hirdetés

Ilyen előnyökkel jár, ha idősebb kutyát veszel magadhoz

Molnár Enikő

2024. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor valaki legújabb négylábú családtagját keresi, leginkább kölyökkutyák örökbefogadásán töri a fejét. De érdemes átgondolni, hogy milyen más lehetőségeink vannak.

hirdetés

Tény és való, hogy a kölyökkutyák imádni valóak. Még csak felfedezik a világot, minden új nekik, és rengeteg lelkesedéssel és kíváncsisággal kezdenek bele minden napba. Ám éppen ezek miatt a tulajdonságok miatt számos kihívás elé állítják a vállalkozó szellemű gazdikat. Sokan nem készülnek fel megfelelően egy kölyökkutya érkezésére, vagy a vele járó felelősségre és nem tudatosul bennük, hogy nem fér bele az idejükbe egy fiatal eb (állandó) tanítása. Ám, ha valaki eredetileg is az örökbefogadást fontolgatta, akkor érdemes körülnéznie az idősebb kutyák között is. Lehet, hogy az ő életstílusához éppen köztük talál rá a megfelelő társra.

Miért érdemes lehetőséget adni az idősebb kutyák számára is?

Mielőtt részletesebben belemennénk, először azzal kezdenénk, hogy milyen kortól számít egy kutya idősnek. Ez függ a kutya méretétől is, de a nagyobb testű kutyákat általában 8 éves kor körül már szeniornak tekintjük. Valljuk be, hogy ideális esetben még sok-sok boldog év vár egy ennyi idős kutyára. Ám sajnos nagyon sok ember továbbad idősödő kedvencén, az öregedés első jeleinél, vagy az élet úgy hozza, hogy a kutyus elveszti szeretett gazdáját. Egy szó, mint száz, a szépkorú kutyusok általában nem viselkedésproblémák miatt kerülnek új helyre.

Kevesebb tanítást igényelnek

Egy idősebb kutyának lehet, hogy megvannak a maga rigolyái, de a szenior ebek legtöbbször jól ismerik az alapokat . Általában tudják, hogy hogyan kell pórázon sétálni, hogyan kell leülni, feküdni vagy éppen maradni. A lista pedig még folytatódhatna, lehet, hogy az új gazdit is meglepi azzal, hogy mi mindenre képes. Nem beszélve arról, hogy a meglévő alapok nem azt jelentik, hogy az új gazdi nem fog tudni neki új trükköket tanítani, sőt. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy fiatalon tartsuk szépkorú kedvencünket.

Lehet, hogy az első naptól kezdve tudtok majd játszani, mert már magától visszahozza a labdát.

Jobban beleférnek az időbe

Még mindig kutyákról, társállatokról van szó, tehát valamennyi változást mindenképpen magával von a befogadásuk. Az idősödő kutyák is igényelnek törődést és foglalkozást, és számukra is fontos a fizikai és mentális energiák levezetése. De kategóriák vannak egy kölyökkutya igényei, és egy szenior eb igényei között. A szépkorú kutyusok sokkal inkább képesek türelmesen várni, amikor éppen más dolga van a gazdinak. Egyszerűen nyugodtabbak, mondhatni, bölcsebbek és több életstílushoz is képesek alkalmazkodni.

Hálásak, a kezdetektől fogva

Félreértés ne essék, imádjuk a kölyökkutyákat is. De nagyon sok munkát igényel, hogy olyan kötődést alakítsunk ki velük, amire lehet építeni. Nekünk kell megtanítani nekik mindent. Egy kölyökkutyánál tulajdonképpen nincs olyan, hogy szabadidő, főleg az elején. Ez semmiképpen nem elrettentés, inkább egy tényszerű megállapítás. Egy idősebb kutyánál már kevésbé jelenik meg ez a probléma. Lehet, sőt, biztos, hogy dolgozni kell majd a bizalmáért, de hamar befogadja az új gazdit a szívébe, és utána kiváló társsá válik. Nem tagadjuk, lehetnek néha nehézségek, hiszen megtörténhet, hogy az előző gazdi képzése hiányos volt, vagy egy csökönyös öreg úrral találjuk szembe magunkat. De ennek is megvan a maga varázsa, és lehet, hogy valakinek pont ez kell, és ezt várja egy kutya befogadásától.

Hogyan készülj fel egy idősebb kutya fogadására?

Fontos, hogy az idősebb kutyák között is vannak különbségek, és nem lehet őket egy kalap alá venni. Például vannak szenior ebek, akiket megfiatalít, ha gyerekekkel vannak körülvéve, de vannak kutyusok, akik már nem kérnek a zsibongó fiatalokból. Ezért mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy melyik kutyus illene legjobban az életvitelünkhöz és az adott helyzetünkhöz.

Egy idősödő kutya még mindig kutya. Éppen ezért fontos utánanézni, hogy mivel jár egy eb felelős tartása, mire lehet számítani, ha kutya kerül a házhoz és mi lesz a dolgunk gazdiként. Ezek után nincs más hátra, csak beszerezni az alapvető felszereléseket, amiket egy kölyöknél is összeszednénk. Fekhely, tál, nyakörv, póráz, és a többi. Ha szeretnéd felkészülten várni az új jövevényt, ezt a cikkünket mindenképp olvasd el. 

Bármilyen szép dolog is egy idős kutya befogadása, ne feledkezzünk el arról, hogy nemsokára (lehet, hogy 5 vagy akár több évvel azután, hogy hozzánk került az eb, de az is lehet, hogy 3 éven belül) felmerülhetnek a korból adódó problémák, amiket kezelni kell. Ez nem csak lelkileg, de anyagilag is megterhelő lehet. Ez minden kutya életében bekövetkezik egyszer, de amikor szenior korban lévő kutyust fogadunk magunkhoz, akkor el kell fogadni, hogy ez egy közelebbi jövő. Ám ha valakinek megvan rá a lehetősége, hogy szerető helyet adjon egy eb utolsó éveire, érdemes lehet belevágni, még akkor is, ha fájni fog a végén. Hiszen még sokat tudnak adni az új gazdinak.

Az idősebb kutyákban is rengeteg vidámság rejlik.

Mint láthatjuk, egy idősebb kutya örökbefogadása számos pozitívumot tartogat magában, de megvannak a maga nehézségei is. Lehet, hogy egy kicsit kevesebb időt tölthetünk az ebbel, de ez (bármilyen rosszul hangzik is) csak a saját önzőségünk miatt hátráltató tényező. Ha a szenior szemein keresztül nézzük az örökbefogadást, azt láthatjuk, hogy gondoskodó és szerető környezetbe került, ahol utolsó éveit (ami lehet, hogy maximum 5 év, de az is lehet, hogy annál jóval több) boldogan és biztonságban töltheti. Még előrehaladottabb korban is készen állhat egy kis kalandozásra szeretett megmentőjével. Lehet, hogy már nem fog több napos túrázásra elkísérni, de egy átlagos aktív családban nem kell félteni, egészen addig, amíg elfogadják a limitációit. 

idős kutya örökbe fogadása idősödő kutya kutya öregedés kutya örökbefogadás szenior kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!