hirdetés

Hozzád milyen kutya illik? -szakértő segít a választásban

Ványik Dóra

2024. január 26 - Forrás: Getty Images Hungary, Csörgő Balázs

Amikor megszületik az elhatározás, hogy egy négylábú taggal bővüljön a család, rögtön ott a következő kérdés: de milyen fajta való nekünk? Csörgő Balázs kutyakiképzővel vettük végig, hogyan hozhatjuk meg a legjobb döntést.

hirdetés

A legfontosabb: ne a külcsín legyen a döntő. Balázs ismerősi körében is akad olyan család, akik annak ellenére, hogy rendkívül elfoglaltak, egy nagy mozgásigényű munkakutyát választottak, mert az ő megjelenése tetszett a legjobban. A kutyának most új gazdit keresnek, mert be kellett látniuk, hogy nem való az életstílusukhoz. A „milyen kutyám legyen?” kérdés előtt pedig érdemes feltenni magunknak azt is, hogy egyáltalán van-e helye egy kedvencnek az életemben.

Az őzikeszemű whippet kevésbé ismert fajta, de nagyon jó választás lehet

Menhelyben is gondolkodhatsz

A szakember szerint ugyanis, ha nincs elég időnk, figyelmünk és terünk a kutyának, nem szabad csak azért hazavinni egy kölyköt, mert a gyerek könyörög érte. Be kell látni, ha rossz döntést hozunk, az a későbbiekben mindenkire rossz hatással lesz; kutyára és gazdára egyaránt. És ha már döntöttünk, az első szempont: menhelyről vagy tenyésztőtől érkezzen a kedvenc?
„Van alapja azoknak az aggodalmaknak, hogy a menhelyről esetleg egy beteg, nem megfelelő idegrendszerű kutya kerül hozzánk, ugyanakkor egészen kiváló társak is érkezhetnek onnan – szögezi le Csörgő Balázs. – Érdemes első körben a gondozóktól érdeklődni, hiszen ők jól ismerik az ott lévő kutyákat, illetve – mielőtt döntést hoznánk – kijárni a telepre, ismerkedni a kiszemelt állattal és csak utána köteleződni el.”
Ha tenyésztőtől vásárolunk kutyát, akkor is tudnunk kell, hogy a család új kedvence nem feltétlenül fog úgy viselkedni, mint amikor az alomban láttuk.
„Előfordulhat, hogy a testvérei között félénk vagy lustácska kutya nálunk már egészen máshogy fog viselkedni – mondja a szakember.

Gyakran döntenek a leendő gazdák érzelmi alapon. Hányszor hallom, hogy „olyan kis magányosnak tűnt, ahogyan a többiektől külön gubbasztott a sarokban”.

Pedig nem biztos, hogy így hozunk jó döntést. A legjobb, ha a nyitott, barátságos, érdeklődő kölykök közül választunk.”
Csörgő Balázs szerint sokszor a leendő gazdák sincsenek könnyű helyzetben, hiszen – bármennyire esetleg úgy érzik, hogy egyik kutya sem tökéletes számukra az alomból -, az előleget már kifizették, ezért elvisznek egy kölyköt. Miközben ez egy nagyon fontos döntés, hiszen, több, mint egy évtizedre köteleződünk el. Ezért lényeges a megfelelő választás.

Csörgő Balázs kutyakiképzőt kérdeztük, milyen kutyád legyen

Sokat dolgozol? Ő való neked!

Szakértőnk szerint a legveszélyesebb az aktuális divatkutyák közül választani, hiszen – ahogyan ő fogalmaz -, ha van kereslet, kínálat is mindig lesz.
„Ezeknél a fajtáknál a legkönnyebb szaporítók csapdájába esni, hogy aztán egy beteg, rossz idegrendszerű kutyával térjünk haza – hívja fel a figyelmet Csörgő Balázs. „Kiemelten fontos, hogy nagy gondossággal válasszuk ki, honnan kerül hozzánk a kutya.”
Arról nem is beszélve, hogy lehet, nagyon tetszik a border collie – ez a fajta most kimondottan divatos néhány éve -, de egyáltalán nem biztos, hogy tudunk annyit foglalkozni vele, amennyit ez a rendkívül okos és nagy mozgásigényű fajta igényel. De milyen kutya lehet tökéletes például egy idős hölgynek vagy úrnak, aki szeretne egy kis társat, de már nem tud vele olyan sokat sétálni?
„Akár egy idősödő mentett kutya is tökéletes választás lehet – mondja a kutyakiképző. „Például egy pekingi palotapincsi vagy egy tacskókeverék, amely szociálisan érzékeny, nem drága az etetése és nem túl nagy a mozgásigénye.”
Más a helyzet, ha egyedülállóhoz vagy gyermektelen párhoz kerül a kutya, ahol még a karrier van az előtérben és sokat vannak távol az otthonuktól.
„Jó városi kutya lehet a whippet, a kis angol agár, amely annak ellenére, hogy agárféle, nincs óriási mozgásigénye, nem őrző-védő fajta, nyugodt, jól elvan egyedül is. Ennek ellenére azt mondom, hogy akinek egyáltalán nincs ideje a kutyára, az inkább ne vegyen magához állatot.”

Hiába tetszik egy fajta megjelenése, ha a habitusunk nem passzol

Milyen kutyám legyen?

Nagy dilemma szokott lenni, hogy milyen fajta mellett tegyék le a voksukat azok, akik most kezdik a kutyás életet.
„Tévedés, hogy első kutyásoknak való a golden retriever, a labrador, vagy a vizsla – hívja fel a figyelmet Csörgő Balázs. „Ezek valójában kitartó, konok vadászkutyák, akiknek kell a határozott gazda.”

Akik most kezdik a kutyás életet, azoknak kimondottan javasolnék egy mentett kölyköt, vagy fiatal egyedet és hogy mindenképpen járjanak kutyaiskolába.

A másik gyakori kérdés, hogy családba, kisgyerekek mellé milyen kutya való.
„Természetesen, ez a család életmódjától, habitusától is függ, de fontos leszögezni, hogy a szülő lássa: valójában a kutyát magának és nem a gyereknek veszi, hiszen nem is várható el egy óvodástól vagy egy kisiskolástól, hogy hosszasan és kitartóan foglalkozzon a kutyával. Javasolható akár egy westhighland white terrier vagy akár egy spániel is, aki jól be tud illeszkedni egy nagyobb család életébe is. A legfontosabb azonban minden esetben a megfelelő hozzáállás és a következetesség. Hiszen kiválaszthatjuk a legtökéletesebb kutyát, ha nem következetesen neveljük, az eredmény egy bizonytalan gazdi és egy képzetlen kutya lesz.”

Csörgő Balázs  „Hogyan élhet egy kutya minőségi életet egy városban?” címmel tartott előadást a DOGZ konferencián, ahol többek között Csányi Vilmos és Jakkel Tamás előadását is meghallgathattuk. Youtube-csatornánk előfizetőjeként az ő előadásaikat is megnézheted, mindössze egy kávé áráért. Ráadásul azon túl, hogy hozzáférhetsz exkluzív tartalmainkhoz, azok között, akik december 18. és január 31. között regisztrálnak és előfizetnek Az én kutyám Youtube-csatornájára, 10 Red Dingo ajándékcsomagot sorsolunk ki.
A részletekről itt olvashatsz bővebben.

angol cocker spániel Csörgő Balázs divat kutyafajták fajtaválasztás kutyafajta választása west highland white terrier whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink