hirdetés

Ebben a korban érdemes elkezdeni a kutya tanítását az oktató szerint

Molnár Enikő

2024. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

A megfelelő időzítés kulcsfontosságú lehet kedvencünk tanításánál, annak érdekében, hogy minél jobban berögzüljön az kívánt viselkedés.

hirdetés

A kutyák tanítása nem egyszerű feladat, főleg, ha jól szeretnénk csinálni. Türelmet, odafigyelést és konzisztenciát igényel, nem utolsó sorban pedig nem 5 percbe telik, így tehát időigényes is. Aki kutyát vállal, ezzel tisztában van, de mindig érhetik meglepetések még a felkészült gazdikat is. A tanítás sok apró részletből áll össze, és az egyik ilyen az időzítés. Ez pedig egy igen tág fogalom, mert magába foglalja a jutalom és a dicséret időzítését az alapok és a további trükkök elsajátításánál, illetőleg pedig hozzátartozik az is, hogy mikor kezdjük el tanítani kedvencünket. Ezt a kérdéskört tehát kétfelé vettük, hogy jobban ki tudjuk fejteni őket, külön-külön, és ne mosódjanak össze. A részletes, és tapasztalaton alapuló összefoglaláshoz segítséget kértünk Csörgő Balázstól, a Dog Solution kutyaiskola oktatójától. Amikor a cikkben idézünk, az ő szavait idézzük.

Mi számít jó időzítésnek egy kutya tanításában?

Az időzítés fontossága: mikor kezdjük tanítani kedvencünket?

Először kérdezzük meg magunktól: mit várunk el kedvencünktől? Mit szeretnénk, ha felnőtt korában tudna? Mik azok az alapok, amiket minden kutyának el kel sajátítania? A legfontosabb kérdés pedig talán az, hogy hogyan juthatunk el a célig, milyen lépéseket kell hozzá megtenni, és mindezt mikor érdemes elkezdeni.

Úgy gondolom, hogy nem érdemes megvárni, hogy le lehessen vinni a kutyát az utcára, és meglegyenek a védőoltásai vagy addig, amíg eljutok egy kutyaóvodába és majd ott és akkor elkezdek vele valamit csinálni. Rosszabb esetben nem történik sok minden a képzésével kapcsolatban, és várunk mondjuk kamaszkorig vagy felnőttkorig, míg eljutunk egy kutyaiskolába, mert már mi is érezzük gazdiként, hogy az együttélésünk nem teljesen problémamentes. Ilyenkor pedig szakértői tanácsot kérünk.

Tehát a legjobb, ha még a kutyus érkezése előtt többé-kevésbé körvonalazódnak bennünk az elvárások. Természetesen lesznek egyedi kihívások, hiszen minden kutya más, így a fókusz mindig kicsit máshová esik. De nem az a legelőremutatóbb módszer, hogy megvárjuk, mikor bukik ki egy probléma, és majd csak utána kezdjük el korrigálni. Sokkal jobb, ha a megelőzésre törekszünk, már a kezdetektől tartó, következetes tanítással. Ez nem azt jelenti, hogy egy kiképző táborba helyezzük a kis csöppséget, aki még csak nemrég érkezett a világra. De fontos, hogy hasznosítsuk az eb kölyökkori tanulékonyságát, és a közös élet alapjait minél korábban megtanítsuk neki. Az időzítés tehát azért fontos, mert így megalapozhatjuk a későbbi sikereket, bármi is legyen a cél.

Már egészen kölyökkortól érdemes tanítani az ebet az együttélés szabályairól. Például hogy mit szabad, és mit nem.

Természetesen fontos, és egyáltalán nem elhanyagolható, hogy élvezzük a kölyökkorát, és hirtelen ne terheljük túl az ebet. Játsszunk sokat, és építsük vele a kapcsolatot. De ne csak abból álljon a korai, kritikus periódus, hogy csodáljuk az aranyosságát. Játék közben is sok mindent meg lehet tanulni, és nem kell órák hosszan tartó tanításra gondolni. Azt a gazdi és a kutya is megterhelőnek élné meg, főleg ilyen kis korban. Egyszerre akár 5 percnél kevesebb is elég.

Következetesség a kezdetektől

Azt javaslom mindig, hogy egészen onnantól, hogy hozzánk kerül a kutya, kezdjünk el vele dolgozni. Azt vettem észre, hogy ez nagyon meghálálja magát. Hasonlóan a gyerekekhez, sokkal stabilabb lesz egy adott viselkedés, hogyha azt korán elkezdjük gyakorolni. Az biztos, hogy átlag gazdiként sokkal könnyebb dolgom van, ha már az elejétől kezdve tudatosan élek a kutyámmal, és el is kezdem a képzését. Az első lépések között nyilván az van, hogy a nevét fogom megtanítani, azt, hogy a gyere ide mit jelent, ezeket pedig mind-mind jutalmazáson keresztül. Ezek lehetnek szociális jutalmazások, például dicséret, simogatás, játék, és megerősíthetjük a viselkedést jutalomfalattal is. Az a legjobb, ha mindkettőt alkalmazzuk.

Láthatjuk, senki nem arra gondol, hogy komplex feladatokat végeztessünk a kölyökkel már a kezdetektől. Inkább azon van a hangsúly, hogy következetesen foglalkozzunk a kutyussal, és közben megtanítsuk neki a jutalmazás koncepcióját. A sok foglalkozással arra is rávezethetjük, hogy érdemes a gazdira figyelni, hiszen jó dolgok következnek belőle.

Ha a kölyökkor már nem aktuális, és inkább arra lennél kíváncsi, hogy jelenleg hogyan taníthatnád a kedvencedet, akkor a cikk második része neked szól. Ebben a hangsúly azon van, hogy hogyan időzítsd a jutalmazást a sikeres tanítás érdekében. Emellett belekóstolunk egy kicsit a klikker használatába is, ami egy nagyon hasznos kellék kedvencünk tanításához.

Csörgő Balázs időzítés kölyökkutya tanítása mikor kezdjük tanítani a kutyát

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink