hirdetés

Ezt a legkönnyebb elrontani a kutyák tanításánál

Molnár Enikő

2024. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

Az időzítés nem egyszerű feladat, de nagyon fontos része a kutyák helyes tanításának. A helyes kivitelezésben pedig rengeteg segítséget nyújthat a klikker.

hirdetés

A kutyák tanítása nem egyszerű feladat, főleg, ha jól szeretnénk csinálni. Türelmet, odafigyelést és konzisztenciát igényel, nem utolsó sorban pedig nem 5 percbe telik, így tehát időigényes is. Aki kutyát vállal, ezzel tisztában van, de mindig érhetik meglepetések még a felkészült gazdikat is. A tanítás sok apró részletből áll össze, és az egyik ilyen az időzítés. Ez pedig egy igen tág fogalom, mert magába foglalja a jutalom és a dicséret időzítését az alapok és a további trükkök elsajátításánál (ehhez köthető a klikker használata is), illetőleg pedig hozzátartozik az is, hogy mikor kezdődjön a tanítás a kutya életében. Ezt a kérdéskört tehát kétfelé vettük, hogy jobban ki tudjuk fejteni őket, külön-külön, és ne mosódjanak össze. A részletes, és tapasztalaton alapuló összefoglaláshoz segítséget kértünk Csörgő Balázstól, a Dog Solution kutyaiskola oktatójától. Amikor a cikkben idézünk, az ő szavait idézzük.

A jó kapcsolat alapja a tiszta kommunikáció.

Miért kulcsfontosságú az időzítés?

Egy kicsit visszakanyarodva, a cikk előző részében arról volt szó, hogy a kutyus életében mikorra időzítsük a tanítást, erre pedig (röviden) az volt a válasz, hogy minél korábban kezdjük, annál jobban érti az eb a gazdi elvárásait, és annál könnyebb lesz a közös munka a későbbiekben. Most arról lesz szó, hogy amikor éppen tanítjuk az ebet, akkor hogyan időzítsük a jutalmazást, mikor erősítsük meg azt a viselkedést, amit szeretnénk.

Mondok egy példát arra, hogy milyen az, amikor nem egyértelmű a jutalmazást. Leültetem a kiskutyámat. Ő leül, én nyúlok a jutalomfalat tartóba, előveszem a jutalomfalatot, de ő mondjuk közben felállt és akkor adom oda neki. Ugye ez egy pillanat műve, de így már nem az ülést, hanem az állást jutalmazom. Erre is érdemes odafigyelni. Az adott viselkedés, amit meg szeretnék erősíteni, valóban az legyen, mint amire adom a jutalomfalatot. Ez nem egyszerű feladat, főleg az elején, egy aktívabb, izgágább kölyöknél ez egy pillanat lesz.

Mondhatni, sok gyakorlást és koncentrációt igényel a gazdi részéről is, hogy megfelelő pillanatban jutalmazza az adott viselkedést. A sikeres jutalmazáshoz viszont érdemes néhány dolgot figyelembe venni, és monitorozni magunkat, illetve a folyamatot.

Lehet, hogy azon múlik az egésznek a sikere, hogy milyen távol tartom a jutalomfalatot a kutya orrától. Viszonylag gyorsan kell jutalmazni az adott viselkedést, és nyilván megfelelő számban is. Erre ugyan úgy az ültetésen keresztül hoznék egy példát. Azt akarom tréningezni a kutyámmal, hogy az ültetés ne csak egy pillanatig tartson. Ezt úgy nevezzük, hogy kitartjuk az ültetést. Ezt nem úgy fogom elérni, hogy már megtanult ülni, és utána elvárhatom tőle, hogy egy percig ott üljön. Ha nem jutalmazok rá, túl sokat várok, akkor a kutyám fel fog állni, és elkezd más viselkedést felajánlani. Ilyenkor pedig ültethetem vissza, és kezdhetem előröl. Tehát amíg egy adott feladat nem teljesen világos a kutyám számára és még nem sajátította el, addig viszonylag sűrűn kell jutalmaznom. Időben is, és gyakoriságában is (szerk.: tehát abban a pillanatban, amikor ül, illetve minden egyes leülésnél).

Hogyan segít a klikkerezés a helyes viselkedés elsajátításában?

A jutalom időzítése nagyon fontos, ám néha körülményes lehet a jutalomfalatot pont jókor adagolni. Ez pedig megnehezítheti az új, vagy bonyolultabb trükkök elsajátítását. Ám vannak eszközök, amik segíthetnek kiküszöbölni ezt a problémát, és tisztább, egyértelműbb kommunikációra adnak lehetőséget. Ilyen eszköz a klikker.

A tanítás akkor sikeres, ha a kutya pontosan megérti, mit szeretnénk tőle

Az eszköz maga egyáltalán nem nagy találmány, de nagyon hasznos, és jól használható. Kicsit olyan, mintha minden jól elvégzett gyakorlat után azt mondaná az ember, hogy „azaz”, de egy konzisztens, mindig ugyanolyan erősségű hangon. Ergo könnyebben értelmezhető az üzenet.

Többféleképpen tudunk vele tanítani. Egyrészt az operáns kondicionálás által, ami a természetben a próba-szerencse tanulás, az egyik leggyakoribb tanulási forma. Az állatok ilyenkor valamilyen stratégiát próbálgatnak, és amelyik bejön, azt alkalmazzák is. Ezt modellezi le a klikker, aminek az az alapja, hogy be van kondicionálva a klikker hangja. Ezt úgy csináljuk, hogy minden klikket egy jutalom követ, tehát klikk-jutalom, klikk-jutalom, és így tovább. Így az az asszociáció alakul ki a kutyában, hogyha ezt a hangot hallja, az egyrészt mindig jutalmazással jár ( ez az egyik olvasata), másrészt pedig, hogy amit csinál, az jó.

Ez tehát egy kiváló módszer arra, hogy kedvencünk pontosan tudja, hogy mit várunk el tőle. Így nemcsak, hogy tisztább kommunikációt tesz lehetővé, de az időzítés pontosításában is rengeteget segíthet. A klikker hangjának kondicionálásához az elején még nem feltétlenül kell feladatot elvégeznie, bőven elég, ha mondjuk szemkontaktust vesz fel az eb. Sőt, minél egyértelműbben értelmezhető számára a kapcsolat a jutalom és a klikker hangja között, annál jobban tudjuk használni az eszközt. Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a módszert, mert rengeteg szuper dolgot taníthatunk meg vele kedvencünknek, az alapoktól kezdve az egészen komplex feladatokig.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen korban érdemes elkezdeni egy kutya tanítását és hogy ennek milyen jelentősége van, akkor érdemes ide kattintva elolvasni a cikk párját, ahol pont erről van szó.

Csörgő Balázs időzítés időzítés a kutya tanításában jutalmazás jutalomfalat klikker klikker használata kommunikáció kutya ember kommunikáció új gyakorlatok tanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink