hirdetés

Ismerd meg az ország legidősebb aktív rendőrkutyáját: képeken Tina

Szénási Szimonetta

2024. január 26 - Képek: Mariányi Márton/Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A belga juhászkutya szép korral és elismerésre méltó életúttal büszkélkedhet.

hirdetés

Tina január 2-án ünnepelte 13. születésnapját. Ezzel ő lett hazánk legidősebb, még aktív rendőrkutyája. Ennek apropóján a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán is köszöntötték a szolgálatukban levő ebet.

Tinából kiváló szolgálati kutya lett.

A belga juhászkutya szemmel láthatóan kiváló kondícióban van, és mint kiderült, 2013 szeptembere óta sokat változott a megítélése. Akkor találkozott először Nyerges Balázzsal a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi Kutyakiképző Központban, és elsőre úgy tűnt, nem alkalmas szolgálati kutyának. Ám az elhivatott szakember vállalta a kihívást, és Légrádi Csaba kiképző segítségével megkezdődött Tina oktatása.

Pár hét elegendő volt, hogy kiderüljön, az eb beváltja a hozzá fűzött reményeket, és valóban: végül a bohókás jószágból kiváló rendőrkutya lett.

Tina a mindennapi járőri feladatokban nyújt segítséget kétlábú társának és nyomkövető ebként számos alkalommal járult hozzá ahhoz, hogy az elkövetők felkutatása eredménnyel záruljon

– írják.

Ráadásul idővel és Mariányi Márton közreműködésével még versenyeket is nyert – számolnak be róla büszkén a posztban.

Nincs felső korhatár

Amint a bejegyzésből kiderül, a szolgálati kutyák korát tekintve nincs meghatározva felső korhatár. Ameddig foglalkoztatni lehet őket, végzik a feladatukat. Ám minden esetben a Dunakeszi Kiképző Központ állatorvosának engedélye kell, hogy állományban maradhasson az eb.

Ha érdekel, mi az a mantrailing, azaz a személykeresés, és miként képzik ki rá a kutyákat, ebből a cikkünkből sok érdekességet megtudhatsz a témáról.

Ha pedig a rendőrkutyák képzésének rejtelmeiben mélyednél el, ebben a DOGZ podcast adásban Hajdu Tamás törzszászlós, az ORFK rendőrkutya kiképzője mesél róla.

idős kutya kiképzés rendőrkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!