák száma olyan drámai mértékben megnőtt, hogy egyes ingatlanok kétmillió hektár felettiek voltak, és több mint negyedmillió juh volt. Az ilyen kiterjedt területeken a terelés (amelyet eredetileg elítéltek végeztek) nem volt praktikus, drótkerítéseket húztak fel, a haszonállatok pedig szabadon szaladgáltak. Nagy szükség volt a kutyákra, hogy ilyen hatalmas területeken tereljék a juhokat. Egy olyan eb kellett, aki jól alkalmazkodik az ausztrál körülményekhez, például a hőséghez, a durva terephez, a porviharokhoz és a hatalmas távolságokhoz. A kelpie-k több ember munkáját is ellátják, fáradhatatlanul dolgoznak a legforróbb és legporosabb éghajlaton, de más körülményekhez is könnyedén alkalmazkodnak.

Mint sok fajta, a kelpie eredete is vitatott. Kétségtelen azonban, hogy a fajta a 19. század elején Skóciából importált kutyákból származik. A Rutherford család az 1870-es évek környékén költözött Skóciából Ausztráliába, és néhány ebet is magukkal vittek. Ezek a kutyák fekete-barna, hosszú szőrűek, félig felálló fülűek, közepes méretűek és collie típusúak voltak. Mások rövid szőrűek, felálló fülekkel, de még mindig collie típusúak. Ezekből az almokból érkeztek az ausztrál kelpie ősei. Egyesek szerint a fajtában dingók vére is csörgedezik, erre azonban írásos bizonyíték nincsen. Ellenben előfordulhatott, hogy véletlen párosodás következtében dingók is keveredtek az ebekkel. A kutya-dingó keverékekről egyébként ismert, hogy nehezen dolgoznak háztáji állatok mellett.

A kelpie nevének eredete

A fajta neve egy Kelpie nevű szukától ered, jelentése pedig: a víz szelleme. Az említett eb gazdája egy lovat cserélt el a Rutherford-vérvonalból származó kutyáért. Az eb nagyon tehetséges munkakutya volt, 1872-ben megnyerte az első, Forbesban rendezett terelőversenyt. Ezután hatalmas lett a kereslet kölykei iránt. A fajta első standardja 1902-ben íródott, bár a farmereknek a mai napig nem a standard, hanem a munkára való alkalmasság a legfontosabb tenyésztési kritérium. A kelpie napjainkban is rendkívül népszerű és nagyra becsült terelőkutya Ausztráliában és egyre elterjedtebb a világ más részein is.

Az ausztrál kelpie munkamorálját és fáradhatatlanságát igen nagyra tartják. A fajta egyik képviselője 2021-ben rekord áron kelt el egy aukción, 35200 ausztrál dollárért, ami átszámítva több mint 9 millió forint.

Fajtastandard

Az ausztrál kelpie egy mozgékony, aktív, közepes termetű pásztorkutya. Testfelépítése izmos, végtagjai igen hajlékonyak. Feje testéhez aránylik, koponyája kissé széles és kerekded, pofája mérsékelten hosszú, az orr felé keskenyedő. Ajkai szorosak, az orr színe összhangban van a test szőrzetének színével. Fülei hegyesek, kifelé hajlanak, közepesen nagyok és felfelé állnak. Szemei mandula alakúak, közepesen nagyok és barnák (összhangban a szőrzet színével). Tekintete éber és intelligens. Nyaka kellőképpen hosszú, erős, enyhén ívelt, bőrlebenyegtől mentes. Mellső lábai izmosak, erősek, de kifinomultak. Elölről nézve szinte teljesen egyenesek. A mancsok erősek, kerekek, a karmok rövidek. Mellkasa inkább mély, mint széles, ágyéka erős és izmos. Farka nyugalomban kissé görbén lóghat, mozgás közben felemelkedhet, de nem hajolhat fel vízszintes, nyújtott vonalúvá. Hossza megközelítőleg eléri a térdízületet. Szőrzete rövid, durva és időjárásálló. Aljszőrzete sűrű és szintén rövid. A nyakon és a combok hátulsó felén valamivel hosszabb. Színe lehet fekete, fekete-sárga foltos, vörös, vörös-sárga foltos, őzbarna, füstkék és csokoládé. Marmagassága nemtől függően körülbelül 43-51 cm. Testtömege 13-19 kg. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Hazájában az ausztrál kelpie egy nagyra becsült, sikeres terelőkutya. Fáradhatatlan, energikus eb, aki jól bírja a nehéz körülményeket. Munka közben naponta akár hatvan kilométert is képes megtenni, a felelősség rajta pedig hatalmas. A száraz, forró időjárás a juhokat is megviseli, és a kelpie feladata, hogy víznyerő helyekhez vezesse a nyájat. Szorgalmas, intelligens és kitartó kutya, aki nem igényli a babusgatást. Szívesen dolgozik és igen független jellem. Ösztönösen terel, egyesek szerint különleges képessége, hogy szinte csak szemével tereli a rábízott jószágokat. Ha energiáit levezetheti, ragaszkodó és hűséges társ, aki más kutyákkal is jól kijön.

Ideális környezet

A kelpie olyan gazdáknak ajánlott, akik képesek kielégíteni egy hatalmas munkakedvű és mozgásigényű kutya szükségleteit. Figyelembe kell venni, hogy egy átlagos életvitel nem megfelelő a kelpie számára. Fontos, hogy a fizikai fárasztás mellett az eb mentálisan is terhelve legyen, hiszen rendkívül intelligens és nagymértékben igényli ezt, így válik kiegyensúlyozott társsá.

A pásztorkodás mellett családi kedvencnek is alkalmas, ha a fent említett igényeit kielégítik és feladatokkal látják el. Hűséges társ, aki nem szereti, ha kihagyják a mindennapi teendőkből. Kiváló sportkutya (a terelés mellett a frizbi és az agility is nagyszerű számára), de kirándulni, lovagolni és futni is szívesen elkísér. Gazdájának érdemes a kelpie nagyszerű adottságait kihasználni. Mivel nagyon okos, intelligens, könnyen tanul, ám önállóságából eredően a képzés olykor mégsem annyira egyszerű. Nagy mozgásigénye miatt tartása csak kertes házban ajánlott.

Ápolás

A kelpie szőrének gondozása meglehetősen egyszerű és nem igényel túl sok időt. Az elhalt szőrszálakat elegendő egy héten egyszer, fésű segítségével eltávolítani a bundából. A szemek és fülek tisztítására ügyelni kell. A karmok általában rövidek, maguktól kopnak, de ha mégis túl hosszúra nőnének, le kell vágni azokat. Fürdetni csak akkor szükséges, ha az eb túlságosan összekoszolná magát.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajta kifejezetten egészségesnek mondható, csupán néhány egyedet érintenek egészségügyi problémák. Ilyen lehet a csípőízületi diszplázia, a progresszív retina atrófia, illetve a collie szembetegség. Ez a probléma már születéskor jelen van, általában 5-8 hetes kölyökkutyáknál mutatható ki. A fajta néhány példánya hajlamos lehet a pajzsmirigy alulműködésére is, ami miatt a kutya anyagcseréje lassú, ez pedig specifikus szőrhullást, súlygyarapodást okoz.

(Felhasznált források: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I., David Alderton: Kutyák, Nemzetközi Kutya Magazin XII. évfolyam 12. száma, Dr. Sárkány Pál: Nemzetközi Kutya-enciklopédia)

ausztrál kelpie kelpie közepes testű kutya pásztorkutya terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink