hirdetés

Ezekre nagyon figyelj idősödő kutyád mozgatásánál

Hangai Lilla

2023. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

Akinek valaha volt már dolga idősebb kutyával, az tudja nagyon jól, hogy a kor előrehaladtával ők is ugyanúgy változnak, ahogy mi. A mozgásra azonban így is szükségük van, de nagyon nem mindegy, az milyen formában zajlik.

hirdetés

Még ha az nem is kell szembenézniük különböző betegségekkel, az idő előrehaladtával kedvenceink akkor is lassulnak picit, kevésbé lesznek mozgékonyak és ruganyosak. A következőkben arról lesz szó, hogyan történjen az idős kutya mozgatása biztonságos keretek között, de hatékonyan.

Ha fennáll valamilyen mozgásszervi megbetegedés

Ugyan a kérdésben sokat számít a fajta és a méret is, de általában a 7-9 éves kutyákra már azt mondhatjuk, hogy idős korba léptek. Ide kattintva elérhető egy táblázat, amiből láthatod, hogy a te kedvenced milyen szakaszban van éppen. Szenior korban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rendszeres orvosi vizitekre! Ezeken megkérhető az állatorvos arra, hogy végezzen el olyan teszteket, amelyek vizsgálják az ízületek épségét, a csontok és a szív egészségét, a vese és a máj állapotát, valamint az izomtónus minőségét is. Javasoljuk azt is, hogy az évi egy rutinellenőrzés számát emeld fel kettőre.

A különböző ízületi megbetegedések sajnos szinte minden kutyát érintenek idős korban. Ezek kezelés nélkül igen fájdalmasak lehetnek és megnehezíthetik az eb életét. Ha azonban időben kiderül, tudsz erre figyelni a fizikai aktivitások során, és felírhat az orvos különböző étrendkiegészítőket, kezeléseket és diétát is, amik egyszerűbbé teszik kedvenced életét.

Az állatorvos abban is segíthet, hogy meghatározzátok, milyen formában érdemes mozgatni a továbbiakban a kutyát. Milyen mozgásformát kerüljetek mindenképpen, és mi az, ami segíthet abban, hogy javuljon az állapota.

Szenior korban az orvosi rutinvizsgálatok életet menthetnek!

Az elhízás, mint veszélyforrás

Minden mindennel összefügg. Ha nem mozog a kutya, az okozhat túlsúlyt, vagy valamilyen megbetegedést – vagyis inkább azt mondjuk, hogy előbb vagy utóbb okozni fog. Teljesen mindegy, hogy fiatal vagy idős az eb. Ha azonban diagnosztizáltak nála betegséget, és emiatt félsz mozogni vele, az súlyosbíthat a tüneteken vagy újabb problémákat idézhet elő.

A plusz súly megterheli a kutya izmait, csontjait és ízületeit, valamint a légutait is, de cukorbetegséghez is vezethet. Ez nemcsak a kutya egészségére lesz drasztikus hatással, de a pénztárcádra is.

Öreg kutya nem vén kutya.

A kutya mozgatása ne szűnjön meg csak azért, mert idős korba lépett

A mozgás valamilyen formája a beteg és az idős négylábúak számára is létszükséglet, nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve. Nem kell megijedned, ha bizonytalan vagy! Ahogy már az előbb is említettük, bátran keresd fel az állatorvost és beszéljétek át, hogy a jelenlegi helyzetben mi lehet működőképes, és mi nem; például hogyan lehet a kutya kedvenc mozgásformáit alacsonyabb intenzitásúvá alakítani. A labdát már nem érdemes olyan messzire dobni, a kirándulást szervezd könnyebb terepre, vagy bevezetheted az úszást, mint mozgásformát. (Az utóbbi nem terheli olyan nagy mértékben az ízületeket, de nagyon fontos, hogy egy percre se téveszd szem elől a kedvencet, hogyha kell, tudj neki segíteni.)

És ami talán még ennél is fontosabb, hogy megtanuld értelmezni a kutyád által küldött jeleket, vagyis a testbeszédét. Ha túlzottan liheg, nem tudja veled tartani a tempót vagy lógatja a fejét, esetleg megáll és nem sétál tovább, az mind annak a jele, hogy elérte a saját limitjét. Séta és más típusú mozgás közben most már a megszokottnál gyakrabban kell megállnod és lecsekkolnod az ebet, hogy hogy érzi magát.

Ó, és még valami! Az időjárás, mint faktor, fontosabb lesz, mint valaha. Nagy meleg, nagy hideg, erős szél: ezek az idős kutya számára óriási kihívást jelenthetnek. Nem baj, ha az ilyen napokon rövidebb sétákat tesztek. Ha van arra lehetőség, akkor fedett helyen, egy kis labdázással vagy apportírozással egészítsétek ki a rutint.

idős kutya idős kutya sétáltatása ízületi probléma kutya lemozgatása kutya mozgatása mozgásszervi rendellenesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!